Βαθύ σκοτάδι

Βαθύ σκοτάδι

Μάιος 22, 2015 - 12:48
2 σχόλια

Ο στρατός του ISIS προελαύνει με όλες του τις δυνάμεις, σε έναν δρόμο βίας στρωμένο με κομμένα κεφάλια, παραλογισμό και θάνατο. Ανενόχλητος, θα έλεγε κανείς, καθώς συντονισμένη δράση εναντίον του δεν λαμβάνεται από πουθενά. Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη των 28 πριν από λίγες μέρες αποφάσισε να ξεκινήσει «επιχειρήσεις» χερσαίες και θαλάσσιες, προκειμένου να εκκαθαρίσει πιθανά δουλεμπορικά σκάφη και να «καθαρίσει» τους δουλεμπόρους τους. Δράση για την οποία, όμως, χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ, ώστε να είναι νόμιμη καθ' όλα, αλλά και άδεια από τη Λιβύη, η οποία δεν φαίνεται να της την παραχωρεί.

Μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη απόφαση, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται στην ουσία για πολεμική επιχείρηση, όπου θα «εντοπίζονται» και θα «καταστρέφονται» τα δουλεμπορικά σκάφη.

Μόνον αυτόν τον τρόπο έχει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τους δουλεμπόρους και το τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα; Και, παράλληλα, την ξεχάσαμε την ποσόστωση, σύμφωνα με την οποία κάθε κράτος θα αναλάμβανε να φροντίσει ένα μέρος των προσφύγων, που θα ανακούφιζε τον Ευρωπαϊκό Νότο.

Συνοψίζοντας, μπας και καταλάβω: στη Συρία αυτή τη στιγμή η μία πόλη μετά την άλλη πέφτει στα χέρια των τζιχαντιστών. Στη Συρία οι πρόσφυγες πολλαπλασιάζονται κάθε μέρα, αλλά το ζήτημα είναι να βομβαρδίσουμε τα δουλεμπορικά στις ακτές προτού φτάσουν οι πρόσφυγες σπίτι μας. Και για άλλη μία φορά, το πρόβλημα επί της ουσίας παραμένει άλυτο και καμία προσπάθεια δεν γίνεται για να επιλυθεί. Γιατί;

Ο ISIS έχει καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά του, και θα καταστρέψει πολλά περισσότερα. Δεν φαίνεται να τον σταματά κανείς, εκτός κι αν λάβουμε τα ευχολόγια του ΟΗΕ ως ξόρκια ικανά να σταματήσουν τους φανατισμένους. Αμερική και Ευρώπη δεν δίστασαν κατά τις προηγούμενες δύο δεκαετίες να κάνουν τη Μέση Ανατολή σουρωτήρι στους βομβαρδισμούς σε πολέμους που ξεκίνησαν από το πετρέλαιο και για την «ελευθερία», αλλά τώρα, τώρα που συντελείται ένα καθαρά ανθρωπιστικό έγκλημα στα βάθη της, κάνουν το παπί με μεγάλη επιτυχία και απορημένοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα.

(Σου λέει, κινήσεις εντυπωσιασμού είναι όλα αυτά εκ μέρους των τζιχαντιστών, τόσο οι αποκεφαλισμοί και οι καταστροφές μνημείων. Στην πραγματικότητα, έρημο ελέγχουν, μικρό το κακό. Τι κι αν πήραν τον έλεγχο του περάσματος μεταξύ Συρίας και Ιράκ; Τι κι αν ελέγχουν όλη τη μεθόριο πλην ενός μικρού τμήματος στα βόρεια που το έχουν οι Κούρδοι; Τι κι αν 49 ανθρώπους σκότωσαν χθες μπαίνοντας στην Παλμύρα; Όλα τα παραπάνω, από άρθρα μερίδας του Τύπου που προσπαθεί να υποβιβάσει τα γεγονότα.)

Φοβούνται οι Δυτικοί, λοιπόν, μην φτάσουν οι τζιχαντιστές στην πόρτα των πεφωτισμένων και δημοκρατικών κρατών τους. Των ποιων; Πόσο ελεύθερη είναι η Γαλλία, για παράδειγμα, όταν απαγορεύει με το πρόσχημα του κοσμικού κράτους τη χρήση της μαντίλας στις μουσουλμάνες; Είναι δημοκρατία αυτό; Είναι ελευθερία να μην έχει το δικαίωμα μια μουσουλμάνα να τηρήσει τις θρησκευτικές της παραδόσεις; Και, προτού ακούσω δήθεν προοδευτικές απόψεις, να επισημάνω ότι σύμφωνα με το ινστιτούτο ισλαμοφοβίας στη Γαλλία, από το 2004 που απαγορεύτηκε σταδιακά η μαντίλα έως σήμερα οι επιθέσεις εναντίων μουσουλμάνων γυναικών έχουν ξεπεράσει σε αύξηση το 100%.

