Τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Ζατουνίτη Μίμη Φωτόπουλου

Τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Ζατουνίτη Μίμη Φωτόπουλου

Οκτώβριος 25, 2016 - 09:54
1 σχόλια

Ζάτουνα 1913 – Μαρούσι 1986

Ο Ζατουνίτης, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Συγγραφέας, Ποιητής, Ζωγράφος, Μίμης (Δημήτρης) Φωτόπουλος, γεννήθηκε στη Ζάτουνα την Κυριακή των Βαΐων, το 1913. Πατέρας του ο Νικόλας Φωτόπουλος (Ζάτουνα 1873-1913) και μητέρα του η Άννα Παπαδοπούλου, από το Αίγιο. Μετά την επιστροφή του από τον πόλεμο, ο πατέρας του πέθανε και η μάννα του πήρε τα παιδιά της, πουλώντας την ραπτομηχανή της, για να πάει στο Αίγιο, κοντά στην οικογένειά της. Το σπίτι τους ερείπιο σήμερα πίσω από την «Επάνω Βρύση». (Ο πατέρας του ηθοποιού Νικόλας Φωτόπουλος, ήταν πρώτος ξάδελφος του Νικόλα Φωτόπουλου, που είχε πάρει γυναίκα την Μαριγούλα και το σπίτι του ήταν δίπλα στου Χούλια Ανδρέα…).

Κατόπιν έρχεται στην Αθήνα, κάνοντας δουλειές του ποδαριού, εισέρχεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά τον κερδίζει το Θέατρο. Φοιτά σε δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ακολουθεί τα «Μπουλούκια» στην επαρχία, και στη συνέχεια κατακτά τις αθηναϊκές θεατρικές σκηνές, όπου σύντομα ξεχώρισε. Πολυτάλαντος. Έγραψε ποίηση, θέατρο, πεζά, κινηματογραφικά και θεατρικά έργα, σκηνοθέτησε, όπερες. Πρωταγωνιστής μια ζωή, εκφραστικός, ευαίσθητος, γνήσιος Ρωμιός. Πολλές οι περιοδείες του στην Ελλάδα και στον κόσμο όλο, όπου υπήρχε ελληνισμός. Και για μια ακόμη φορά ξεχώρισε με το που δημιούργησε πίνακες ζωγραφικής, με κομματάκια από γραμματόσημα, με την μέθοδο του κολάζ. Πραγματοποίησε 5 εκθέσεις παρουσιάζοντας τους πίνακές του, κάποιοι που είχαν ως θέματα την γενέτειρά του Ζάτουνα.

Αυτός ο πρωτόγνωρος τρόπος «ζωγραφικής» του, έκανε πολύ σπάνιους τους πίνακες σήμερα, με τεράστια συλλεκτική αξία! Σε ειδική εκδήλωση που έγινε στη γενέτειρά του από την Παγγορτυνιακή, η κόρη του Μαρία, η οποία ήταν παρούσα με τον άντρα της, αφιέρωσε ένα πίνακά του στο Μουσείο του χωριού. Το 1997 κυκλοφόρησε και γραμματόσημο με την εικόνα του, τιμώντας τον τα ΕΛ.ΤΑ. Είχε πολλές φορές τιμηθεί και από λάθος, από το Παλάτι, καθ’ ότι ήταν Αριστερός και αγωνιστής. Είχε σταλθεί από τους Άγγλους σε εξορία στο ΕΛ ΤΑΜΠΑ, λόγω της συμμετοχής του στο ΕΑΜ. Ο    Δήμος Αμαρουσίου, έδωσε το όνομά του, στον θερινό του σινεμά, καθότι ο εξαίρετος ηθοποιός ήταν δημότης μια ζωής του Αμαρουσίου.

Πολλές φορές είχε παραστεί στο κόψιμο της πίτας του Συνδέσμου Ζατουνιτών. Πάντα ο Ζατουνίτης Λεωνίδας Ι. Κολοκοτρώνης, ήταν ο κουρέας του. Το χωριό του, το είχε επισκεφτεί το 1983, όπου του δώρισαν και την ραπτομηχανή της μάνας του. Έφυγε από την ζωή στις 29 Οκτωβρίου 1986, αλλά έχει μείνει στην μνήμη όλων των Ελλήνων, ακόμη τον γνωρίζουν και οι νεότερες γενεές. Τούτη η εφημερίδα έχει κάνει πολλά αφιερώματα, στον Ζατουνίτη Μίμη Φωτόπουλο, και έχει παρουσιάσει όλο του το έργο, σε όλα τα προηγούμενα φύλλα της έκδοσής της. .

[ στη φωτογραφία  στο καφενείο του Περικλή Τέρρη, η κόρη του Μαρία με τον σύζυγό της Σωτήρη].

Από το zatounanews.gr

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Αγαπητέ μας Μίμη και τώρα θα κάαααααθεσε! Δεν σε ξεχνάμε όλοι οι Έλληνες που αγάπησαν τον Ελληνικό κινηματογράφο!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.