Τσίπρας: Η ρητορική Μητσοτάκη ξεπερνά την ακροδεξιά

Τσίπρας: Η ρητορική Μητσοτάκη ξεπερνά την ακροδεξιά

Απρίλιος 07, 2019 - 11:01
1 σχόλια

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για την Προοδευτική Συμμαχία των πολιτών

Πάνω από 8.000 άτομα του προοδευτικού χώρου βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου και παρακολούθησαν την Πανελλαδική Συνάντηση για την Προοδευτική Συμμαχία και συγκεκριμένα το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα προς όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως ηλικίας, διαδρομής και πολιτικής καταγωγής, για μια Ελλάδα των πολλών και μια Ευρώπη των λαών.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας η Προοδευτική Συμμαχία αφορά την Ελλάδα των πολλών που δεν υποτάσσεται στην κυριαρχία των λίγων, υπογραμμίζοντας ότι Βέμπερ και Μητσοτάκης πορεύονται με τα ίδια ιδανικά. “Με τις ελίτ, απαξιώνοντας τους λαούς, φλερτάροντας με την ακροδεξιά και τον εθνικισμό. Γι’ αυτό, ας είναι σαφές. Ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος στο Βέμπερ” ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός στο ξεκίνημα της ομιλίας του σημείωσε ότι η προοδευτική παράταξη του τόπου είναι εδώ, είναι παρούσα και “ήδη έχει ξεκινήσει το μεγάλο αγώνα για την αναγέννηση της πατρίδας μας. Το μεγάλο και δύσκολο αγώνα για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας βάσης. Το μεγάλο και δύσκολο αγώνα για τη δίκαιη ανάπτυξη και την Ελλάδα των πολλών. Είμαστε εδώ. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε μπροστά με μεγαλύτερη ορμή, δύναμη και αποφασιστικότητα”.

“Σήμερα” πρόσθεσε “συναντιούνται δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες από τη τιμημένη γενιά της αντίστασης και του αγώνα για μια ελεύθερη πατρίδα, τη μεγάλη παράδοση του ΕΑΜ, τη γενιά του 114 και του Πολυτεχνείου, τον δημοκρατικό κόσμο της μεταπολίτευσης. Μέχρι τις νέες και τους νέους των αγώνων στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων. Κάθε γενιά και κάθε ξεχωριστό ρυάκι αγώνα και διεκδίκησης για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή, ενώνεται σήμερα εδώ. Σε ένα μεγάλο ποτάμι σε ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα”.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε δύο ιστορικής σημασίας γεγονότα. “Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η Συμφωνία των Πρεσπών, αναδιατάσσουν αντικειμενικά τις πολιτικές προτεραιότητες και τις τοποθετήσεις όλων. Και ταυτόχρονα, η άνοδος της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη διαμόρφωση μιας συλλογικής προοδευτικής απάντησης. Γιατί η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο συντρίφτηκε κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης. Η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με τις δομικές της αδυναμίες. Το δημοκρατικό της έλλειμμα, τους δισταγμούς στη διαδικασία της ολοκλήρωσης, την απροθυμία των κυρίαρχων δυνάμεων στο εσωτερικό της να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο όπου η οικονομική ένωση συμβαδίζει με την πολιτική” επεσήμανε και πρόσθεσε με νόημα ότι “οι Συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, που διαχειρίστηκαν τη κρίση φέρουν βαριά την ευθύνη για τεράστιες συνέπειες που επέφεραν οι επιλογές τους στους λαούς της Ευρώπης. Για τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Για την εκτίναξη της ανεργίας. Για την εργασιακή ανασφάλεια. Για τη συρρίκνωση των κοινωνικών κατακτήσεων”.

Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στα ακροδεξιά μορφώματα τα οποία ανατράφηκαν μέσα από την συντήρηση. “Η Ευρώπη αγνόησε τις ιδρυτικές της αξίες και τώρα το σκοτεινό της παρελθόν, επιστρέφει και απειλεί να τα πάρει όλα πίσω. Η ακροδεξιά, όμως εμείς καλά γνωρίζουμε, δεν έπεσε από τον ουρανό. Κάποιοι της έδωσαν πάτημα. Κάποιοι της επέτρεψαν να βρει χώρο στον πολιτικό ανταγωνισμό για να παριστάνει δήθεν την αντισυστημική δύναμη και το αντίπαλο δέος. Όμως, η ακροδεξιά που ντύνεται τον αντισυστημικό μανδύα, όπου διαχειρίζεται εξουσία είναι πιο συστημική από τους συστημικούς” ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: “Γιατί εκτός από το να κυνηγούν πρόσφυγες πρόσφυγες και να υψώνουν φράχτες. Συρρικνώνουν ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα. Και την ίδια στιγμή που απολαμβάνουν το δικαίωμα τους να λαμβάνουν πόρους από την ΕΕ, παριστάνουν τα κοκόρια όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε για τις υποχρεώσεις τους. Πρέπει λοιπόν να το πούμε καθαρά. Πρόκειται περί πολιτικών απατεώνων. Δημαγωγών, λαϊκιστών, ακραίων που το σχέδιο τους είναι μια Ευρώπη ακραία συντηρητική, διαιρεμένη, περίκλειστη. Την Ευρώπη όπου όλοι θα είναι εναντίον όλων. Και ένα τόσο φρικτό σχέδιο δεν μπορεί παρά να έχει αντίστοιχα μέσα για την επικράτηση του. Λάσπη, προπαγάνδα, fake news, στερεότυπα, είναι δομικά στοιχεία της ακροδεξιάς στρατηγικής”.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτεταμένα και στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα. “Ακριβώς όμως επειδή η ακροδεξιά είναι παράγωγο του συντηρητικού χώρου, πλέον ο λόγος και οι πρακτικές της ασκούν γοητεία και σε παραδοσιακά πιο μετριοπαθείς δυνάμεις.

Μιλώ για μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τον κ. Μητσοτάκη να είναι δυστυχώς στη πρώτη γραμμή μεταξύ αυτών.

Μιλώ για αυτούς που εδώ και καιρό προσπαθούν να διαγράψουν υποτίθεται τον Όρμπαν, αλλά για κακή τους τύχη οι βουλευτές του είναι ακόμα μέλη της Ευρωομάδας τους.

Αυτούς που με μπροστάρη τον κ. Βέμπερ, επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα γιατί απειλούμε, λένε την ευρωπαϊκή συνοχή.

Αυτούς που το 2015 έδιναν αγώνα για φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, για να τιμωρηθούμε τόσο εμείς όσο και ο λαός που μας που ύψωσε το κεφάλι στην Ευρώπη της λιτότητας” συμπληρώνοντας ότι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο έχει στη βάση του συγκεκριμένους άξονες: “Πρώτον, την κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα, για την εγγύηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Για έναν ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, ευρωπαϊκές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινές ευρωπαϊκές κοινωνικές υπηρεσίες με πρόσβαση ελεύθερη στους πολίτες.

Δεύτερον, την αποφασιστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με νέους πόρους, χωρίς να επιβαρύνουμε τα λαϊκά στρώματα. Όπως, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ο φόρος στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ο φόρος στις συναλλαγές μέσω ψηφιακών πλατφορμών.

Τρίτον, η ανάπτυξη μηχανισμών διαμερισμού της ευθύνης αλλά και του βάρους –αμοιβαιοποίηση δηλαδή του ρίσκου και των δημόσιων χρεών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Τέταρτον, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής του μεγάλου πλούτου. Με ευρωπαϊκές και διεθνείς ρυθμίσεις για τους φορολογικούς παραδείσους, καθώς και με τη στροφή προς μια δίκαιη φορολογική εναρμόνιση.

Πέμπτον, η ριζική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις, για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Με βάση ένα νέο επενδυτικό πρότυπο που θα προάγει τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Έκτον, η άμεση συντονισμένη δράση σε επίπεδο κρατών μελών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στη βάση των Στόχων που έχει ήδη θέσει η Ένωση ως το 2050. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών για το κλίμα, μας δείχνουν το δρόμο.

- Και έβδομο, η διεύρυνση της δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης τόσο στον Μάνφρεντ Βέμπερ όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύοντας σφοδρότατη επίθεση. Για τον κ. Βέμπερ είπε ότι έχει χτίσει πολιτική καριέρα στη Γερμανία προσβάλλοντας και απαξιώνοντας τον ελληνικό λαό και τις θυσίες του, έναν άνθρωπο που “ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει υπερήφανος για τη σχέση μαζί του και στηρίζει με θέρμη την υποψηφιότητα του. Δεν προκαλεί εντύπωση. Βέμπερ και Μητσοτάκης πορεύονται με τα ίδια ιδανικά. Με τις ελίτ, απαξιώνοντας τους λαούς, φλερτάροντας με την ακροδεξιά και τον εθνικισμό. Γι’ αυτό, ας είναι σαφές. Ψήφος στη ΝΔ, είναι ψήφος στο Βέμπερ. Είναι ψήφος στην Ευρώπη των μνημονίων, του ΔΝΤ, του διχασμού, του εθνικισμού. Για το λόγο αυτό, η μάχη στην Ελλάδα είναι απολύτως κομβική για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ευρώπη. Και την μάχη αυτή θα την κερδίσουμε” είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: “Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί εδώ και καιρό ένα διαρκή ακροδεξιό παροξυσμό από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ένα κόμμα της κεντροδεξιάς, με σημαντική συμβολή στην ευρωπαϊκή πορεία του τόπου, έχει μετατραπεί σε ένα υβρίδιο επιθετικού νεοφιλελευθερισμού και άκρατου εθνικισμού. Η ΝΔ πολιτεύεται μονάχα με ψέματα, fake news, λάσπη. Ένα κόμμα που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ένα πρωτοφανή στα χρονικά, μηχανισμό προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, χορηγία φυσικά των εκδοτικών και επιχειρηματικών ομίλων που στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη. Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα της προπαγάνδας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται ορισμένες φορές και στο πρόγραμμα του.