Οι Δυτικοί, εξάλλου, δεν παραδέχονται ούτε στο πίσω-πίσω μέρος του μυαλού τους ότι οι πόλεμοι που εξαπέλυσαν κάποτε οι ίδιοι ευθύνονται για τον σημερινό. Και δείχνουν να απορούν. Μετά, αλλάζουν κανάλι και παρακολουθούν και πάλι το χρηματιστήριο.

Ζούμε σε μια εποχή σκότους. Σκότους που θα μπορούσε να συγκριθεί με εκείνο το μεσαιωνικό σκοτάδι, όπου ο φανατισμός κυριαρχούσε ένθεν κακείθεν. Αλλά σύγκριση δεν είναι δυνατόν να υπάρξει, όχι μόνο επειδή είναι αδόκιμη η σύγκριση δύο ιστορικών περιόδων μεταξύ τους. αλλά και επειδή, υποτίθεται, ο κόσμος έχει κάνει συνολικά βήματα μπροστά από τα χρόνια που ξεκινούσαν σταυροφόροι να αρπάξουν τα Ιεροσόλυμα με πρόσχημα τη θρησκεία και με λόγο το οικονομικό και εμπορικό όφελος.

Ο βαθύς ύπνος του δυτικού κόσμου ως προς τις πληγές που και ο ίδιος άνοιξε στην Ανατολή και η επικέντρωσή του στην οικονομία, στο κέρδος, στην κυριαρχία των αγορών του, τείνει να καταστρέψει τον πλανήτη. Από ιδανικά ξεμείναμε: δεν είμαστε ανθρωπιστές, δεν νιώθουμε κανένα χρέος στον συνάνθρωπο και στον Άνθρωπο, δεν έχουμε κανέναν σεβασμό στη ζωή. Στην Αφρική εξακολουθούν να σφάζονται με τις ευλογίες των Δυτικών εμπόρων όπλων, που έχουν βρει εκεί πεδίον δόξης λαμπρόν, και όλοι, από επίσημα όργανα που είναι ταμένα να προστατεύουν τον Άνθρωπο -βλέπε ΟΗΕ- έως τις εν πολλοίς κρατικοδίαιτες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μιλούν και κάνουν διαγγέλματα δίχως το παραμικρό αντίκρισμα. Γιατί; Διότι δεν έχουμε βούληση.

Η πόλη της Παλμύρας, το τελευταίο λάφυρο που έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών, ένα μοναδικό μνημείο που έχει επιζήσει κόντρα στον χρόνο και στους πολλούς πολέμους που έζησε η περιοχή ανά τους αιώνες, κινδυνεύει χωρίς δεύτερη σκέψη εκ μέρους των φανατικών να ισοπεδωθεί. Όπως οι Αμερικανοί στρατιώτες πριν από λίγα χρόνια ισοπέδωσαν τη Βαβυλώνα. Μην λέμε, λοιπόν, ότι οι μεν είναι φανατισμένοι και απαίδευτοι, ενώ οι δε μπήκαν στη Βαβυλώνα και αναγκάστηκαν να την ισοπεδώσουν, ενώ γνώριζαν την αξία του μνημείου, μόνο και μόνο επειδή είναι Δυτικοί. Το αποτέλεσμα, και ίσως η βούληση πίσω από αυτό, είναι το ίδιο. Καταστροφή, γιατί μπορούμε.

Τώρα που ξαναδιαβάζω τα παραπάνω, κάπως ατάκτως έριξα τις σκέψεις μου στο ψηφιακό χαρτί. Ωστόσο, ας μου συγχωρεθεί.

Βλέποντας τις πρώτες φωτογραφίες από την Παλμύρα, με τους καπνούς της κατακαμμένης πόλης πίσω από τους θεόρατους ναούς της, που φέρουν παραστάσεις ρωμαϊκές, ασσυριακές, περσικές -αλήθεια, πόσοι πολιτισμοί βρίσκονται αδελφωμένοι σε αυτό το μοναδικό μνημείο που μπορεί έως αύριο να μην υπάρχει πια- θέλω να φτύσω κατάμουτρα όλους τους άχρηστους στην UNESCO που τολμούν να αρθρώνουν λόγο τέτοιες ώρες και να απευθύνουν εκκλήσεις για τη σωτηρία του μνημείου. Μόνο βιβλία ξέρουν να πουλάνε, ξεδοντιασμένοι καθώς κάθονται αναπαυτικά στις καρέκλες τους, να δίνουν βραβεία κάθε χρόνο και να κηρύσσουν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, για την οποία ο δυτικός μας πολιτισμός, έτσι που κατάντησε, δεν δίνει στην πραγματικότητα φράγκο.

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 
Tags: 

2 Σχόλια

Οι εγχώριοι ταλιμπάν για την ώρα αρκούνται στο Αττικόν τα Προπύλαια και τους 3 καμμένους ζωντανούς στη MARFIN

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.