Vasiliki Company: Από τα Πούλιθρα στα Harrods και στον κόσμο όλο!

Vasiliki Company: Από τα Πούλιθρα στα Harrods και στον κόσμο όλο!

Φεβρουάριος 14, 2016 - 13:02
0 σχόλια

Ο επιχειρηματίας από την Αρκαδία που κατάφερε με το MELITHEON, το μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια, το μόνο ελληνικό ΠΟΠ μέλι, που συλλέγεται αποκλειστικά στο Όρος Μαίναλο, και το θυμαρίσιο μέλι, ένα ξεχωριστό προϊόν της αρκαδικής γης, να κατακτήσει τους Βρετανούς και να φτάσει μέχρι τη Νότια Κορέα!

Όσοι βρέθηκαν κατά την εορταστική περίοδο στα Harrods, το διάσημο βρετανικό πολυκατάστημα, εντυπωσιάστηκαν από τα περίτεχνα καλάθια που περιείχαν εξαιρετικά γκουρμέ προϊόντα. Οι Έλληνες, όμως, είχαν έναν λόγο παραπάνω για να νιώσουν περήφανοι: τα καλάθια περιλάμβαναν, για πρώτη φορά, δύο συσκευασίες ενός ελληνικού μελιού, του MELITHEON. Το μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια, το μόνο ελληνικό ΠΟΠ μέλι, που συλλέγεται αποκλειστικά στο Όρος Μαίναλο, και το θυμαρίσιο μέλι, ένα ξεχωριστό προϊόν της αρκαδικής γης, σταλμένο από τους... θεούς για να γλυκάνει τους Βρετανούς.

Από τα Πούλιθρα Λεωνιδίου, που είναι η έδρα της επιχείρησης Vasiliki Company του Χρήστου Κριτσιδήμα, έως τα Harrods, η πορεία του «θεϊκού μελιού» δεν ήταν μία απλή υπόθεση. Αντίθετα, κρύβει μία μεθοδική προσπάθεια ετών που «χτίστηκε» με εντατική δουλειά και σεβασμό στο προϊόν και τους παραγωγούς. Άλλωστε, ο Χρήστος Κριτσιδήμας πριν ξεκινήσει την επιχειρηματική του δράση προχώρησε σε διεξοδική έρευνα αγοράς για περίπου δυο χρόνια. Πολύτιμος σύμμαχος η πολυετής προϋπηρεσία στον τομέα των πωλήσεων σε πολυεθνικές εταιρείες, τον βοήθησε να αντιληφθεί τα μηνύματα των καιρών και να στραφεί προς την επιχειρηματικότητα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

«Καταστήματα όπως το Harrods είναι "opinion leaders". Σίγουρα αυτή η μεγάλη επιτυχία συνέβαλε στο να γίνουμε πιο γνωστοί στο κοινό και κατά συνέπεια αρκετές συνεργασίες ήρθαν πιο εύκολα. Η επαγγελματική βάση, όμως, υπήρχε καθώς ο παππούς μου ήταν παραγωγός. Εργαζόμουν για 20 περίπου χρόνια σε πολυεθνικές εταιρείες, αλλά πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα την επιθυμία να ασχοληθώ κάποια στιγμή επαγγελματικά με το μέλι. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι καινοτόμο και μοναδικό για τα δεδομένα της εποχής, να το παρουσιάσω με τον δικό μου τρόπο. Ήθελα κατά βάση να δημιουργήσω τη...Rolls Royce του μελιού. Παράλληλα, η έναρξη της λειτουργίας του ξενοδοχείου μας στα Πούλιθρα Αρκαδίας, "Βυζαντινόν", αποτέλεσε άλλη μια αφορμή και σωστό "timing", θα έλεγα, για την ενασχόληση με το μέλι. Πολλοί πελάτες, κυρίως του εξωτερικού, λάτρεψαν τα προϊόντα μας από την πρώτη στιγμή», αναφέρει στην «Αγορά» ο επιχειρηματίας, εμφανώς δικαιωμένος από την πορεία του μελιού στις διεθνείς αγορές.