Όχι βέβαια πολύ φωναχτά, μην τυχόν και ακούσει ο λαός και ανατριχιάσει. Αλλά όσο χρειάζεται για να ακούν οι χορηγοί του. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κοινωνικής ισοπέδωσης” το οποίο είναι όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας: “- Με ξήλωμα του κοινωνικού κράτους

- Απορρύθμιση της εργασίας

- Συρρίκνωση των μισθών

- Διευρυμένη φοροαποφυγή του μεγάλου πλούτου

- Διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και θέσπιση ασφαλιστικού Πινοσέτ προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών

- Απολύσεις στο δημόσιο

- Επαναφορά του κανόνα 1 πρόσληψη προς 5 αποχωρήσεις στο δημόσιο, που θα έχει άμεση επίπτωση στη δημόσια υγεία, στη παιδεία και τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που το ακούν οι σκληροί του ΔΝΤ και αφήνουν κάτω τα μολύβια τους για να χειροκροτήσουν.

Ένα πρόγραμμα κατά παραγγελία της εγχώριας ολιγαρχίας”.

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αποκτήσει επιρροή, μέσω μιας άλλης - επικίνδυνης - διαδρομής. “Μέσα από τη ρητορική της ακροδεξιάς και του εθνικισμού. Η ΝΔ και τα στελέχη της μιλούν ανερυθρίαστα για προδότες, μειοδότες, ανθέλληνες, ακριβώς όπως έκανε τα σκοτεινά για το τόπο χρόνια του διχασμού, το κράτος της Δεξιάς και των εθνικοφρόνων. Και μάλιστα, τους τελευταίους μήνες, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν ρίξει όλα τους τα χαρτιά σε αυτή τη ρητορική” σημειώνοντας: “Μας λένε :

- Ότι παραδώσαμε την ιστορία της Μακεδονίας

Όταν πριν ακόμα υπογραφεί η Συμφωνία, στη γείτονα γκρεμίστηκαν αγάλματα, κατέβηκαν πινακίδες, άλλαξαν επιγραφές στα μνημεία.

Και έπειτα, όταν άλλαξε το Σύνταγμά τους, αφαίρεσαν τις ανιστόρητες αλυτρωτικές αναφορές, άλλαξαν τα σχολικά βιβλία και απέρριψαν ρητά και κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση τους με την Αρχαία Ελληνική Μακεδονία.

Μας λένε :

- Ότι παίζουμε παιχνίδια με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια

Όταν καταφέραμε να αποκτήσουμε ένα σταθερό σύμμαχο στην περιοχή,

Όταν αναλαμβάνουμε την προστασία του εναέριου χώρου τους,

Όταν προωθούμε επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων και βάζουμε φραγμό στα σχέδια τρίτων χωρών για τη διεύρυνση της επιρροής τους στην περιοχή.

Μας λένε :

- Ότι η Συμφωνία είναι επιζήμια, προδοτική και αποτελεί προϊόν συναλλαγής για τις συντάξεις.

Όταν όλο το δημοκρατικό πολιτικό τόξο, ακόμη και ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής δεξιάς προτείνουν την επιβράβευσή της με νόμπελ ειρήνης.

