Τρίπολη: Βιωματικό Εργαστήριο προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών (pics,vid)

Τρίπολη: Βιωματικό Εργαστήριο προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών (pics,vid)

Μάρτιος 30, 2019 - 20:00
1 σχόλια

Ο «Σύλλογος ΑμεΑ Αρκαδίας»  σε συνεργασία με το «Eκπαιδευτικό Kέντρο Τρίπολης – Ματίνα Παράσχου» διοργάνωσαν ένα βιωματικό εργαστήριο προσομοίωσης  κινητικότητας τυφλών το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 στο κέντρο της Τρίπολης.

 Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αναπηρία, για τη γραφή και ανάγνωση τυφλών, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος με κινητική αναπηρία, να δοκιμάσουν να κινηθούν με τα μάτια τους κλειστά και με τη χρήση του λευκού μπαστουνιού όπως ένας τυφλός.

Να αναφέρουμε ότι το βιωματικό αυτό εργαστήριο, έγινε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος  που υλοποιεί το «Eκπαιδευτικό Kέντρο Τρίπολης – Ματίνα Παράσχου»  για την εκμάθησης του συστήματος γραφής και ανάγνωσης Braille με πιστοποίηση.

Πρόκειται για σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών και όχι γλώσσα όπως αρκετοί πιστεύουν, το οποίο έχει αναγνωριστεί επίσημα από την πολιτεία με τον νόμο 36/99 του 2008. Δημιουργήθηκε από τον Louis Braiile το 1829, ο οποίος έχασε την όρασή του ενώ ήταν ακόμα παιδί στο εργαστήριο του πατέρα του το 1824 σε ηλικία 15 χρονών.

Βασίζεται σε έξι ανάγλυφες κουκίδες, το λεγόμενο εξάστιγμο, από τις οποίες προκύπτουν 63 συνδυασμοί. Από τους συνδυασμούς αυτούς μπορεί κανείς να σχηματίσει το αλφάβητο σε οποιαδήποτε γλώσσα, αριθμούς, ακόμα και μουσικές νότες. Η κάθε γλώσσα έχει φυσικά και τις ιδιομορφίες της στο σύστημα αυτό. 

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί μέρος του σεμιναρίου και τις δηλώσεις της κυρίας Παράσχου Ματίνας, του κ. Παρασκευόπουλου Τάκη προέδρου των ΑΜΕΑ Αρκαδίας και του κ. Αλεξανδράκη Παναγιώτη, συντονιστή του επιστημονικού foroum “Στο επίκεντρο  άνθρωπος»  και εκπαιδευτής συστήματος γραφής και ανάγνωσης Braille

Video: 

ΑrcadiaPortal.gr Εργαστήριο προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών


Υπάρχει 1 Σχόλιο

στην 1η φωτο που δειχνει και την καταληψη του ειδικου πλακιδιου απο το καφε,και δεν ειναι το μονο καφε ,τι θα γινει ρε σεις? θα αντιδρασει καμια φορα ο συλλογος ΑΜΕΑ η περα βρεχει,πλεον εχουμε και νεα φαινομενα,καφε να εχουν βγαλει παγκους ΕΞΩ απο τα χωρισματα τσαντιρια,δεν φτανει που εχουν πολλαπλασια τετραγωνικα απο τα νομιμα ,παιδια με το καλο και ΜΕΣΑ στο συντριβανι ,να πλατσουριζουμε κιολας

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.