Βλάσης: Καταστροφική η κυβερνητική πολιτική

Βλάσης: Καταστροφική η κυβερνητική πολιτική

Δεκέμβριος 14, 2018 - 17:23
1 σχόλια

Αυστηρή κριτική στην οικονομική αλλά και στη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άσκησε ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης με την τοποθέτησή του στη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019.

Ο κ. Βλάσης στηλίτευσε τη στάση των βουλευτών της κυβέρνησης που πανηγυρίζουν για τον πρώτο «δήθεν» μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, ο οποίος όμως στην πραγματικότητα  παραμένει ένας προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας, ένας ακόμη προϋπολογισμός υπέρογκων φόρων, πλειστηριασμών, περικοπής του ΕΚΑΣ και των επιδομάτων των 3τεκνων οικογενειών. Οι τόνοι μάλιστα ανέβηκαν όταν ο Αρκάς βουλευτής κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης: «Κύριε Τσακαλώτο, εδώ έχετε έρθει για να δώσετε απαντήσεις. Έχετε έρθει για να απολογηθείτε, όχι για να μας κούνησε το δάχτυλο μετά από τέσσερα χρόνια!»

Σε αντιδιαστολή έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιδόσεις της τελευταίας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε καταφέρει να φέρει τη χώρα σε τροχιά κανονικότητας με ενεργοποίηση επενδύσεων 37,6 δισ. Ευρώ, με μείωση των φορολογικών δεικτών όπως του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και μείωση 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ο κ. Βλάσης χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρας ως τον «μακροβιότερο μνημονιακό Πρωθυπουργό», ο οποίος δεν μπορεί να κινηθεί ελεύθερα πουθενά χωρίς τη συνοδεία των ΜΑΤ – κάτι που διαπίστωσαν και οι συμπατριώτες Αρκάδες κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη.

Στη συνέχεια έκανε την αποτίμηση της «καταστροφικής», όπως τη χαρακτήρισε, κυβερνητικής πολιτικής, η οποία ξεκίνησε με την «υπερήφανη διαπραγμάτευση» που ζημίωσε τη χώρα με 100 δισ. Ευρώ και ένα αχρείαστο μνημόνιο και συνεχίστηκε με την παταγώδη αποτυχία σε όλους τους τομείς, ακόμη και σε έκτακτες καταστάσεις όπως η τραγωδία στο Μάτι, όπου Κυβέρνηση και Πρωθυπουργός «έλαμψαν» δια της απουσίας τους. Το αποκορύφωμα της ζημιογόνου αυτής πολιτικής αυτής ήρθε με τη συμφωνία των Πρεσπών και το ξεπούλημα της Μακεδονίας χωρίς εγγυήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Βλάσης: «Παραλάβατε μια χώρα που έμπαινε σε κανονικότητα και την καταντήσατε ξέφραγο αμπέλι (...) Τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής σας τα βλέπει ο μέσος Έλληνας κάθε μέρα στην τσέπη του και κάθε τέλος του μήνα στον τραπεζικό του λογαριασμό, που συνήθως είναι άδειος».

Κλείνοντας ο κ. Βλάσης – και αφού είχε κατηγορήσει την Κυβέρνηση για θράσος και κυνισμό – δήλωσε με έμφαση: «Όσο κι αν σκανδαλολογείτε ή τάζετε, δεν θα καταφέρετε να αλλάξετε τίποτα. Γιατί μπορεί οι Έλληνες να ξεχνάμε σχετικά εύκολα, όμως ποτέ δεν ξεχνάμε αυτόν που έπαιξε με την ελπίδα και την αξιοπρέπειά μας».

 

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του βουλευτή:

«Ίσως να είναι η τελευταία χρονιά που θα μπορεί κάποιος να αντιπολιτευτεί προϋπολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ας έχουμε τη χαρά να το κάνουμε σήμερα.