Και έτσι εμείς ευλόγως αναρωτιόμαστε ;

Σε ποιο πολιτικό τόξο ανήκει ο κος Μητσοτάκης και η ΝΔ στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα;

Στο φιλοευρωπαϊκό και δημοκρατικό ή σε αυτό των ακροδεξιών συνομοσιολόγων και εθνικιστών;

Και πως ακριβώς αντιλαμβάνονται την Ευρώπη;

Ως το χώρο των φτηνών και ανίερων συναλλαγών κάτω από το τραπέζι ;

Και ποιος άραγε τις κάνει αυτές τις συναλλαγές από τη πλευρά των Ευρωπαίων ;

Η Μέρκελ και ο Γιουγκέρ ;

Τα ηγετικά στελέχη δηλαδή του Ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος ;

Αυτή και μόνο η άθλια εμμονή του κου Μητσοτάκη στα περί συναλλαγής, ξεπερνάει τη ρητορική της ακροδεξιάς και τον κατατάσσει ισότιμα στο πλάι των ευρωπαίων ηγετών της.

Ο Μητσοτάκης κατατάσσεται ισότιμα στο πλάι της Λεπέν, του Σαλβίνι και του Όρμπαν.

Το χειρότερο ολίσθημα, όμως, για τον κ. Μητσοτάκη δεν ήταν η εμμονή στην αθλιότητα περί συναλλαγής αλλά η επιμονή του να μη πεί ούτε μια κουβέντα στη Βουλή για τις απειλές, τους τραμπουκισμούς, τις επιθέσεις από φασιστικές συμμορίες εναντίον των βουλευτών που στήριξαν τη συμφωνία.

Για τις επιθέσεις από τάγματα εφόδου στη Βουλή και σε δημοσιογράφους, έξω από αυτήν.

Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να πολιτευτεί κατ’ αυτό τον τρόπο, τότε η πιο καθαρή έκφανση της ακροδεξιάς και του φασισμού στη χώρα, θεωρεί ότι νομιμοποιείται να πάει ένα βήμα παραπέρα. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Είμαστε εδώ για να υψώσουμε τοίχος στη Χρυσή Αυγή και στις φασιστικές συμμορίες που σπέρνουν τον τρόμο στους αδύναμους”.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις της διακυβέρνησής σου λέγοντας μεταξύ άλλων ότι “είπαμε ότι θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Και το πράξαμε.

- Ανασυγκροτώντας το κοινωνικό κράτος

- Υλοποιώντας πολιτικές για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης

- Θεσπίζοντας το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

- Αναδιανέμοντας τους πόρους από την υπεραπόδοση της οικονομίας για τρείς συνεχόμενες χρονιές

- Εξασφαλίζοντας την καθολική πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και μια κοινωνία λεηλατημένη.

Δεν κάναμε θαύματα, αλλά πετύχαμε πολλά.

- Μειώσαμε την ανεργία κατά 9%, με τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας

- Περιορίσαμε την αδήλωτη εργασία φτάνοντας τη στο 8% από το 20% όταν αναλάβαμε

- Επαναφέραμε τις βασικές αρχές των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων

- Προστατέψαμε τη λαϊκή κατοικία

Και παράλληλα, δώσαμε το στίγμα της προοδευτικής διακυβέρνησης

- Με την παροχή ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Στα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ και είναι Έλληνες.

- Με το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια

- Με τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου

Και φυσικά, με τη μεγάλη πρωτοβουλία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Για την οποία έγινε ήδη το πρώτο μεγάλο βήμα με την ψήφιση των προτεινόμενων προς αναθεώρηση διατάξεων.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα σύγχρονο, πιο δημοκρατικό, πιο αντιπροσωπευτικό Σύνταγμα.

Και η δυνατότητα αυτή θα κριθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Είναι στο χέρι του ελληνικού λαού όταν έρθει η ώρα τον Οκτώβρη να ψηφίσει, τόσο για τη συνέχιση της προοδευτικής διακυβέρνησης αλλά και για τη διασφάλιση ενός προοδευτικού Συντάγματος που έχει ανάγκη ο τόπος”.

Και δεν παρέλειψε να πει εκ νέου ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν “στοχευμένα και μεθοδικά. Διότι αποτελούν βασικά στοιχεία της στρατηγικής μας για την Ελλάδα της νέας εποχής. Για την Ελλάδα των πολλών, που δεν μπορεί πια να ξοδεύει δυνατότητες και να τις υποτάσσει στις επιθυμίες της εγχώριας ολιγαρχίας του πλούτου. Η Ελλάδα της κρίσης, έγινε ο τόπος που οι πολλοί υποφέρουν για να ευημερούν οι λίγοι και εκλεκτοί. Αυτό δεν διαλύει απλά την κοινωνική συνοχή. Αποτελεί ύβρη στην ίδια μας την ιστορία. Η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, το πολίτευμα των πολλών, δεν μπορεί να υποτάσσεται στην κυριαρχία των λίγων. Η Ελλάδα στο κατώφλι των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, δε μπορεί να είναι μια χώρα διχασμένη και φοβική.

