Το Βαλτεσινίκο δεν αντέχει να πληρώνει το κόστος νερού άλλων περιοχών

Το Βαλτεσινίκο δεν αντέχει να πληρώνει το κόστος νερού άλλων περιοχών

Δεκέμβριος 12, 2017 - 08:47
0 σχόλια

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συγκέντρωση στο Βαλτεσινίκο, μετά ανοιχτή πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Βαλτεσινίκου, με τα ακόλουθα κεντρικά θέματα:

• Ολοκλήρωση διαδικασιών προσφυγής στο ΣτΕ.

• Διαμόρφωση ολοκληρωμένης προτάσεως για τα τέλη ύδρευσης.

Δεν μας τίμησαν με την παρουσία τους, αν και είχαν ειδικά προσκληθεί, ο Δήμαρχος, ο κατ εξοχήν αρμόδιος και υπόχρεος για συγκεντρώσεις τέτοιου τύπου (άρθρο 85 του Ν. 3852/2010, Πρόγραμμα Καλλικράτης) πρόεδρος της Τ.Κ. Θ. Ρέππας, οι δημοτικοί σύμβουλοι οι εκλεγόμενοι από την περιοχή μας Μ. Σφυρής και Γ. Πετρόπουλος όπως και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κ. Πυρπυρής.

Αντίθετα μας τίμησαν με την παρουσία τους και τις παρεμβάσεις τους, ο δημοτικός σύμβουλος Ε. Κούλης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Γορτυνίας Ι. Φράγκος και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καμενίτσας "Αγ. Γεώργιος" Π. Σιαχάμης.

Μετά την εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής και τις τοποθετήσεις των παρισταμένων συμπολιτών και προσκεκλημένων, εγκρίθηκε ομόφωνα η υποβληθείσα πρόταση για αποστολή, ακόμη μίας, ανοιχτής επιστολής προς την Δημοτική Αρχή, με την παρουσίαση των θέσεων μας για το πρόβλημα των τελών ύδρευσης.

Έγινε απόλυτα ξεκάθαρο προς όλους ότι το Βαλτεσινίκο δεν ζητά καμία ιδιαίτερη μεταχείριση, όπως εντέχνως διαρρέουν κάποιοι, αλλά ισονομία προς όλους. Το Βαλτεσινίκο δεν υπάγεται ούτε στην κατηγορία των χωριών που πληρώνουν μόνο πάγιο, ούτε σε αυτά που έχουν αυτοδιαχείριση του νερού, ούτε σε αυτά που δεν διαθέτουν υδρομετρητές. Το Βαλτεσινίκο σέβεται όλες τις κοινότητες του Δήμου μας και απαιτεί τον σεβασμό από όλους.

Τέλος ζητήθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ε. Κούλη να μεταφέρει προς τα αρμόδια όργανα του Δήμου, την απαίτηση των κατοίκων του Βαλτεσινίκου για μία εις βάθος συζήτηση του προβλήματος των υδάτινων πόρων και της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόζει ο Δήμος ώστε να εξευρεθούν και να εφαρμοστούν, δίκαιες και κοινά αποδεκτές λύσεις. Οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε και η οικονομική κατάσταση των κατοίκων, που επιμένουν να δίνουν ζωή σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο, δεν επιτρέπουν συμπεριφορές αυτού του τύπου, από κανένα επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Βαλτεσινίκου

Με απόφαση των συμμετεχόντων κατοίκων εκδόθηκε:
 

Με απόφαση των συμμετεχόντων κατοίκων εκδόθηκε:

Διαβάστε περισσότερα: http://syntvaltesinikou.webnode.gr/news/anoichti-sygkentrosi-katoikon-valtesinikoy/

ΠΡΟΣ: Όπως στον πίνακα διανομής

ΘΕΜΑ: Συνέλευση Κατοίκων Τοπικής Κοινότητας Βαλτεσινίκου

ΣΧΕΤ.: Πρόσκληση σε ανοιχτή συγκέντρωση της 10/12/2017

 

Κύριε Δήμαρχε, Αξιότιμοι Κυρίες & Κύριοι,

Όπως ήδη γνωρίζετε, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017, έγινε ανοιχτή συγκέντρωση κατοίκων στο Βαλτεσινίκο, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Βαλτεσινίκου, στην οποία είσαστε προσκεκλημένοι, αλλά δυστυχώς για μία ακόμη φορά, πλην του δημοτικού συμβούλου κ. Ε. Κούλη, δεν εμφανιστήκατε.

