Βλαχοκερασιά: Ένα μονοπάτι βγαλμένο από παραμύθι

Βλαχοκερασιά: Ένα μονοπάτι βγαλμένο από παραμύθι

Αύγουστος 25, 2016 - 09:44
0 σχόλια

Eξόρμηση στην Βλαχοκερασιά και το δάσος της Σκιρίτιδας διοργανώνει η περιβαλλοντική ομάδα "Φύση και Περιπέτεια" στις 9 Οκτωβρίου.

Πεζοπορώντας 14 χιλιόμετρα μέσα στο δάσος της Σκιρίτιδας είναι σαν να ξεφυλλίζεις ένα εικονογραφημένο παραμύθι. Πυκνό δάσος, κυρίως από πεύκα, καστανιές, πλατάνια, βελανιδιές και ιτιές. Η έντονη παρουσία του νερού σε λίμνες, ρυάκια αλλά και αυλάκια νερόμυλων και νεροτριβών δημιουργούν εικόνες που μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η εμφάνιση του ερειπωμένου νερόμυλου που συναντάμε θα μας προξενήσει το θαυμασμό για την τέχνη και το μεράκι των μαστόρων της εποχής του. Κυκλική διαδρομή μέσα στο υπέροχο δάσος της Σκιρίτιδας με αφετηρία και τερματισμό την Βλαχοκερασιά. Το συνολικό μήκος του μονοπατιού είναι 14 χλμ. Από αυτά τα 4 χλμ. περνούν μέσα από το πυκνό δάσος, τα 6 χλμ. ακολουθούν το ποτάμι και παραπόταμους και τα υπόλοιπα 4 χλμ. περνούν από τη ράχη ενός υψώματος που αποτελεί το μπαλκόνι της περιοχής. Ο χρόνος πορείας κυμαίνεται στις 6 με 7 ώρες μαζί με τις στάσεις. Η συνολική υψομετρική διαφορά ανάβασης είναι 470 μ.

Το μονοπάτι, το οποίο έχει πολύ πυκνή σήμανση με κόκκινα σημάδια σε δέντρα και βράχια, ξετυλίγεται σαν κορδέλα γύρω από το ποτάμι! Η διαδρομή μες την καρδιά του δάσους, με τα πανύψηλα δέντρα να μας προσφέρουν το οξυγόνο τους και την δροσερή σκιά τους είναι ιδιαίτερα αναζωογονητική, ενώ για συντροφιά μας θα έχουμε τα πουλιά και κάθε μορφή ζωής που εντοπίζεται στην περιοχή. Η ομορφιά του τοπίου κάποιες φορές σε παρασύρει οπότε είναι εύκολο μέσα στο δάσος να χάσεις το μονοπάτι. Γι' αυτό συνιστούμε ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην αποκοπεί κανείς από την πορεία της ομάδας. Σε μερικά σημεία θα χρειαστούμε την βοήθεια σχοινιών για να σκαρφαλώσουμε και να διαβούμε μικρά περάσματα πριν φτάσουμε στη πηγή του Μελισσιού κάτω από το αιωνόβιο πλατάνι. Αφού ξεκουραστούμε και απολαύσουμε το δροσερό νερό της, ανηφορίζουμε στον αγροτικό δρόμο για να βγούμε στη ράχη δίπλα στις επιβλητικές ανεμογεννήτριες που υψώνονται στις γύρω βουνοκορφές και αποτελούν το αιολικό πάρκο της περιοχής. Η πορεία μας συνεχίζεται σε αγροτικό πλέον δρόμο προς το χωριό περνώντας από το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία και τα κτήματα με κερασιές και καστανιές .

Δημιουργός του μονοπατιού είναι ο Τάσος Μήτσιος, γέννημα του χωριού και ψυχή του Ορειβατικού Τμήματος της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό τοπίο, αλλά και με πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες, διάνοιξε το μονοπάτι των 14 χλμ. μέσα στην καρδιά του δάσους της Σκιρίτιδας.

Σκιριτιδα: ένα δάσος μαγικό, περιτριγυρισμένο από το Μαίναλο, τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα. Έργο του δασολόγου Τ. Στεφάνου, που το 1976 έπεισε τους κατοίκους του χωριού Βλαχοκερασιά και των γύρω χωριών να φυτεύσουν πεύκα, έλατα και καστανιές κι έτσι δημιουργήθηκε ο πρώτος τεχνητός δρυμός της Ελλάδας. Η έκταση του φτάνει στις πηγές του Ευρώτα και συνεχίζει παράλληλα προς το ποτάμι. Δεν το πιστεύεις ότι είναι δημιούργημα του ανθρώπου!

Η ώρα αναχώρησής μας θα είναι στις 6.30 π.μ!

Βαθμός Δυσκολίας: Α+ (σε μερικά σημεία της διαδρομής υπάρχουν έτοιμα ασφαλισμένα σχοινιά για να μας βοηθήσουν σε μικρά περάσματα)
Απόσταση Πεζοπορίας: 14 χλμ .
Υψομετρικά Ανάβασης: ~ +470
Υψομετρικά Κατάβασης: ~ -450

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: Κυριακή πρωί στις 6.30 στο γνωστό σημείο (Θηβών 222 και Σωκράτους ,φούρνος τα Γιάννενα 150 μέτρα από τον σταθμό μετρό της Ανθουπολης )
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: Κυριακή βράδυ στις 10 περίπου
Και δεν ξεχνάμε . Φωτογραφικές ,καλή διάθεση ,χαμόγελα .

Για την κράτηση θέσεων στείλτε μήνυμα μέσω inbox ή επικοινωνήστε στα τηλ: 6932967222 Vodafone ΝΙΚΟΣ – 6936216921 wind ΝΙΚΟΣ - 6938523538 cosmote ΚΑΤΕΡΙΝΑ Oι κρατήσεις των θέσεων γίνονται με την καταβολή των χρημάτων, που θα γίνουν μέχρι τις 04/10/2016 στους διοργανωτές.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Σακίδιο πλάτης , νερό, σνακ , πεζοπορικά μποτάκια ή αθλητικά παπούτσια, καπέλο, γυαλιά ηλίου, -επιπλέον ρουχισμός και παπούτσια για την επιστροφή (καλό θα είναι να τα αφήσουμε στο πούλμαν).
- Το όχημα μεταφοράς θα μας περιμένει στο χωριό όπου και θα ολοκληρώσουμε τη δραστηριότητά μας, οπότε αφήνουμε στο όχημα ότι δεν μας είναι απαραίτητο για την πεζοπορία.
Κόστος συμμετοχής: 15€
Το κόστος συμμετοχής περιλαμβάνει:
-τη μεταφορά μας προς και από τον προορισμό μας
-τις διαδρομές
-έξοδα οδηγού
-διόδια
-ότι άλλο απαιτείται για την πραγματοποίηση της εκδρομής
Το κόστος δεν περιλαμβάνει:
-το φαγητό.
Κάθε συμμετέχων σε πεζοπορία της παρέας μας έχει την αποκλειστική του ευθύνη

Ακυρώσεις 5 μέρες πριν την πεζοπορία δεν επιστρέφονται οι συμμετοχές.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.