Τρίπολη: Τιμούμε τον Αφρικανικό πολιτισμό και την Αφρικανική κουλτούρα

Τρίπολη: Τιμούμε τον Αφρικανικό πολιτισμό και την Αφρικανική κουλτούρα

Απρίλιος 16, 2019 - 14:00
1 σχόλια

Εγκαινιάστηκε από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη το Φεστιβάλ Αφρικανικού Κινηματογράφου,που συνδιοργανώνουν οι διαπιστευμένες στην Ελληνική Δημοκρατία Πρεσβείες και τα Επίτιμα Προξενεία των Αφρικανικών Χωρών μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.Η Τελετή Έναρξης πραγματοποιήθηκε παρουσία των Πρεσβευτών, Προξένων και εκπροσώπων των Αφρικανικών χωρών στην Ελλάδα, την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, στο φιλόξενο χώρο του CinevilleMulticinema στην Τρίπολη.

Η Πελοπόννησος υποδέχτηκε την Αφρική με τη φράση:

«MamaAfrica, Welcome !».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού ευχαρίστησε τους Πρέσβεις και τις Πρέσβειρες, τους Προξένους και τους εκπροσώπους των διαπιστευμένων Προξενείων των Αφρικανικών χωρών στην Ελλάδα«για τη μεγάλη τιμή που μας κάνουν να μεταφέρουν το αφιέρωμα Αφρικανικού Κινηματογράφου και στην Περιφέρεια τη δική μας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου», αναφέρθηκε στη δυνατότητα και την ευκαιρία που δίνεται στον κόσμο της Πελοποννήσου, «να μυηθεί και να μυσταγωγηθεί στα νάματα αλλά και στον πολιτισμό της μεγάλης ηπείρου, της Αφρικανικής ηπείρου».Μιας ηπείρου, όπως είπε,«που είναι συνδεδεμένη με τον AfricaSapiens, με τον HomoSapiens», υπογραμμίζοντας με τον τρόπο του την κοινή καταγωγή του ανθρώπινου είδους από τη «Μάνα Αφρική», όπως την αποκαλούν τα παιδιά της.

Στη συνέχεια κάλεσε όλους μας να αναλογιστούμε ότι «πρόκειται για έναν πολιτισμό ο οποίος έχει επηρεάσει τα μέγιστα τον παγκόσμιο πολιτισμό» και από την άλλη πλευρά «να θυμηθούμε τους βανδαλισμούς των συμπολιτών μας ευρωπαίων και των υπολοίπων χωρών και τον τρόπο που χειρίστηκαν την Αφρικανική ήπειρο». Τόνισε δε, ότι «θα πρέπει η μνήμη μας να είναι σταθερά δεμένη με την προσπάθεια όλων αυτών των λαών της Αφρικανικής ηπείρου να βρουν το δικό τους δρόμο, με απόλυτο σεβασμό στην προσπάθειά τους, στις παραδόσεις τους, στον πολιτισμό τους, στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, στις εθνολογικές τους πεποιθήσεις, στις εθνικοτοπικές τους παραδόσεις».

Ο κ. Τατούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κινηματογραφικό ρεύμα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Αφρικανική ήπειρο, γεγονός που αποδεικνύεται από τη συνεχή αύξηση των κινηματογραφικών παραγωγών, εγχώριων και μη, και την επιρροή που ασκεί η Αφρική στα κινηματογραφικά δεδομένα παγκοσμίως. Πρόσθεσε δε ότι «θα ήθελα να σημειώσω σε όλους εμάς που θεωρούμε ότι μπορούμε να έχουμε καλύτερα βήματα, ότι μόνο μία χώρα της Αφρικανικής ηπείρου, έχει πάνω από 60 studio για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών. Και αυτό το λέω για να προκαλέσω το ενδιαφέρον όλων των συμπολιτών μου προκειμένου να παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη αυτού του Φεστιβάλ».

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι οι ταινίες του αφιερώματος, είναι «των ίδιων των Αφρικανών σκηνοθετών, των ίδιων των Αφρικανών ηθοποιών» που μέσα από το δικό τους βλέμμα μπορούμε να «μάθουμε την παράδοσή τους, τις συνήθειές τους και πάνω απ’ όλα, τους προβληματισμούς τους».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στους πολλούς Πελοποννήσιους συμπολίτες μας που από το τέλος του 19ου αι. μέχρι σήμερα, βρίσκονται στις χώρες της Αφρικής και δημιουργούν μαζί με τους Αφρικανούςπολίτες βελτιώνοντας τη ζωή τους, αναδεικνύοντας, όπως τόνισε«τη δυνατότητα του πόσο μπορούμε να επιτυγχάνουμε όλοι μαζί σημαντικά βήματα, για την εξέλιξη των κοινωνιών μας».

