Βαρκάδα στις σπηλιές γύρω από το Κάστρο στο Άστρος (photos+video)

Βαρκάδα στις σπηλιές γύρω από το Κάστρο στο Άστρος (photos+video)

Ιούλιος 02, 2015 - 11:15
0 σχόλια

Από μια άλλη οπτική γωνία, το Παράλιο Άστρος φαντάζει ως ένας μυστηριακός, γεμάτος εκπλήξεις προορισμός. Για τους περισσότερους Αρκάδες, η περιοχή του Άστρους είναι ένας παραθεριστικός προορισμός, χωρίς βέβαια να γνωρίζουν τις δυνατότητες που έχει ο τόπος και τις προοπτικές ανάδειξής τους και κατάταξής του στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου.

Κάνοντας μια βόλτα μέσα σε μια βάρκα, μπορεί καθείς να ανακαλύψεις τις όμορφες πτυχές του Νησιού, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, το Νησί κάνοντας βαρκάδα με τον καπετάν-Γιώργη και με καλούς φίλους και συναδέλφους.

Ξεκινώντας από το λιμάνι του Άστρους, αφήνουμε πίσω μας το θεατράκι και το Κάστρο και φτάνουμε στις σπηλιές. Μία από τι μεγαλύτερες σπηλιές ονομάζεται Περιστεροφωλιά, ένα χαρακτηριστικό σημείο του Νησιού, όπως μας είπε ο κ. Γιώργος Λουρδής. Στη μικρή μας ξενάγηση, ο κ. Λουρδής μάς είπε ότι ο λόφος στο παράλιο Άστρος ονομάζεται Νησί επειδή παλαιότερα βρεχόταν από τη θάλασσα από όλα τα μέρη, ενώ τώρα από τρία μέρη.

Αν το δει κάποιος από ψηλά, είναι σαν αστέρι

Αυτή η Περιστεροφωλιά κάτω από το Κάστρο έχει μεγάλη ιστορία: οι ντόπιοι λένε ότι, επί Τουρκοκρατίας, αυτή ήταν η σπηλιά της Μπουμπουλίνας, όπου η καπετάνισσα ερχόταν όταν πολιορκούσαν οι Τούρκοι την περιοχή και ανεφοδίαζε τους Έλληνες καπεταναίους μέσα στις σπηλιές. Ο θρύλος για τη σπηλιά της Μπουμπουλίνας είναι ξακουστός στην περιοχή. Τα μικρά παιδιά παλαιότερα έψαχναν για τον θησαυρό της Μπουμπουλίνας, όταν οι ιστορίες ήταν πιο «ζωντανές»...

Πολλές ήταν οι βάρκες που έβρισκαν καταφύγιο στις μεγάλες φουρτούνες σε αυτές τις φιλόξενες σπηλιές, καθώς το μέγεθος των σπηλιών επιτρέπει σε μια βάρκα να προφυλαχθεί εκεί. Οι σπηλιές αυτές προσεγγίζονται μόνον διά θαλάσσης. Ακόμη, γίνονται προσπάθειες να γεννηθεί ο αλιευτικός τουρισμός στη Βόρεια Κυνουρία, έτσι ώστε οι τουρίστες να μπορούν εύκολα μνα τις προσεγγίσουν και να τις θαυμάσουν.

Ο καπετάνιος της όμορφης βάρκας, μας μίλησε για τους μύθους οι οποίοι ήθελαν τη σπηλιά να επικοινωνεί με το Κάστρο, το οποίο ήταν από πάνω. Μύθοι οι οποίοι δικαιολογούνται, ασφαλώς, καθώς επάνω στο Κάστρο υπάρχει μια «τρύπα» η οποία δεν έχει μελετηθεί, αλλά γίνονται προσπάθειες από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο να μελετηθεί και να αναπαλαιωθεί.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Βαρκάδα στις σπηλιές γύρω από το κάστρο του Άστρους


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.