Πραγματικά, ακούγοντας τον κ. Μάρδα και τον κύριο Τσακαλώτο είναι να απορεί κανείς για το αν έχετε καταλάβει τι μεγάλη ζημιά έχετε κάνει στην πατρίδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Κύριε Τσακαλώτο, πριν λίγο μας μιλήσατε για το αν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι κοστολογημένο. Μιλάτε εσείς, που πριν τέσσερα χρόνια τάξατε τα πάντα στους πάντες για να κλέψετε την ψήφο του ελληνικού λαού; Δεν υπήρχε Έλληνας από οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα που να μην του έχετε τάξει, να μην του έχετε πει αυτά που ήθελε να ακούσει. Και έρχεστε εδώ, στη Βουλή, να μιλήσετε σε εμάς για κοστολογημένο πρόγραμμα;

Να σας πω και κάτι άλλο. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ένα ρεαλιστικό κοστολογημένο πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας, που προηγουμένως δεν του δώσατε το δικαίωμα -όχι εσείς, αλλά ο Πρόεδρος- να απαντήσει, αρθρογράφησε και είπε πώς θα γίνουν όλα αυτά, τα οποία πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης σε βάθος τετραετίας.

Κύριε Τσακαλώτο, εδώ είστε εσείς Κυβέρνηση. Και είμαστε τόσες ώρες εδώ και κανείς από όλους εσάς –κι εσείς- δεν έχει μιλήσει ούτε καν για τα αντίμετρα που πριν λίγους μήνες είχατε πει ότι θα παίρνατε και θα νομοθετούσατε. Να σας θυμίσω, παραδείγματος χάρη, το πρόγραμμα απασχόλησης για τα τριάντα χιλιάδες νέα άτομα που εσείς θα τα βάζετε στον προϋπολογισμό; Διαβάζουμε τις σελίδες και δεν είναι πουθενά.

Μήπως θέλετε να σας μιλήσω για τη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα; Δεν ήταν και αυτό από τα αντίμετρα που είχε πει ο κ. Τσίπρας; Κάνω λάθος; Θα πρέπει να απολογηθείτε και για αυτό. Πρέπει να τα πείτε, γιατί πριν λίγους μήνες κοιτούσατε στα μάτια τον ελληνικό λαό και τα τάζατε όλα.

Κι επειδή είναι και της παρούσης, τι έχετε να μας πείτε για το επίδομα θέρμανσης; Το παραλάβετε 210 εκατομμύρια από εμάς και το έχετε πάει στα 60 εκατομμύρια. Κύριε Τσακαλώτο, εδώ έχετε έρθει για να δώσετε απαντήσεις. Έχετε έρθει για να απολογηθείτε, όχι για να μας κούνησε το δάχτυλο μετά από τέσσερα χρόνια.

Φέτος, λοιπόν, για άλλη μια φορά, αγαπητοί συνάδελφοι, βλέπουμε πανηγύρια για έναν δήθεν μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, ο οποίος βέβαια συνοδεύεται για άλλη μία φορά από πολλά δισεκατομμύρια ευρώ φόρους. Μην το ξεχάσουμε αυτό.

Το ίδιο είχαμε και πέρυσι: πανηγύρια για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό. Επίσης να σας θυμίσω ότι και πριν τέσσερα χρόνια το ίδιο ακριβώς κάνατε. Μιλούσατε για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό της Νέας Δημοκρατίας, γιατί εσείς, την επόμενη μέρα θα σκίζατε τα μνημόνια.

Ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα είναι: Αλέξης Τσίπρας, ο μακροβιότερος μνημονιακός Πρωθυπουργός. Τελεία και παύλα. Και η αλήθεια είναι ότι δεν αντέχετε να ζείτε χωρίς τα μνημόνια. Και αυτό φαίνεται από όλα τα μέτρα που έχετε πάρει, από τους φόρους, από την από την περικοπή επιδομάτων, όπως το επίδομα για τις τρίτεκνες οικογένειες, από την από την περικοπή του ΕΚΑΣ, από τις είκοσι μία περικοπές των συντάξεων, από τους πλειστηριασμούς. Μη μας ρωτάτε εμάς το γιατί. Εσείς, έτσι κι αλλιώς, έχετε προνομιακούς συνομιλητές στο εξωτερικό. Με την κυρία Μέρκελ και όλους τους άλλους ηγέτες που τους λοιδορούσατε στο παρελθόν, τώρα είσαστε σφιχταγκαλιασμένοι και κάνετε τα πάντα, κύριε Τσακαλώτο. 

