Τρίπολη: 170 πρόσφυγες που έχουν λάβει άσυλο χάνουν τα επιδόματά τους

Τρίπολη: 170 πρόσφυγες που έχουν λάβει άσυλο χάνουν τα επιδόματά τους

Μάρτιος 09, 2020 - 12:01
7 σχόλια

Τι αλλάζει από το πρόγραμμα ESTIA στο HELIOS - Συνέντευξη με τον κ. Δημήτρη Κολινιώτη
 

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου κ. Μηταράκη για την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τα επιδόματα στους ήδη έχοντες άσυλο πρόσφυγες που βρισκονται στη χώρα μας, με την αιτιολογία ότι αυτά τα επιδόματα λειτουργούν ενθαρρυντικά για εκείνους που θέλουν να περάσουν τα σύνορα της χώρας μας, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κάνει λόγο ακόμα και για διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης.

Η Τρίπολη είναι ένας από τους 12 Δήμους που, με τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, απαρτίζουν το Δίκτυο Πόλεων που φιλοξενούν πρόσφυγες μέσω του προγράμματος ESTIA, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, το οποίο διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Εταιρία Πάρνωνα. Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, επικοινωνήσαμε με τον κ. Δημήτρη Κολινιώτη, υπεύθυνο του προγράμματος ESTIA στην Τρίπολη, προκειμένου να πληροφορηθούμε πόσοι πρόσφυγες που έχουν ήδη λάβει άσυλο ζουν στην πόλη μας, επομένως πόσοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παροχές για την κατοικία τους και τη διαβίωσή τους.

Ο κ. Κολινιώτης πολύ πρόθυμα, μας απάντησε ότι στη δική μας δομή ήδη 170 άτομα έχουν λάβει άσυλο, από τις 11 Απριλίου του 2018 ως σήμερα. Και τούτο συμβαίνει επειδή από τους 300 ανθρώπους που έχουν έρθει εδώ με το πρόγραμμα ESTIA, οι 245 είναι από τη Συρία. Μάλιστα, ο υπεύθυνος του προγράμματος υπογράμμισε ότι το 97% των 190 παιδιών που ζουν στην πόλη μας παρακολουθούν το ελληνικό σχολείο, αλλά και ότι στην Τρίπολη οι πρόσφυγες διαβιούν ομαλά, δίχως προβλήματα. (Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, ότι τον Ιούνιο του 2018 Στην Τρίπολη ζούσαν 181 άτομα σε 31 διαμερίσματα. Από αυτά, τα 110-120 ήταν παιδιά, δείτε ΕΔΩ).

Τι θα αλλάξει, όμως, με τις νέες κυβερνητικές αποφάσεις;

Ο κ. Κολινιώτης επισημαίνει ότι υπάρχουν δύο πολύ μεγάλα προβλήματα: Πρώτον, ότι παρ' ότι αυτοί οι 170 άνθρωποι έχουν λάβει άσυλο, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των διαβατηρίων τους για να φύγουν για τις χώρες προορισμού τους, αφού οι περισσότεροι δεν επιθυμούν να ζήσουν εδώ, μιας και έχουν δικούς τους ανθρώπους σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, κυρίως στη Γερμανία. Έτσι, είναι «εγκλωβισμένοι» στην πόλη και στη χώρα μας, ωσότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Το δεύτερο ζήτημα, είναι η λήξη του προγράμματος ESTIA της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (σ.σ.: ο κ. Κολινιώτης εξηγεί ότι η ύπατη Αρμοστεία επεμβαίνει όπου υπάρχει άμεση ανάγκη, σύμφωνα με το καταστατικό της, και όταν παύσει αυτή η ανάγκη, αποσύρεται) και η αντικατάστασή του, κατά κάποιον τρόπο, από το πρόγραμμα HELIOS του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που, όμως, είναι ένα άλλο πρόγραμμα με κάποιες δυσλειτουργίες, αφού ο πρόσφυγας δεν θα μπορεί να απευθυνθεί σε τοπικό γραφείο αλλά να ταξιδέψει στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, και από εκεί θα του βρει το πρόγραμμα στέγη, και κυρίως θα είναι πλέον αυτός που θα υπογράψει το μισθωτήριο της οικίας την οποία θα ενοικιάσει, για την οποία θα λαμβάνει κάποια επιδότηση, αλλά όχι όλο το ποσό.

Ο κ. Κολινιώτης, πάντως, μας μίλησε λίγο και για την περίπτωση του Δήμου Λεβαδέων, όπου το πρόγραμμα λειτουργεί σε συνεργασία με την Κοινωφελή Επιχείρηση, και έτσι υπάρχει μεγαλύτερη αμεσότητα με την τοπική κοινωνία, αλλά και με τους ωφελούμενους.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος ESTIA για τον Δήμο Τρίπολης μας μίλησε για το έργο μέχρι σήμερα που έχουν προσφέρει στους πρόσφυγες της πόλης μας, αλλά και για τη συνεργασία των φορέων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων. Τέλος, μας ανέφερε ότι πλέον, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, η πληθυσμική σύσταση των ανθρώπων που φθάνουν στα σύνορά μας έχει αλλάξει. Πλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ενώ στην πλειονότητά τους προκειται για νεαρούς άνδρες.