Το κύριο θέμα που μας απασχόλησε ήταν το θέμα της υδροδότησης της περιοχής και η ακολουθούμενη τιμολογιακή πολιτική του δήμου. Θέμα το οποίο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, παρά την απουσία και την κατά παράβαση του άρθρου 85 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) άρνηση του Προέδρου της Τ.Κ. Βαλτεσινίκου Θ. Ρέππα να συγκαλέσει λαϊκή συνέλευση, όπως ανά χρόνο υποχρεούται, το Βαλτεσινίκο συζητά και υποβάλει προτάσεις. Προτάσεις οι οποίες όχι μόνον δεν τυγχάνουν καμίας αξιοποίησης, αλλά προκλητικά τις αγνοείτε, όπως άλλωστε αρνείστε να εφαρμόσετε και τα επιβαλλόμενα από τους οικείους νόμους και για τα οποία έχετε ήδη απολογηθεί ενώπιον του ΣτΕ.

Στην προσπάθεια μας να συμβάλλουμε θετικά στην διαμόρφωση μίας αντικειμενικής και ισότιμης αντιμετώπισης στο συγκεκριμένο θέμα, υποβάλουμε για ακόμη μία φορά, τις θέσεις μας και τις απόψεις μας, με την παρούσα επιστολή.

 Οι βασικοί παράγοντες που έχουν ληφθεί υπ όψη είναι οι ακόλουθοι:

  • Οι κάτοικοι του Βαλτεσινίκου απαιτούν και επιδεικνύουν σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε ένα δήμο που περιλαμβάνει περιοχές με μεγάλες μορφολογικές και κλιματολογικές διαφορές.
  • Οι κάτοικοι του Βαλτεσινίκου δεν διεκδικούν ιδιαίτερη μεταχείριση αλλά απαιτούν από όλους σεβασμό στο αγαθό του νερού που μας δώρισε η φύση.
  • Οι κάτοικοι του Βαλτεσινίκου απαιτούν πλήρη εφαρμογή των νόμων της πολιτείας, από την δημοτική αρχή.
  • Οι κάτοικοι του Βαλτεσινίκου απαιτούν την προβλεπόμενη συμμετοχή σε κάθε βαθμίδα αποφάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • Οι κάτοικοι του Βαλτεσινίκου απαιτούν απόλυτη διαφάνεια στην διαχείριση των υδάτινων πόρων του δήμου μας.
  • Το δίκτυο ύδρευσης του δήμου δεν είναι ενιαίο, όπως ανακριβώς υποστηρίζουν εκπρόσωποι του δήμου ακόμα και στο ΣτΕ. Το δίκτυο ύδρευσης του δήμου αποτελείται από πολλές υδροδοτούμενες περιοχές με αυτόνομα δίκτυα ύδρευσης και δικές τους πηγές.
  • Στις πολιτικές χρέωσης του νερού θα πρέπει να λαμβάνονται υπ όψη οι οικονομικές συγκυρίες της δύσκολης περιόδου που διανύουμε και να περιλαμβάνονται θεσμοθετημένα κοινωνικά κριτήρια για ευπαθείς ομάδες κατοίκων.
  • Το νερό δεν είναι μέσο πλουτισμού του δήμου ή πηγή κάλυψης άλλων εξόδων, όπως σαφέστατα διευκρινίζουν και οι σχετικοί νόμοι.