Που συσσωρεύει αδικίες και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες στο εσωτερικό της.

Η Ελλάδα της νέας εποχής, είναι η Ελλάδα των πολλών. Η Ελλάδα της νέας γενιάς. Του κόσμου της εργασίας. Των ανθρώπων του μόχθου, της επιστήμης, του πολιτισμού. Η Ελλάδα της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Μάλιστα απάντησε και σε όσους προσπαθούν να διχάσουν και να σπείρουν το μίσος και το φανατισμό. “Όσοι μας κουνάνε το δάχτυλο, δήθεν στο όνομα της πατρίδας. Όμως, εμείς ξέρουμε ότι

- Πατρίδα είναι οι άνθρωποί της.

Όχι οι κραυγές των πατριδοκάπηλων

- Πατρίδα είναι εκεί που οι πολλοί μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια.

Όχι εκεί που οι πολλοί υποφέρουν για να ευημερεί η ελίτ.

- Πατρίδα είναι εκεί που οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα.

Όχι εκεί που ξεζουμίζονται για 12ωρα με 300 ευρώ.

- Πατρίδα είναι εκεί που η υγεία και η παιδεία είναι καθολικό δικαίωμα.

Όχι εκεί που είναι προνόμιο των λίγων.

- Πατρίδα είναι εκεί που όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.

Όχι εκεί που οι νόμοι γράφονται κατά παραγγελία των ισχυρών.

- Πατρίδα είναι εκεί που η νέα γενιά έχει προοπτική και μπορεί να ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή.

Όχι εκεί που αντιμετωπίζεται ως πλεονάζον προσωπικό σε χρεοκοπημένη επιχείρηση.

- Πατρίδα είναι εκεί που η διαφορετικότητα είναι πλούτος.

Όχι αντικείμενο διακρίσεων και ρατσισμού

- Πατρίδα είναι εκεί που το μέλλον της το ορίζει ο ίδιος ο λαός.

Όχι εκεί που βασιλεύει το ψέμα, η προπαγάνδα και τα στημένα παιχνίδια.

Τέλος απευθύνθηκε στους νέους, στα παιδιά της κρίσης υπογραμμίζοντας: “Εσείς έχετε τα κλειδιά του μέλλοντος στα χέρια σας. Εσείς έχετε σήμερα τη δύναμη να διορθώσετε τα λάθη και τις παραλείψεις των προηγούμενων γενεών. Η Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι η δική σας Ελλάδα. Η Ευρώπη του 21ου αιώνα είναι η δική σας Ευρώπη. Τώρα μιλάτε εσείς. Οι φίλοι σας, οι συμμαθητές σας, οι συμφοιτητές σας, οι συνάδελφοι σας. Πάρτε στα χέρια σας την ίδια σας τη ζωή, το μέλλον σας.

Μην κάνετε τη χάρη σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την απουσία σας και να μιλήσει εξ ονόματος σας. Στις 26 Μαΐου με τη συμμετοχή και την ψήφο σας, μπορείτε να καθορίσετε ξανά τις εξελίξεις. Να μην αφήσετε την Ευρώπη να βυθιστεί στο σκοτάδι της ακροδεξιάς” και κατέληξε σημειώνοντας ότι τώρα μιλάμε οι πολλοί, που ενώνουν δυνάμεις. “Σήμερα μίλησε η δημοκρατική Ελλάδα. Σήμερα σήκωσε ανάστημα ο λαός. Φτάνει πια με την προπαγάνδα. Φτάνει πια με το ψέμα. Φτάνει πια με το διχασμό. Τώρα μιλάνε οι πολλοί. Τώρα ενώνουμε δυνάμεις. Τώρα βάζουμε πλώρη για το μεγάλο ταξίδι της νέας εποχής. Σας καλώ να οργανώσετε παντού τη παρουσία της προοδευτικής Συμμαχίας. Σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς.

Να πάμε παντού το μήνυμα της ενότητας, της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης. Για τη νέα μεγάλη νίκη των δυνάμεων της προόδου. Για τη νίκη στις Ευρωεκλογές. Για την Ελλάδα των πολλών. Για την Ευρώπη των λαών” κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Φωτογραφία: EUROKINISSI


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Αμα έχεις συγκυβερνήσει 4 χρόνια με τον Καμένο και στηρίζεσαι ακόμη σε Κουίκ, Κουντουρά και λοιπά ακροδεξιά και κωστοκαραμανλικά ρετάλια, καθίστασαι αυτοδικαίως αντικειμενικός κριτής του ακροδεξιού λόγου.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.