Τατούλης

Τρίπολη - Προσοχή: Απάτη με «καταθέσεις» χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Τρίπολη - Προσοχή: Απάτη με «καταθέσεις» χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Νοέμβριος 20, 2019 - 11:37
0 σχόλια

Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες μέρες απατεώνες έχουν βάλει στο «μάτι» ανύποπτους επιχειρηματίες της Τρίπολης με σκοπό να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά προσκομίζοντάς τους πλαστά καταθέτρια.

Συγκεκριμένα οι επιτήδειοι καλούν στο τηλέφωνο τους υπεύθυνους των πωλήσεων και ζητούν να ενημερωθούν για τις τιμές των προϊόντων. Στη συνέχεια προχωρούν στην παραγγελία η οποία έχει κόστος π.χ. 100 ευρώ και ζητούν τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού της εταιρίας προκειμένου να προβούν στην πληρωμή της παραγγελίας. Μέχρι στιγμής, όλα καλά.

Όταν όμως φτάνει η ώρα να πληρώσουν προκειμένου να τους αποσταλεί η παραγγελία, οι φερόμενοι ως πελάτες στέλνουν στους πωλητές ένα καταθέτριο με ποσό υψηλότερο από αυτό της παραγγελίας ύψους π.χ. 1.100 ευρώ.

Ύστερα με τηλεφωνήμα υποστηρίζουν ότι έγινε κάποιο λάθος στη μεταφορά των χρημάτων και ζητούν από τα 1.100 ευρώ να τους επιστραφούν τα 1.000 ευρώ  ή προφασίζονται πως έχουν καταθέσει τα χρήματα από τρίτη τράπεζα, διαφορετική από αυτή που συνεργάζεται κάθε εταιρία, οπότε υπάρχει καθυστέρηση στο να φανούν τα χρήματα 2-3 ημερών.

Να αναφέρουμε ότι τα καταθετήρια πολλές φορές δεν πείθουν τους επιχειρηματίες οι οποίοι αντιλαμβάνονται την μη γνησιότητα των παραστατικών. Αλλά δυστυχώς υπάρχουν και φορές όπου οι επιτήδειοι με το πρόσχημα της βιασύνης και τις οικονομικής ανάγκης εξαπατούν τους επιχειρηματίες και τους κλέβουν μπροστά στα μάτια τους.

Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υποψιασμένοι, καθώς οι απατεώνες γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν για να αποσπάσουν χρήματα, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Επίσης οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν ύποπτα τηλεφωνήματα και διαπιστώνουν την απάτη, ή έχουν την υποψία ότι πρόκειται περί απάτης, πρέπει να γνωστοποιούν στην Αστυνομία το περιστατικό και τον αριθμό από τον οποίον έλαβαν το ύποπτο τηλεφώνημα προκειμένου να εξιχνιαστεί η «συμμορία» και να προστατευτούν οι άλλοι επιχειρηματίες.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας  (www.hellenicpolice.gr) έχουν αναρτηθεί οι ακόλουθες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή περιπτώσεων εξαπάτησης:

 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
 • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
 • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.