Σαν σήμερα, λοιπόν, να σας θυμίσω ότι βγαίνετε στις πλατείες, διχάζατε τον ελληνικό λαό και τάζατε τα πάντα στους πάντες. Ξεκινήσατε με τα νταούλια που θα έδιναν ρυθμό στις αγορές, το σκίσιμο των μνημονίων, την υπερήφανη διαπραγμάτευση. Δεν μας είπε τίποτα κ. Μάρδας για τα εκατό δισεκατομμύρια που φόρτωσε στις πλάτες του ελληνικού λαού το πρώτο περήφανο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης. Πρόκειται για εκατό δισεκατομμύρια που πιο πολύ βάρυναν τις πλάτες των φτωχότερων στρωμάτων. Και αυτό δεν το λέμε εμείς. Τα λένε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όλοι αυτοί τους οποίους εσείς επικαλείστε κάθε φορά που θέλετε να πείτε για μια δήθεν επιτυχία σας.

Συνεχίσατε με ένα αχρείαστο μνημόνιο και συνεχίζετε με ένα τέταρτο, κρυμμένο αυτή τη φορά, μνημόνιο. Καταπατήσατε όλες τις κόκκινες γραμμές σας και ευτελίσατε ένα προς ένα όλα τα συνθήματα με τα οποία ήρθατε στην εξουσία.

Ακολούθησε η αποτυχία σας παντού, ακόμα και σε έκτακτες καταστάσεις, όπως η τραγωδία στο Μάτι. Ξέρετε, πρέπει να σας τα θυμίζουμε. Πρέπει να σας θυμίσουμε τον εξαφανισμένο Πρωθυπουργό εκείνη τη μέρα, ο οποίος πέταγε λουλούδια στον ποταμό Μόσταρ μαζί με τον Ζάεφ -να μην τα ξεχνάμε αυτά- όταν ο κόσμος καιγόταν. Και ήρθε πίσω για να αρχίσει πάλι τις εξαγγελίες, να τάξει τα πάντα στους έρημους ανθρώπους. Βέβαια, πριν λίγες μέρες ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με κυνισμό είπε σε μία από τις πληγέντες: «Δεν σου έδωσα τα 2.000 ευρώ. Τι να τα κάνεις; Θα τα χάλαγες». Αυτός είναι ο Πρωθυπουργός σας. Να τον χαίρεστε! Συγχαρητήρια!

Για το τέλος βέβαια κρατήσατε το καλύτερο: τη Συμφωνία των Πρεσπών, το ξεπούλημα της Μακεδονίας χωρίς καμία εγγύηση. Άραγε, νιώθατε υπερήφανος όταν ακούγατε τον κ. Ζάεφ να λέει πριν λίγες μέρες: «Τώρα, έχουμε καλύτερες πιθανότητες. Τώρα, έχουμε ευκαιρίες για τα παιδιά στην Ελλάδα να μάθουν τη μακεδονική γλώσσα. Μέχρι τώρα αυτό απαγορευόταν». Πραγματικά, τι θα πει ένας ουδέτερος παρατηρητής όταν δει τον Ζάεφ να πανηγυρίζει; Θα πει ότι η Συμφωνία είναι υπέρ των Σκοπίων ή υπέρ της Ελλάδας;

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα είναι κατακλεισμένη από μετανάστες. Ξέρουμε γιατί. Βέβαια, τελευταία ανακαλύψατε και έναν νέο εχθρό, τους κληρικούς. Γνωρίζουμε ότι εναντιώνεστε σε κάθε τι που έχει σχέση με την Ορθοδοξία. Το καταλαβαίνουμε αυτό. Το βλέπουμε στην καθημερινότητα. Δεν περιμέναμε, όμως, ότι θα είχατε και το θράσος να θέλετε να διώξετε δέκα χιλιάδες κληρικούς για να βάλετε δέκα χιλιάδες κομματικούς φίλους. Αυτή είναι η ουσία.

Και την ίδια μέρα, την ίδια στιγμή η Κυβέρνησή σας βουτηγμένη μέχρι το κεφάλι στα σκάνδαλα από την παραλίγο πώληση εξοπλιστικού υλικού στη Σαουδική Αραβία έως τα δανεικά βοσκοτόπια έναντι τηλεοπτικών αδειών, από τη συμφωνία για πώληση του αεροδρομίου με κόστος κάτω από 650 εκατομμύρια από την πραγματική του αξία μέχρι το πρόσφατο σκάνδαλο της ΔΕΠΑ, που βέβαια την Παρασκευή θα έχετε τον χρόνο να έρθετε να απαντήσετε και να απολογηθείτε για όλα.

