Τρύγος μελιού στο Ροεινό: Το γλυκό «χρυσάφι» της Αρκαδίας και τα μυστικά του (pics,vid)

Τρύγος μελιού στο Ροεινό: Το γλυκό «χρυσάφι» της Αρκαδίας και τα μυστικά του (pics,vid)

Σεπτέμβριος 10, 2019 - 21:01
0 σχόλια

Πανάρχαιο, αναντικατάστατο, θρεπτικό, αντιοξειδωτικό, αντισηπτικό. Και πολύ γλυκό!

Το μέλι, βασικό συστατικό της διατροφής και της παρασκευής φαρμάκων, αλλά και προϊόντων ομορφιάς και υγείας, έχει μόνον ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό. Πέρα από αυτό, οι ευλογημένες και ακούραστες μέλισσες αποτελούν επίσης αναντικατάστατο παράγοντα της ζωής στον πλανήτη μας, αφού γονιμοποιούν τη φύση, κουβαλώντας κατά την κοπιαστική και επιμελή εργασία τους στα ποδαράκια τους τη γύρη και εναποθέτοντάς την στα άνθη.

Σήμερα, οι μέλισσες σε ολόκληρο τον πλανήτη κινδυνεύουν από τα φυτοφάρμακα, από την κλιματική αλλαγή, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και από τα μεταλλαγμένα φυτά τα οποία καλλιεργούνται σε τεράστιες εκτάσεις.

Η παραγωγή μελιού στην Αρκαδία έχει μακρά παράδοση. Επίσης, έχει και μια μοναδικότητα: Το μέλι βανίλια ελάτου, πιστοποιημένο για τις μοναδικές θρεπτικές του ιδιότητες αλλά και για τη χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, η παραγωγή του οποίου έχει πλέον σταματήσει, εξαιτίας πολλών παραγόντων, ανάμεσα στους οποίους και η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι ασθένειες των δέντρων.

Για τις ιδιότητες του αρκαδικού μελιού, τον κίνδυνο που διατρέχουν οι μέλισσες εξαιτίας των φυτοφαρμάκων, τη μελισσοκομία στην Αρκαδία αλλά και τα προβλήματα των παραγωγών μελιού μίλησε στην κάμερα του Arcadia Portal ο μελισσοκόμος Αλέξανδρος Βλάσσης, στο Ροεινό Αρκαδίας, αφού πρώτα μας... έστρωσε στη δουλειά!

Ο κ. Βλάσσης ασχολείται με τη μελισσοκομία για περίπου 17 χρόνια. Έμαθε τη δουλειά από τον πατέρα του, όπως και οι περισσότεροι μελισσοκόμοι. Η εργασία του, στην οποία δραστηριοποιείται με πολύτιμο βοηθό τη σύζυγό του, κοπιαστική. Ένα μελίσσι για να τραφεί και για να δώσει παραγωγή που μπορεί να θρέψει μια οικογένεια, κοστίζει πάνω από 5.000 ευρώ τον χρόνο, καθώς απαιτείται η αγορά πίτας και σιροπιού. Επίσης, προκειμένου να δώσει καλή παραγωγή, ο μελισσοκόμος μεταφέρει το μελίσσι κοντά στην έδρα του αλλά και πολύ μακριά από αυτήν, χωρίς, ασφαλώς, να γνωρίζει αν τελικά θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μέσα σε όλα αυτά, τα μέλια που εισάγονται από το εξωτερικό και διατίθενται σε πολύ μικρότερη τιμή από τα εγχώρια, πλήττουν την ελληνική παραγωγή μελιού.

Ο κ. Βλάσσης εξηγεί: «Τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τους μελισσοκόμους της Αρκαδίας. Το έλατο μας έχει εγκαταλείψει, οι παραγωγές είναι μικρές και σύντομες. Τα εισαγόμενα μέλια μάς έχουν κάνει ζημιά. Μέλι εισάγουμε από Βουλγαρία και Σερβία, είναι πολύ φθηνές οι τιμές, και πλέον οι τιμές είναι χαμηλές και σε εμάς, αν και τα δέντρα είναι δυσεύρετα. Οι καιρικές συνθήκες παίζουν μεγάλο ρόλο, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε».

Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, δεν παίρνουμε αποζημίωση αν χάσουμε την παραγωγή. Λαμβάνουμε κάποια χρήματα για την αντικατάσταση των κυψελών και για πετρέλαιο.

Όπως επισημαίνει, έχει ρίσκο το μέλι, διότι όταν μετακινείς το μελίσσι, δεν ξέρεις αν θα έχεις παραγωγή: «Και άλλες δουλειές έχουν ρίσκο, την αγαπάμε τη δουλειά μας».

