Τατούλης
symvolo

Βιωματικά σεμινάρια ρητορικής στην Τρίπολη

Βιωματικά σεμινάρια ρητορικής στην Τρίπολη

Φεβρουάριος 18, 2019 - 13:45
0 σχόλια

Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Πελοποννήσου σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, τους Συνδέσμους Φιλολόγων Πελοποννήσου και την «Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση» διοργανώνουν τα σεμινάρια:

α) Τα ρητορικά αγωνίσματα στη σχολική τάξη: την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 στο 4ο ΓΕΛ Τρίπολης, ώρες 16.00 – 19.00 για τους εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων & Λυκείων Αρκαδίας και Αργολίδας.

- Ι.  Εισήγηση: Ιωάννης Σόλαρης: Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ02 Φιλολόγων – ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου: «Εισαγωγή στα αγωνίσματα της Ρητορικής».

- ΙΙ. Βιωματικό εργαστήριο: Αλεξάνδρα Δημακοπούλου: Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ02 Φιλολόγων – ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου: «Ένταξη της ρητορικής παιδείας στην εκπαιδευτική πράξη: Παράδειγμα Διδακτικού Σεναρίου για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας».

β) «Ρητορικές δραστηριότητες στη διδακτική πράξη»: την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019 στο 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας, ώρες 16:00-19:00 για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε επιμόρφωση ρητορικής.

Εισηγήσεις: Βάλια Λουτριανάκη: Φιλόλογος (Αρσάκειο Ψυχικού), DEA ( Paris IV-Sorbonne), Υποψήφια διδάκτωρ του τομέα Παιδαγωγικής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της «Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση» & Παναγιώτα Γιαννοπούλου: Απόφοιτος Μεταπτυχιακού Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και εκπαιδεύτρια Ρητορικής

γ) «Ρητορικές δραστηριότητες στη διδακτική πράξη»: την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, ώρες 16:00-19:00 για τους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε επιμόρφωση ρητορικής.

Εισήγηση: Παναγιώτα Γιαννοπούλου: Απόφοιτος Μεταπτυχιακού Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και εκπαιδεύτρια Ρητορικής

 

Σκοπός των βιωματικών σεμιναρίων είναι να προβληματίσει αναφορικά με τους τρόπους που μπορούμε, ως εκπαιδευτικοί, να επαναπροσδιορίσουμε την καλλιέργεια και την αξία της Τέχνης του Λόγου στην τάξη αλλά και στη ζωή. Πρόκειται για μια πρόσκληση και πρόκληση για τη διαμόρφωση των μελλοντικών ενεργών πολιτών, που με τον λόγο και τα έργα τους θα αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα και θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα του αύριο. Η καλλιέργεια της ρητορικής παιδείας στην σχολική τάξη σηματοδοτεί την ανανέωση καθημερινών διδακτικών και μαθησιακών πρακτικών. Συνεπάγεται την καλλιέργεια βασικών επικοινωνιακών δεξιοτήτων των μαθητών και την ανάπτυξη του δημόσιου λόγου. Θέτει τη βάση για τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών που διαλέγονται και επιχειρηματολογούν.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα σεμινάρια παρακαλούνται να αποστείλουν e-mail εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τα στοιχεία τους (όνομα, επώνυμο και σχολείο) στην ηλεκτρονική διεύθυνση retorikoiagones@gmail.com έως την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.