Τροφή για τα μάτια σας!

Τροφή για τα μάτια σας!

Αύγουστος 21, 2017 - 10:49
0 σχόλια

Το τι τρώμε καθημερινά έχει μεγάλη σημασία και επηρεάζει τη συνολική μας υγεία καθώς και την υγεία των ματιών μας. Μια διατροφή με υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων των οφθαλμών. Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες διατροφής για να αυξήσετε την πιθανότητα να έχετε μια υγιή όραση για όλη σας τη ζωή.

Να τρώτε ολικά σιτηρά και δημητριακά

Η ζάχαρη και το επεξεργασμένο λευκό αλεύρι που συνήθως εμπεριέχονται στο ψωμί και στα δημητριακά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία. Επιλέξτε καλύτερα ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης  100% που περιέχουν πολλές ίνες , οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση της ζάχαρης και των αμύλων. Οι ίνες επίσης σας μειώνουν την αίσθηση της πείνας,  γεγονός που σας βοηθά να μειώσετε την ποσότητα θερμίδων που καταναλώνετε. Οι ειδικοί προτείνουν πως τουλάχιστον η μισή ποσότητα που καταναλώνετε από σιτηρά και δημητριακά θα πρέπει να είναι 100% ολικής αλέσεως.

Να είστε σίγουροι πως τα λιπαρά που καταναλώνετε είναι υγιή

Τα σημαντικά ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ψάρια, το λινέλαιο και τα καρύδια βοηθούν στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας και πιθανότατα του καταρράκτη. Να τρώτε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα ή να λαμβάνετε λινέλαιο καθημερινά. Να τρώτε καρύδια σαν σνακ.

Να επιλέγετε καλές πηγές πρωτεϊνών

Να θυμάστε ότι η περιεκτικότητα σε λίπος και ο τρόπος μαγειρέματος είναι αυτά που καθορίζουν μια πρωτεΐνη ως υγιή ή μη.  Επίσης , να αποφεύγετε τα κορεσμένα λίπη από κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επιλέξτε άπαχο κρέας, ψάρια ,ξηρούς καρπούς, λαχανικά, και αυγά για τις πρωτεΐνες σας. Τα αυγά είναι καλή πηγή λουτεΐνης.

Αποφύγετε το αλάτι

Η λήψη μεγάλης ποσότητας αλατιού μπορεί να συμβάλει στην πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη. Να χρησιμοποιείτε λιγότερο αλάτι και να ελέγχετε την ποσότητα αλατιού στις ταμπέλες των κονσερβοποιημένων και συσκευασμένων τροφίμων. Να λαμβάνετε λιγότερο από 2 γραμμάρια αλατιού την ημέρα. Να επιλέγετε φρέσκα τρόφιμα όποτε μπορείτε

Να ενυδατώνεστε

Ολοκληρώστε μια υγιεινή διατροφή με γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών όπως 1% γάλα (για το ασβέστιο), με φρέσκους χυμούς λαχανικών ,φρούτων, πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη και νερό. Η σωστή ενυδάτωση μπορεί επίσης να μειώσει την ενόχληση από την ξηροφθαλμία.

Bασιλική Ντρισμπιώτη Παπαγιαβή,MD, FEBO–Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Laser Mυωπίας Information, Consultation & Surgery


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.