Κάθε χρόνο, η έναρξη του αφιερώματος εκπροσωπείται από μια αφρικανική χώρα και φέτος την αυλαία άνοιξε το Μαρόκο με τη συγκινητικήκωμωδία«Μια χρονιά με τους Γάλλους»του σκηνοθέτηAbdelfattahArrom.Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το Μαρόκο«για τη μεγάλη ευκαιρία που μας δίνει» όπως τόνισε «να γνωρίσουμε τον Αφρικανικό πολιτισμό και την Αφρικανική κουλτούρα».

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν ο κ. NoureddinBardad-Daidj, Πρύτανης των Πρέσβεων των Αφρικανικών χωρών στην Ελλάδα καιοΠρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας και ο κ. SamirAddahre, Πρέσβης του Βασιλείου του Μαρόκου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσέφερε στους Πρέσβεις, τους Επίτιμους Προξένους και τους εκπροσώπους των Αφρικανικών χωρών δώραπου αναδεικνύουν τις ομορφιές της Πελοποννήσου και την Ιστορία της, καθώς και τοπικά προϊόντα παραγωγών από όλη την Περιφέρεια, που προβάλλουν τη γαστρονομία του τόπου. Η βραδιά έκλεισε με Γεύσεις από τις Αφρικανικές χώρεςπου είχαν ετοιμάσει οι Πρεσβείες και τα Προξενεία τουςκαι Γεύσειςαπό την Πελοπόννησο, πλαισιώνοντας με τον τρόπο αυτό, την πολιτιστική και πολιτισμική γνωριμία και ανταλλαγή. Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού, αλλά και μικρά παιδιά.

Να σημειώσουμε ότι το Αφιέρωμα στον Αφρικανικό Κινηματογράφο πραγματοποιείται για 1η φορά στην Τρίπολη, καθώς μέχρι πέρυσι που ήταν ο 7ος χρόνος του, παρουσιαζόταν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το αφιέρωμα θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 17 Απριλίου, με προβολές 2 διαφορετικών ταινιών καθημερινά και Ελεύθερη Είσοδο για το κοινό.

Ακολουθούν οι λόγοι των Πρεσβευτών.

Εναρκτήριοι Λόγοι

Noureddin Bardad-Daidj, Πρύτανης των Πρέσβεων των Αφρικανικών χωρών στην Ελλάδα και Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας

 

            Έχω την τιμή να βρίσκομαι εδώ σε αυτήν την πολύ όμορφη κινηματογραφική αίθουσα του CinéVille Tρίπολης και να μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω, ως Πρύτανης των Πρέσβεων των αφρικανικών χωρών στην Ελλάδα, προκειμένου να σημάνω την έναρξη της 8ης Εβδομάδας Αφρικανικού Κινηματογράφου, για πρώτη φορά στην Τρίπολη.

            Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας βλέπω όλους εδώ μαζί μας απόψε. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που ήρθατε, καθώς και για το ενδιαφέρον που δείχνετε για την αφρικανική αυτή διοργάνωση που λαμβάνει χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια στην Αθήνα.

            Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους που έχουν αναλάβει το βαρύ φορτίο να εξασφαλίσουν τη συνέχειά της και να τη μετατρέψουν σε ένα σημαντικό κινηματογραφικό γεγονός στην Ελλάδα.

            Θα ήθελα, γι’ αυτό, να απευθύνω ευχαριστίες σε όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής της Ομάδας των Πρέσβεων των αφρικανικών χωρών στην Ελλάδα, κυρίως, δε, στη συντονίστρια της Επιτροπής, την κυρία Ουιάμ Ελ Μπακάλι.

            Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον κύριο Πέτρο Τατούλη, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, για τη γενναιόδωρη πρωτοβουλία του να φιλοξενηθεί η 8η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου σε αυτή την όμορφη πόλη, την Τρίπολη, καθώς και τον Διευθυντή του CinéVille, κύριο Πέτρο Παναγιωτακόπουλο.

 

12 ταινίες από το Μαρόκο, την Αλγερία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Κένυα, την Αιθιοπία και τη Νότια Αφρική θα προβληθούν αυτή την εβδομάδα, δίνοντας στους κατοίκους της Πελοποννήσου την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία του αφρικανικού κινηματογράφου. Είναι μια ευκαιρία να μοιραστούμε με τους Έλληνες τον καρπό του αξιόλογου έργου που επιτεύχθηκε από αυτή τη νέα γενιά αφρικανών κινηματογραφιστών.

 

Με αυτά τα λόγια, κηρύττω, απόψε, 11 Απριλίου 2019, την έναρξη της 8ης Εβδομάδας Αφρικανικού Κινηματογράφου στην Τρίπολη.