Η ιδέα για την παραγωγή μελιού υψηλής ποιότητας πήρε σάρκα και οστά στα μέσα του 2010, όταν ο Χρήστος Κριτσιδήμας αποφάσισε να εκμεταλλευτεί ένα από τα...δώρα της πατρίδας του. To MELITHEON είναι ένα μυρωδάτο χαρμάνι από τις καλύτερες ποικιλίες ελληνικού μελιού, το μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια, το θυμάρι, καθώς και πάρα πολλών τοπικών βοτάνων και ανθέων, που του χαρίζουν μοναδική γεύση. Το μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια είναι το μοναδικό μέλι ΠΟΠ στην Ελλάδα, ενώ η συγκεκριμένη ποικιλία δεν διατίθεται σε μεγάλες ποσότητες, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις καιρικές συνθήκες. Ανήκει στην κατηγορία των μελιών από μελιτώματα, προέρχεται δηλαδή από τον χυμό που προσλαμβάνουν σι μέλισσες με τη μεσολάβηση κάποιων εντόμων που παρασιτούν στα φυτά -στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για το παράσιτο physokermes hemicryphus, που βρίσκεται στα έλατα.

Η διαδικασία της τυποποίησης γίνεται με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές σε θέματα ασφαλείας και προστασίας του καταναλωτή, προκειμένου το προϊόν να μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και στις πιο απαιτητικές αγορές. Γνωρίζοντας τους κανόνες του μάρκετινγκ, ο Χρηστός Κριτσιδήμας, εκτός από την ποιότητα, έδωσε μεγάλη σημασία τόσο στην επωνυμία του προϊόντος όσο και στη συσκευασία.

«Ήθελα μια ονομασία που να μπορεί εύκολα να διαβάσει, να προφέρει και να αποτυπώσει ο Έλληνας αλλά και ο ξένος καταναλωτής. Παράλληλα, αναζητούσα μια ονομασία που να επικοινωνεί εμφατικά τη μοναδικότητα και ιδιαιτερότητα του ελληνικού μελιού, τόσο για τις θρεπτικές όσο και τις θεραπευτικές ιδιότητές του. Έτσι γεννήθηκε το MELITHEON ή μέλι θεών στα ελληνικά», επισημαίνει και προσθέτει: «Παράλληλα, επιθυμούσαμε να δημιουργήσουμε μία συσκευασία που να δίνει έμφαση και να είναι αντάξια της μοναδικότητας και της ποιότητας του ελληνικού μελιού».

Ο επιχειρηματίας πιστεύει στη δυναμική των προϊόντων της ελληνικής φύσης που μπορεί να αποτελέσουν το διαβατήριο για την εξωστρέφεια, αλλά και εφαλτήριο για μία επιτυχημένη αναστροφή του αρνητικού οικονομικού κλίματος της χώρας μας.

«Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το όραμα της εταιρείας Vasiliki, που είναι η προώθηση ίσως του πιο πολύτιμου θησαυρού της ελληνικής φύσης: το μέλι. Μέσα από αυτή την ενορχηστρωμένη προσπάθεια θέλουμε να προσφέρουμε αυτό το δώρο της φύσης σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας έμφαση στην εξαιρετικά υψηλή ποιότητα, στις θεραπευτικές ιδιότητες και τα θρεπτικά στοιχεία αυτού του μοναδικού προϊόντος. Σκοπός μας είναι να παρέχουμε ένα απόλυτα αγνό προϊόν, πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο, τη φύση και την παράδοση».

Λίγους μήνες πριν, το MELITHEON έγινε ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά μέλια που «πάτησαν», για πρώτη φορά, την εξαιρετικά απαιτητική και πολλά υποσχόμενη αγορά της Νότιας Κορέας.

Η εταιρεία, που έχει σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, εξάγει σε Αγγλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Νορβηγία, Αυστραλία, Σαουδική Αραβία. Ταυτόχρονα, η VASILIKI βρίσκεται σε επαφές με μεγάλο διανομέα των ΗΠΑ, ώστε να επεκτείνει την παρουσία της και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Χρήστος Κριτσιδήμας δεν επαναπαύεται στις... δάφνες του. Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, αναζητεί νέους δρόμους για το αρκαδικό μέλι:

«Στόχος μας για το μέλλον είναι οι αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Βρισκόμαστε σε διαδικασία λανσαρίσματος ενός νέου προϊόντος μελιού. Εν συνεχεία, έχουμε κατά νου να επενδύσουμε σε ένα νέο, διαφορετικό προϊόν, για το οποίο εργαζόμαστε αυτό τον καιρό».

(ΠΗΓΗ: leondion.gr, Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Αγορά», συντάκτρια Σίσσυ Σταυροπιερράκου. 13.2.2016).

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.