Τρώω συνέχεια γλυκά - Έχω εμμονή με τη ζάχαρη;

Τρώω συνέχεια γλυκά - Έχω εμμονή με τη ζάχαρη;

Οκτώβριος 02, 2014 - 11:39
0 σχόλια

Οι άνθρωποι που τρώνε ζάχαρη σε καθημερινή βάση λαχταρούν συνήθως ακόμα περισσότερη ζάχαρη. Αυτό θα μπορούσε να είναι και ένα είδος εθισμού. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν ταχύτατα μετά την κατανάλωση ζάχαρης και στη συνέχεια πέφτουν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα τη λαχτάρα για περισσότερη ζάχαρη μετά από μερικές ώρες. Μερικοί άνθρωποι τρώνε ζάχαρη ως απάντηση στο άγχος ή την κατάθλιψη, επικαλούμενοι τη συναισθηματική ικανοποίηση. Τρώγοντας ισορροπημένα, υγιεινά γεύματα και ελέγχοντας το σάκχαρο στο αίμα είναι εφικτό κάποιος να μειώσει τη λαχτάρα για φαγητό.

Σταματήστε τη λαχτάρα για ζάχαρη με ισορροπημένη διατροφή

Η λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη της έλλειψης ορισμένων θρεπτικών ουσιών στο σώμα, όπως το χρώμιο (μπρόκολο, σταφίδες, ξερά φασόλια), το φώσφορο (ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά, ψάρια, αυγά) και την τρυπτοφάνη (τυρί, συκώτι, σταφίδες, γλυκοπατάτα, σπανάκι).

Συνδυάζοντας πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες (ολικής αλέσεως τρόφιμα) και καλά λιπαρά (ελαιόλαδο) στα γεύματα μειώνεται ο κίνδυνος να προκληθεί η λαχτάρα για ζάχαρη. Τα καλά λιπαρά και η πρωτεΐνη αφήνουν στο σώμα μια μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας από ότι τα ζαχαρούχα τρόφιμα και οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιέχουν πολλές από τις απαραίτητες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα. Η κατανάλωση πρωτεΐνης επιβραδύνει την πέψη, έτσι ώστε ακόμη και όταν καταναλωθούν σύνθετοι υδατάνθρακες, δεν υπάρχει ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Πώς να ελέγξουμε το σάκχαρο του αίματος για την πρόληψη της λαχτάρας για ζάχαρη

Η παράλειψη σνακ μεταξύ των γευμάτων αλλά και τα μη τακτικά γεύματα μπορούν να προκαλέσουν απότομη μείωση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά, η λαχτάρα για φαγητό εκτοξεύεται καθώς το σώμα έχει ανάγκη από τρόφιμα που μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε ενέργεια. Συνήθως, αυτή είναι η στιγμή που ψάχνουμε απεγνωσμένα για μια σοκολάτα. Δεδομένου ότι η ενέργεια που προσλήφθηκε μέσω της τροφής καταναλώθηκε γρήγορα, άλλη μια λαχτάρα για φαγητό θα εμφανιστεί σε μια-δυο ώρες αργότερα. Το κλειδί για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι η κατανάλωση μικρών και συχνών γεύματων και σνακ.

Εξαιρετική επιλογή για σνακ μεταξύ των γευμάτων είναι οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια), φρούτα, αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα) ή λαχανικά (καρότα, ντοματίνια, αγγούρι φέτες). Αυτές οι τροφές παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σχετικά σταθερά μεταξύ των γευμάτων.

Πιο είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να σταματήσουμε τη υπέρμετρη κατανάλωσης ζάχαρης;

Η σταδιακή μείωση της ζάχαρης που καταναλώνουμε καθημερινά μπορεί να μη λειτουργήσει τόσο καλά. Η αποκοπή από το συγκεκριμένο τρόφιμο μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή, αλλά η λαχτάρα/λιγούρα και η έλλειψη ενέργειας θα υποχωρήσει μετά τις λίγες πρώτες ημέρες και το άτομο πιθανότατα θα επανέλθει σταδιακά με την ανάκτηση των δυνάμεων του. Αν το καθημερινό άγχος δίνεται ως δικαιολογία για την επιστροφή προς τη ζάχαρη, ανακουφίστε το άγχος σας και με άλλους τρόπους. Βρείτε την αιτία του άγχους και αλλάξτε την κατάσταση, αν είναι δυνατόν. Η άσκηση είναι ένα εξαιρετικός τρόπος για την εκτόνωση του άγχους και της βελτίωση της υγείας.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΔΕ

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.