Τρίπολη: Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Σταύρο Τσιώλη (3ο μέρος)

Τρίπολη: Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Σταύρο Τσιώλη (3ο μέρος)

Νοέμβριος 25, 2019 - 15:06
0 σχόλια

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΉ ΛΕΣΧΗ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟΥ και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΚΑΔΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ πραγματοποιούν από κοινού την τρίτη κατά σειρά εκδήλωσή τους στην Τρίπολη, μεθαύριο Τετάρτη 27.11.2019 και ώρα 8μμ στα εντευκτήρια του ΣΑΟΟ (Β.Δεκάζου 9-11) με προβολή της ταινίας 'Άγριες Φράουλες" του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (Σουηδία 1957 διάρκεια 91΄ με τους: Βίκτορ Σγιόστρομ, Ίνγκριντ Τούλιν, Μπίμπι Άντερσον).

Ο 78χρονος καθηγητής Μποργκ, ταξιδεύοντας οδικώς με τη νύφη του στο πανεπιστήμιο της Λουντ, για να γιορτάσει το ιωβηλαίο του, αναπολεί σημαντικές στιγμές από τα νιάτα του και κάνει τον απολογισμό της ζωής του.

Αν εξαιρέσει κάποιος τη λαμπρή πανεπιστημιακή καριέρα του, τι απομένει στη ζωή του πεισματάρη Ισάκ ( Βίκτορ Σγιόστρομ), ο οποίος συνειδητοποιεί σε αυτό το διπλό ταξίδι, το οδικό κι εκείνο το μέσα του, σε όλα όσα έχει ζήσει, πως ο εγωισμός του τον άφησε μόνο, εσωτερικά κενό και δυστυχή;

Την ίδια χρονιά με την «Έβδομη Σφραγίδα» ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στοχάζεται ξανά πάνω στον τρόπο ενδοσκόπησης και απολογισμού μιας πορείας ζωής, όταν αυτή έρχεται αντιμέτωπη με το –απότομο ή φυσικό– τέλος της. Κι αν στο ζοφερό μεσαιωνικό δράμα του ο Θάνατος είχε τη μορφή μαυροντυμένου σκακιστή, εδώ παίρνει αυτήν ενός προειδοποιητικού ονείρου, το οποίο δίνει από την αρχή στον καθηγητή Ισάκ Μποργκ το έναυσμα να κοιτάξει κατάματα, χωρίς δικαιολογίες και αναβολές, το παρελθόν.

Βαθιά συγκινητικός και αφηγηματικά πρωτοποριακός, ο Μπέργκμαν κοιτάζει κατάματα την ανθρώπινη ψυχή δημιουργώντας μια σειρά από ιμπρεσιονιστικούς πίνακες κι εξπρεσιονιστικούς εφιάλτες, εικόνες του παρελθόντος και των ονείρων αντίστοιχα, υπογράφει την καλύτερη ίσως ταινία του.

Με την τεχνική του σουηδικού μοντάζ, όπου παρελθόν και παρόν συνυπάρχουν στο ίδιο πλάνο, ανακαλύπτει μαζί με τον ήρωά του τις μικρές χαρές και βαθιά ανθρώπινες στιγμές του παρελθόντος,. Μια αισιόδοξη τελική νότα που διαδέχεται την πικρή μελαγχολία του έσχατου απολογισμού και μία από τις κορυφαίες στιγμές της παγκόσμιας φιλμογραφίας.
(από την κριτική του Χρήστου Μήτση)
 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.