Τσίπρας: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ένταξη Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Τσίπρας: Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για ένταξη Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Ιανουάριος 24, 2018 - 20:44
2 σχόλια

Για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε σε μία «σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, μετά την ολοκλήρωση της σχεδόν τρίωρης συνάντησης των δύο πρωθυπουργών στο περιθώριο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. 

«Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς και εντάσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι να προωθήσουμε μία ατζέντα συν-ανάπτυξης προκειμένου να πάει η περιοχή μπροστά και να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του 21 αιώνα», ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε επίσης ότι και οι δύο πολιτικοί «έχουν την επιθυμία να αντιμετωπίσαμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό αλλά και υπευθυνότητα. Δεν θέλουμε απλά να λύσουμε το θέμα του ονόματος. Αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των χωρών σε στέρεα θεμέλια. Που σημαίνει ότι πρέπει  πρώτα να να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ώστε να μην αφήσουμε κανένα παράθυρο ανοιχτό για να δημιουργηθούν ανάλογες προκλήσεις στο μέλλον».

Συμπλήρωσε τα εξής: «Ο Ζόραν με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Και εγώ τον ενημέρωσα ότι διαδικασίες που είχε αναστείλει η κυβέρνησή μας μπορούμε να τις προωθήσουμε, όπως την ένταξη της χώρας στη Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου».

«Στο πλαίσιο αυτό ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης ώστε να φτάσουμε σε μια συμφωνία για το όνομα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

 

ΠΓΔΜ: Στις 31 Ιανουαρίου στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς

O διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

(Φωτογραφία: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Γιάννης Κολεσίδης)


2 Σχόλια

Καλά θα μου πει κανείς γιατί σε διαπραγματεύσεις δύο ανεξάρτητων κρατών μπαίνει για διαπραγματευτής ένας εβραϊκής καταγωγής ?(Νίμιτς) , από που και ως που ?. Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στα Βαλκάνια, αλλά τι λέω; εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε...........

Γιατί είναι οι επικυρίαρχοι. Φτιάξαμε με δικά μας χρήματα αεροπορική βάση στην Πάφο και αντί να σταθμεύουν ελληνικά μαχητικά σταθμεύουν ισραηλινά και προσφάτως σαουδαραβικά που στοχεύουν Ιράν, Χεζμπολάχ. Τέτοιοι ξεφτίλες είμαστε

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.