 

Με ιδιαίτερη χαρά θα ξεκινήσουμε το φεστιβάλ με την προβολή της μαροκινής ταινίας «Μια χρονιά με τους Γάλλους» του Aμπντελφατάχ Αρόμ.

 

Σας ευχαριστώ όλους που είστε εδώ μαζί μας απόψε και σας εύχομαι υπέροχο βράδυ.

Samir Addahre, Πρέσβης του Βασιλείου του Μαρόκου

 

Eξοχότατοι, Κυρίες και Κύριοι,

 

Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας βλέπω όλους εδώ σήμερα, σε αυτή την υπέροχη αίθουσα του κινηματογράφου CinéVille. Σας καλωσορίζω εκ μέρους της Ομάδας των Πρέσβεων των αφρικανικών χωρών και, κυρίως, εκ μέρους ολόκληρης της Αφρικής.

Kατ’ αρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Πέτρο Τατούλη, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, για τη γενναιόδωρη πρωτοβουλία του να φιλοξενηθεί η αφρικανική αυτή διοργάνωση στην Τρίπολη.
Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου ιδιαίτερα στην κυρία Λήδα Λουκατάρη, συνεργάτιδα του Γραφείου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, για τη συνεργασία και τη διαρκή της διαθεσιμότητα.
Εκφράζω τις ευχαριστίες μου και στον κύριο Πέτρο Παναγιωτακόπουλο, υπεύθυνο συντονισμού του Cinéville Μulticinema.

Απευθύνω θερμές ευχαριστίες και στα μέλη της Ομάδας των Πρέσβεων των αφρικανικών χωρών για την αφοσίωση και την αποφασιστικότητά τους, προκειμένου το Φεστιβάλ να εξακολουθεί να υφίσταται όλα αυτά τα χρόνια.

Είναι το 8ο Φεστιβάλ Αφρικανικού Κινηματογράφου και, πράγματι, τα τελευταία 7 χρόνια, χάρη στο ταλέντο και τη δέσμευση της Αφρικανικής Οργανωτικής Επιτροπής, η διοργάνωση αυτή μας επιτρέπει να βλέπουμε και να ακούμε τον πλούτο του αφρικανικού κινηματογράφου στην άπειρη ποικιλομορφία του.

 

Στην 8ηΕβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου συμμετέχουν 7 χώρες με, συνολικά, 12 ταινίες.

Θα κάνουμε ένα πολύχρωμο ταξίδι, ξεκινώντας από τη Βόρειο Αφρική με Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία και Αίγυπτο, συνεχίζοντας με Κένυα και Αιθιοπία και φθάνοντας ως το Νότο της Αφρικής.

 

Είναι μια ξεχωριστή διοργάνωση για μένα, διότι φέτος το Μαρόκο προεδρεύει του Φεστιβάλ. Επιτρέψτε μου να πω εδώ ότι η χώρα μου αποτελούσε ανέκαθεν ένα ελκυστικό σκηνικό για τους διασημότερους σκηνοθέτες του κόσμου -ενδεικτικά αναφέρω τις ταινίες Gladiator, το Βασίλειο των Ουρανών, Game of Thrones-, χάρη στα πλήρως εξοπλισμένα κινηματογραφικά στούντιο στις πόλεις Καζαμπλάνκα και Ουαρζαζάτ. Παράλληλα, μια νέα γενιά μαροκινών κινηματογραφιστών παράγει κάθε χρόνο περίπου 20 μαροκινές ταινίες, οι οποίες συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ των Καννών.

Εξοχότατοι, Κυρίες και Κύριοι,

Η ταινία που θα παρακολουθήσουμε απόψε, «Μια χρονιά με τους Γάλλους» ή, όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος, «Une année chez les Français», είναι η  κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του σπουδαίου συγγραφέα κυρίου Φουάντ Λααρουί.
Μιλάει για ένα χαρισματικό αγόρι τον «Mεντί», που κερδίζει μία υποτροφία σε ένα πολύ γνωστό γυμνάσιο στην Καζαμπλάνκα, μακριά από το χωριό του στα βουνά του Άτλαντα, όπου οι καθηγητές του εντυπωσιάζονται από τη νοημοσύνη και τις γνώσεις του. Ο Μεντί ανακαλύπτει την πολυτελή ζωή των Γάλλων και μαζί έναν νέο, πρωτόγνωρο γι’ αυτόν, κόσμο. Πρόκειται για ένα αριστούργημα που ελπίζω ότι θα απολαύσετε.

 

Κυρίες και Κύριοι, σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή διασκέδαση!

Δελτίο Τύπου


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Είμαστε η μοναδική αφρικανική περιφέρεια με λευκούς κατοίκους κ άρχοντες βεβαίως βεβαίως.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.