Τρωάδες του Ευριπίδη: Ένα μοναδικό δράμα για τον πόνο που προκαλεί ο πόλεμος (photos)

Τρωάδες του Ευριπίδη: Ένα μοναδικό δράμα για τον πόνο που προκαλεί ο πόλεμος (photos)

Ιούλιος 30, 2014 - 10:12
0 σχόλια

Στο θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου παρουσιάστηκε την Τρίτη 29 Ιουλίου η τραγωδία  του Ευριπίδη, Τρωάδες, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και μετάφραση Κ.Χ. Μύρη από την  5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ σε συνεργασία με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας  Μια παράσταση πάντα επίκαιρη, ένα μοναδικό δράμα για τον πόνο που προκαλεί στους ανθρώπους ο πόλεμος, αυτός ο «βίαιος διδάσκαλος».

Η τραγωδία ανέβηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 415 π.Χ., μεσούντος του πελοποννησιακού πολέμου. Η διδασκαλία της αποτέλεσε σαφή αναφορά στη γενοκτονία των Μηλίων από τους Αθηναίους την προηγούμενη χρονιά και ταυτόχρονα προφητεία για την πανωλεθρία του αθηναϊκού στόλου στη Σικελία το επόμενο καλοκαίρι. Με την τραγωδία αυτή ο ποιητής τόλμησε να καταγγείλει επί σκηνής  τους συμπατριώτες τους παίρνοντας το μέρος των Τρώων.

Οι Τρωάδες, είναι η πιο δημοφιλής από τις σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη, κείμενο  κατεξοχήν αντιπολεμικό, αποτυπώνει όσο κανένα κείμενο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας την αλαζονεία της εξουσίας και τις ολέθριες συνέπειες της.

Το έργο του Ευριπίδη παρακολουθεί την τύχη των γυναικών της Τροίας Τρωάδες μετά τη λεηλασία της από τους Έλληνες και τη σφαγή όλου του ανδρικού πληθυσμού. Στην αρχή της παράστασης εμφανίζονται εξανθρωπισμένοι ο ηττημένος Ποσειδών και η νικήτρια Αθηνά ως τραυματίες πολέμου και σχεδιάζουν σαν άλλες «μεγάλες δυνάμεις» την τιμωρία του ελληνικού στρατού. Στη συνέχεια παρακολουθούμε την τύχη της μάντισσας Κασσάνδρας, της βασίλισσας Εκάβης, της γυναίκας του Έκτορα Ανδρομάχης και του γιου της και τέλος της «καλλίστης» των ελληνίδων Ελένης.

«Εκατομμύρια άνθρωποι εξαφανίστηκαν. Ξεχάστηκαν. Κι ακόμη περισσότεροι
κατέστρεψαν την ψυχή τους.  Για να ζήσουν χωρίς ιστορία και μνήμη..»
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης.

Η παράσταση ανέβηκε σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και  επεξεργασία κειμένου Παναγιώτας Πανταζή και Θέμη Μουμουλίδη. τα σκηνικά ο Γιώργος Πάτσας, τα κοστούμια η Παναγιώτα Κοκορού, τη μουσική ο Θύμιος Παπαδόπουλος.

Τους ρόλους και τα χορικά κείμενα ερμηνεύουν:
Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ζέτα Δούκα,  Ιωάννα Παππά, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Πλαΐνης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Ίρις Μάρα, Ιώ Κυριακίδη (ακορντεόν).

Δείτε φωτογραφίες από την παράσταση, βίντεο δεν υπάρχει καθώς δεν μας επετράπη να έχουμε αποσπάσματα. 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.