Με βάση τα παραπάνω υποβάλλονται για αξιολόγηση οι ακόλουθες προτάσεις:

  • Να σχεδιασθεί η πλήρης εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων ώστε να μην τρέχει ελεύθερα το νερό από τις υπερχειλίσεις χειμώνα-καλοκαίρι. Όταν σπαταλά νερό ο δημότης, πολύ σωστά πληρώνει επιπλέον, όταν σπαταλά νερό ο δήμος αδιαφορούμε;
  • Να συνταχθεί μελέτη για τον τρόπο υπολογισμού των τελών ύδρευσης ανά υδρευόμενη περιοχή, λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ακριβή στοιχεία εσόδων-εξόδων, ώστε να υπάρξει πλήρης ανταποδοτικότητα που επιβάλλεται και από τους σχετικούς νόμους.
  • Η υποβαλλόμενη πρόταση απόφασης των τελών ύδρευσης τόσο προς την οικονομική επιτροπή όσο και προς το δημοτικό συμβούλιο, να περιλαμβάνει λεπτομερή ισολογισμό και προϋπολογισμό εσόδων-εξόδων ύδρευσης ανά υδρευόμενη περιοχή. Η έλλειψη τέτοιων στοιχείων δεν είναι σύννομη και καθιστά συνυπεύθυνα τόσο τα μέλη της οικονομικής επιτροπής όσο και τους δημοτικούς συμβούλους.
  • Ο δήμος να προχωρήσει το ταχύτερο σε εγκατάσταση υδρομετρητών σε ΟΛΕΣ τις παροχές και να αποκαταστήσει, όπως προβλέπεται, κάθε βλάβη σε ήδη εγκατεστημένους υδρομετρητές. Το κόστος αυτό, με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, το πληρώνει ο συνδρομητής και δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για το αντίθετο. Το Βαλτεσινίκο δεν είναι διατεθειμένο και δεν αντέχει να πληρώνει το κόστος του νερού άλλων περιοχών.
  • Σε περιπτώσεις έλλειψης επάρκειας νερού να ληφθούν μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης παράλληλα με την αξιοποίηση των απωλειών, όπως παραπάνω αναφέρθηκε.

 

Κύριε Δήμαρχε, Αξιότιμοι Κυρίες & Κύριοι,

 

Όπως άριστα γνωρίζετε οι διαμαρτυρίες δεν προέρχονται από ελάχιστη μερίδα κατοίκων του Βαλτεσινίκου, αλλά από την πλειοψηφία τους. Πέρα όμως από αυτό γνωρίζετε ότι έγγραφες ή προφορικές καταγγελίες έχουν κατατεθεί και από άλλες περιοχές, τα στοιχεία των οποίων έχουμε στην διάθεση μας. Οι παράλογα υψηλές χρεώσεις σε κατοίκους που ρομαντικά επιμένουν να παραμένουν στα όμορφα χωριά του δήμου μας, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται μικροπολιτικά, με προσωπικές υποσχέσεις και περιστασιακές διαγραφές, πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες εποχές.

Επειδή οι κάτοικοι του Βαλτεσινίκου γνωρίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό το πρόβλημα, καλούν για μία ακόμη φορά τόσο εσάς προσωπικά όσο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέγονται στην περιοχή μας, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Βαλτεσινίκου αλλά και όποιον άλλο επιθυμεί, σε μία ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση για το θέμα, από την οποία μόνο κέρδη θα υπάρξουν.

Με την ευκαιρία αυτή καλούμε τους εκπροσώπους κάθε άλλης περιοχής σε μία ευρεία ανταλλαγή απόψεων, γιατί το πρόβλημα, μας αφορά όλους ανεξάρτητα αν σήμερα ευκαιριακά ευνοεί κάποιους.

 

Με εκτίμηση

Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Βαλτεσινίκου

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

 

ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Γραφείο Δημάρχου Γορτυνίας κ. Ι. Γιαννόπουλου

Αντιδήμαρχο Κλείτορος κ. Κ. Πυρπυρή

Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Μ. Σφυρή & Γ. Πετρόπουλο

Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Γορτυνίας κ. Π. Μέγα

Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Γορτυνίας

Πρόεδρο Τ.Κ. Βαλτεσινίκου κ. Θ. Ρέππα

 

ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Π.ΔΕ & Ι

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Ν. Αρκαδίας

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.