Ο κ. Βλάσσης θέτει ως βασικό παράγοντα για να πάρει ανάσα η παραγωγή μελιού στη χώρα μας τον περιορισμό των εισαγωγών μελιού. τα εισαγόμενα μέλια έχουν μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η τεχνολογία μελιού στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα προχωρημένη, με αποτέλεσμα το ελληνικό μέλι να δέχεται την ελάχιστη τυποποίηση και επεξεργασία. Αντιθέτως, το εισαγόμενο μέλι είναι προϊόν τυποποίησης και προχωρημένης επεξεργασίας (αφαίρεση γύρης, υπερβολικό ζέσταμα, χαρμάνια για να μην κρυσταλλώνει, αλλαγή χρώματος κ.ά.).

Ο τρύγος του μελιού

Είπαμε ότι ο κ. Βλάσσης μάς έστρωσε στη δουλειά.. Μέσα σε ένα πέτρινο κτίσμα στο Ροεινό, με τις σφήκες να βουίζουν έξω από την πόρτα, μάθαμε πώς γίνεται ο τρύγος στην Ελλάδα, που ελάχιστα έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Μεγάλη βοήθεια πλέον παρέχουν οι μηχανές που με τη φυγόκεντρο «αποσπούν» τον πολύτιμο πολτό από τις κυψέλες.

Κατ' αρχάς, βγάζουμε τα πλαίσια από τις κυψέλες, προσεκτικά, διότι μπορεί να υπάρχει γόνος (μελίσσι) μέσα. Με το μελισσοκομικό «μαχαίρι» καθαρίζουμε το εξωτερικό μέρος των πλαισίων αφαιρώντας το προστατευτικό κερί που «σφραγίζει» το μέλι, και ακολούθως τοποθετούμε τα πλαίσια στις μηχανές φυγοκέντρισης.

Τίποτε δεν πάει χαμένο: Με τα υπολείμματα από τα πλαίσια ύστερα από επεξεργασία φτιάχνουμε κερί.

Από τις μηχανές φυγοκέντρισης το μέλι πέφτει στους κουβάδες, από εκεί συλλέγεται σε μεγάλα βαρέλια όπου καθαρίζεται φυσικά, αφού κάθε περιττό σώμα ανεβαίνει στην επιφάνειά του.

Πολλή και σκληρή δουλειά απαιτείται για να απολαμβάνουμε καθημερινά το μέλι μας. Η μελισσοκομική παραγωγή εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει μοχλό της αγροτικής μας οικονομίας, που πρέπει οπωσδήποτε να αναπτυχθεί, είναι αναπόσπαστα δεμένη με το περιβάλλον και με την «πραγματική» αειφορία.

Με τις ευχές για καλή και γλυκιά παραγωγή σε όλους τους μελισσοκόμους της Αρκαδίας, ακολουθεί μια παραδοσιακή συνταγή με μέλι που ικανοποιούσε τα πιτσιρίκια στα χωριά όταν δεν υπήρχαν έτοιμα σκευάσματα:

Σφίγγοι με μέλι και κανέλλα

Υλικά: (Για 6 άτομα)

• 200 γραμ. νερό
• 100 γραμ. βούτυρο
• 5 γραμ. αλάτι
• 15 γραμ. ζάχαρη
• 150 γραμ. μαλακό αλεύρι
• 4 αυγά
• 2 κιλά λάδι ραφινέ

Εκτέλεση:

Βάζετε το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι σε μια κατσαρόλα και ψήνετε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει ρίχνετε σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς για τρία περίπου λεπτά έως ότου γίνει λείο.

Κατεβάζετε την κατσαρόλα απ' τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει τελείως. Ρίχνετε ένα-ένα τα αυγά στο κρύο μίγμα ανακατεύοντας προσεκτικά έως ότου αφομοιωθούν εντελώς. Χτυπάτε το μίγμα στο μίξερ δυνατά για 15 λεπτά. Αφήνετε το μίγμα να ηρεμήσει για 2-3 ώρες.

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι. Όταν ζεσταθεί αρκετά, πριν όμως αρχίσει να καπνίζει, παίρνετε με ένα κουτάλι του γλυκού λίγο-λίγο από το μίγμα και το ψήνετε στο ζεστό λάδι ένα-ένα χωριστά. Όταν οι σβίγγοι ανέβουν στην επιφάνεια, τους γυρίζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν.

Τους σερβίρετε περιχυμένους με ζεστό μέλι και κανέλλα.

Γαλανιάδη Εύα

Video: 

ArcadiaPortal.gr Τρύγος μελιού στο Ροεινό


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.