Επομένως, ο Δήμος Τρίπολης έχει να αντιμετωπίσει μια πρόκληση, κάτι που είχαμε επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, και προεκλογικά ακόμα, αφού ήταν βέβαιον ότι το πρόγραμμα κάποτε θα τελείωνε. Εκατόν εβδομήντα άνθρωποι, που έχουν λάβει άσυλο, θα κληθούν να αναζητήσουν εργασία για να συντηρήσουν τους εαυτούς τους. Πόσο καλά γνωρίζουν τη γλώσσα; Πόσο καλά μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή τη νέα δοκιμασία, ώσπου να λάβουν τα διαβατήριά τους, αν τα λάβουν κάποτε; Οι άνθρωποι αυτοί, μαθημένοι ήδη στην πόλη μας, δεν θα επιλέξουν να μετακομίσουν. Πολλά παιδιά έχουν γεννηθεί εδώ και την πόλη μας γνωρίζουν για σπίτι τους.

Όπως μας είπε ο κ. Κολινιώτης, το πρόγραμμα ESTIA θα συνεχιστεί και πέραν του Νοεμβρίου του 2020, καθώς θα μπει υπό την αιγίδα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, ενώ το πρόγραμμα HELIOS ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2020. Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι τον Ιούνιο του 2019 οι 25.000 ωφελούμενοι είχαν ενταχθεί με απόφαση της τότε κυβέρνησης και της υπουργού Έφης Αχτσιόγλου στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (δείτε ΕΔΩ).

Γαλανιάδη Εύα


7 Σχόλια

Εναν τηλεμαραθώνιο, ένα διαδραστικό σεμινάριο, ένα κάτι!

Το άρθρο ξεκινάει με μια σημαντική ανακρίβεια. "Με τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας". Από που προκύπτει αυτό κυρία Εύα μου; Πότε ρωτήθηκε η τοπική κοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα; Απόφαση Δημάρχου ήταν και των δημοτικών του συμβούλων. Προσωπικά δεν διαφωνώ στην φιλοξενία αποκλειστικά Σύριων σε συγκεκριμένο ποσοστό επί του γενικού πληθυσμού. Μην διαστρεβλώνετε όμως την πραγματικότητα. Δεν ρωτήθηκαν ποτέ οι δημότες για το συγκεκριμένο θέμα.

Αγαπητέ Παύλο, ευχαριστώ για το σχόλιο. Προφανώς αναφέρομαι στην απόφαση της δημοτικής αρχής, όπως ψηφίστηκε στο ΔΣ της πόλης από όλες τις παρατάξεις. Καμία δεν διαφώνησε, από όσο θυμάμαι. Εξάλλου, στη φιλοξενία των προσφύγων στην πόλη μας πρωτοστάτησε και η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, που εκφράζει τους πιο «συντηρητικούς», ας πούμε, κύκλους. Ακόμα, θυμάμαι καλά ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Καλώς ή κακώς, η αυτοδιοίκηση, εκλεγμένη από τους πολίτες, εκφράζει την κοινωνία. Θυμίζω, επίσης, ότι η τωρινή ομόφωνη απόφαση του ΔΣ είναι να μην φιλοξενήσει η πόλη άλλους πρόσφυγες - μετανάστες αν δεν υπάρξει ποσόστωση σε όλη την Ελλάδα. Αν αυτή η απόφαση εκφράζει τη βούληση των πολιτών σήμερα, και η προηγούμενη την εξέφραζε. Επομένως, καμία ανακρίβεια. Με εκτίμηση, Γαλανιάδη Εύα

Έχει δίκιο ο Παύλος. Η τοπική κοινωνία δεν ρωτήθηκε. Όχι σαν τη Λέσβο και τη Χίο, όπου η τοπική κοινωνία είχε ρωτηθεί και συμφωνήσει. Και απλά χρειάστηκε η "εκδρομή" των ΜΑΤ για να γιορταστεί η ιστορική συμφωνία.

Θα τους χαρακτηρίσουν ευάλωτη τάξη και θα παίρνουν προνοιακά επιδόματα όπως οι αθίγγανοι. Και φέτος θα πέφτουν ''τζάμπα λεφτά'' όπως λέει και το άρθρο από το HELIOS και το ΕSTIA. Παραμύθια για εμάς και έχει ο Θεός γι' αυτούς. Το ΣΥΣΤΗΜΑ τους παραστέκεται.

δουλεύουν καλά οι μκο όλοι αυτοί είναι φιλοτζιχαντιστές και λιποτάκτες του συριακού στρατού

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.