Και μετά, βέβαια, απορείτε γιατί αυτός ο λαοπρόβλητος ηγέτης, ο κ. Τσίπρας, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει μόνος του εάν δεν έχει συνοδεία κλούβες από ΜΑΤ. Εμένα μου έκανε εντύπωση που ήρθε στην Τρίπολη για να μάθουμε μετά από τόσα χρόνια ότι υπάρχουν κλούβες ΜΑΤ στο μέρος μου, στην πρωτεύουσα του Μοριά. Εκεί που ο καθένας κυκλοφορεί ελεύθερος ο κ. Τσίπρας για να περάσει κάποιος χρειαζόταν face control, φοβόταν να κυκλοφορήσει μέσα στην Τρίπολη. Αυτός είναι ο ηγέτης σας.

Λοιπόν, το να πανηγυρίζετε νομίζω ότι είναι πραγματικά αστείο και βέβαια δεν μπορείτε να κάνετε λόγο για μια κυβέρνηση εκατό ημερών και να πάρετε άφεση αμαρτιών για τα τέσσερα χρόνια που περάσαν. Παραλάβατε μια χώρα που έβγαινε στην κανονικότητα και παραδίδετε σε λίγους μήνες μια χώρα ξέφραγο αμπέλι. Οι συγκρίσεις είναι πολλές.

Εμείς στην τετραετία, κύριε Τσακαλώτε, η κυβέρνησή μας, είχε φέρει πάνω από 37 δισεκατομμύρια επενδύσεις. Εσείς ξέρουμε τι φέρατε. Κάναμε τις πρώτες μειώσεις φορολογικών δεικτών, όπως στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου, όπως στον ΦΠΑ εστίασης, όπως κατά 30% μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ εσάς η απάντησή σας είναι: φόροι, φόροι, φόροι.

Αυτήν τη στιγμή όλα βλέπουμε ότι συμβαίνουν γύρω μας. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είναι στον Θεό, η ρευστότητα υπό εξαφάνιση και το μόνο βέβαια που δεν είναι υπό εξαφάνιση είναι δυστυχώς το θράσος και ο κυνισμός σας. Αυτά μένουν σταθερά.

Προφανώς, βέβαια, θεωρείτε εσείς στα υπουργικά έδρανα πως ο μέσος Έλληνας, επειδή είναι ταλαιπωρημένος από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, δεν θα ασχοληθεί με δείκτες, νούμερα και ποσοστά.

Βέβαια, αναγνωρίζετε ότι ο κάθε Έλληνας πολίτης κάθε βράδυ κοιτάει τι έχει στη τσέπη του, κάθε τέλος του μήνα κοιτάει τι υπάρχει στον τραπεζικό του λογαριασμό, ο οποίος συνήθως είναι άδειος. Και πλέον να ξέρετε ότι οι Έλληνες έχουν αποφασίσει για την επόμενη μέρα. Και όσο και αν προσπαθείτε να κρατηθείτε στα έδρανα της Κυβέρνησης για έναν, για δυο, για τρείς, για έξι μήνες, το μέλλον, δυστυχώς, για εσάς είναι προκαθορισμένο. Το μόνο που δεν είναι προκαθορισμένο είναι τι θα προλάβετε σε αυτούς τους μήνες να ξεπουλήσετε.

Και όσο και αν σκανδαλολογείτε, όσο και αν τάζετε τα πάντα στους πάντες -γιατί ξέρετε οι Έλληνες, δυστυχώς, μπορεί να ξεχνάμε εύκολα και είναι ένα από τα αρνητικά του λαού- όμως να ξέρετε ότι ποτέ δεν ξεχνάμε αυτόν που έπαιξε με την ελπίδα και την αξιοπρέπειά μας.

Ευχαριστώ πολύ».


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Ευτυχως το χαρτοσημο για να ανεβαινουν ολοκληρες ομιλιες πιανει τοπο.Ας γρηγορευσουν οι εκλογες και να μας σωσει η ΝΔ ,φυσικα χωρις τον κ.Βλασση στη συνθεση της βουλης.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.