Υγιεινό πρωινό κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Υγιεινό πρωινό κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Σεπτέμβριος 15, 2010 - 20:57

Επειδή, αυτήν την περίοδο άνοιξαν τα σχολεία θεωρείται αναγκαίο να ενημερωθεί το κοινό για την αξία που έχει οι μαθητές να λαμβάνουν το υγιεινό τους πρωινό.
Ένα υγιεινό πρωινό αποτελεί τον ιδανικότερο τρόπο καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπρουκς της Οξφόρδης επισημαίνουν ότι η κατανάλωση ενός πρωινού με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη - όπως π.χ. αποτελούμενο από φυτικές ίνες, χυλό ή μούσλι - είναι πολύ πιο ευεργετικό για τον παιδικό οργανισμό σε σχέση με τα δημητριακά και το λευκό ψωμί, καθώς επιτρέπει στα παιδιά αφενός να τρώνε λιγότερο το πρωί αφετέρου να αποφεύγουν τα σνακ μεταξύ των βασικών γευμάτων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν 37 παιδιά, ηλικίας από 9 έως 12 ετών, ώστε να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό η κατανάλωση διαφορετικών τύπων τροφών καταπολεμούσε το συναίσθημα της πείνας τους, σε καθημερινή βάση.
Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, τα μέλη της καθεμίας εκ των οποίων κατανάλωσαν επί τρεις ημέρες διαφορετικά πρωινά γεύματα, η θρεπτική και θερμιδική αξία των οποίων καταμετρήθηκε μέσω του Γλυκαιμικού Δείκτη, ο οποίος συγκρίνει τα επίπεδα τη γλυκόζης στο αίμα έπειτα από την κατανάλωση διαφορετικών τύπων τροφών.
Τα μέλη της πρώτης ομάδας παιδιών κατανάλωσαν πρωινό με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (55), αποτελούμενο από χυλό, μούσλι, δημητριακά με βάση τις φυτικές ίνες ή τη σόγια και ψωμί από λιναρόσπορο.

Τα παιδιά της δεύτερης ομάδας απόλαυσαν ένα πρωινό με Γλυκαιμικό Δείκτη 55 αλλά με προσθήκη ζάχαρης και τα παιδιά της τρίτης ομάδας τροφές με υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (75-100), αποτελούμενες από λευκό ψωμί, δημητριακά με καλαμπόκι και σοκολατούχα δημητριακά.

Έπειτα από περίοδο αναμονής πέντε εβδομάδων μέχρι τα τελικά συμπεράσματα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση πρωινού με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη οδήγησε τα παιδιά στην κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σχέση με τα παιδιά των υπόλοιπων ομάδων, ενώ σε γενικές γραμμές πεινούσαν λιγότερο.

Αυτή η μικρής κλίμακας μελέτη καταδεικνύει τη σημαντικότητα της ποιοτικής διάστασης των τροφίμων που περιλαμβάνουν το πρωινό. Αν αυτή η μελέτη ενισχυθεί και με άλλες αντίστοιχες, τότε ακόμα πιο ξεκάθαρα οι διαιτολόγοι θα σχηματίσουν μία πληρέστερη εικόνα σχετικά με τις τροφές που συνιστούν την ιδανική παιδική διατροφή.

Καλό λοιπόν στα παιδιά μας να μην αρκούμαστε να δίνουμε απλά ένα πρωινό, καλό είναι να τα οδηγούμε και σε υγιεινές επιλογές, για την αντιμετώπιση της μάστιγας που λέγεται παιδική παχυσαρκία.

www.bertzeletos.gr
Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,MSc
Αντιπρόεδρος Πανελ. Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

Ειδήσεις: