Τρίπολη: Προληπτικός έλεγχος του προστάτη στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο Μedanalysis

Τρίπολη: Προληπτικός έλεγχος του προστάτη στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο Μedanalysis

Σεπτέμβριος 19, 2018 - 14:20
0 σχόλια

Προληπτικό έλεγχο του προστάτη, για άνδρες 50 – 70  ετών, προσφέρει το ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ MEDANALYSIS.

Η ενέργεια υλοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη (15 Σεπτεμβρίου)  και απευθύνεται σε άνδρες ηλικίας 50-70 ετών, στους οποίους δίδεται η δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν εξέταση μέτρησης του Ολικού Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (tPSA) από τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, έως και την Παρασκευή 21 του μήνα.

Για να κλείσετε ραντεβού καλέστε στο τηλέφωνο 2710-224245.

new-img14.jpg

ΚΑΡΚΙΝΟΣ του ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Ο προστάτης είναι ένας από τους σημαντικότερους αδένες στον οργανισμό των ανδρών. Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και έχει σχήμα και μέγεθος κάστανου.

Ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός διότι:

Α> Βοηθά στην καλή λειτουργία της κύστης κατά την ούρηση

Β> Βοηθά στη διαδικασία της γονιμοποίησης ( παράγει το προστατικό υγρό το οποίο βοηθά στη μεταφορά και βιωσιμότητα των σπερματοζωαρίων μετά την εκσπερμάτιση).

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται συνήθως στις μεγάλες ηλικίες και είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες των δυτικών κοινωνιών ενώ αποτελεί τη δεύτερη μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, αιτία θανάτου από νεοπλασματική νόσο.

Περίπου 20% των ανδρών θα προσβληθούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους αλλά μόνο το 1% του ανδρικού πληθυσμού παγκοσμίως θα πεθάνει από καρκίνο του προστάτη.

Στην χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής Αντικαρκινικής εταιρείας αντιστοιχεί στο 13% του συνόλου των καρκίνων.

Η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με προληπτικές εξετάσεις (screening tests) και συγκεκριμένα με τη μέτρηση του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (PSA) παράλληλα με δακτυλική εξέταση.

Με μία απλή εξέταση αίματος μπορεί να προσδιορισθεί το PSA, μία ουσία η οποία παράγεται φυσιολογικά από τον προστάτη και βοηθάει στη ρευστοποίηση του σπέρματος. Το PSA είναι φυσιολογικό να εισέρχεται σε μικροποσότητες στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν όμως βρεθούν στην εξέταση αίματος επίπεδα υψηλότερα του φυσιολογικού, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη προστατίτιδας, καλοήθους υπερπλασίας ή καρκίνου του προστάτη. Κακοήθεις όγκοι του προστάτη προκαλούν συνήθως μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του PSA απ’ ότι η καλοήθη υπερπλασία.

Προσοχή όμως!!! Το PSA είναι ειδικό για τον προστάτη και όχι ειδικό για τον καρκίνο του προστάτη. Υψηλές τιμές PSA είναι ενδεικτικές και όχι αποδεικτικές της νόσου καθώς μπορεί να σχετίζονται με άλλες παθολογικές καταστάσεις του προστάτη όπως αναφέρθηκε. Οποιοδήποτε αποτέλεσμα, λοιπόν, πρέπει να συνεκτιμάται αποκλειστικά από τον Ουρολόγο σας.

Σήμερα υπάρχουν θεραπείες αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση της νόσου όταν εντοπίζεται σε πρώιμα στάδια. Η αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών έχει επιφέρει μείωση της θνητότητας από τη νόσο κατά 40%!LOGO white3.jpg

Δημήτριος Α. Μπούρας
Ιατρός Μικροβιολόγος-Βιοπαθολόγος
Τηλ. 2710224245, Κιν. 6947900361
Νεομάρτυρος Δημητρίου 1 (Πλ. Πετρινού)
Τρίπολη, Τ.Κ. 22132

http://medanalysis.gr/

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.