Τρία «άγνωστα» μοναστήρια της Κυνουρίας (pics)

Τρία «άγνωστα» μοναστήρια της Κυνουρίας (pics)

Ιανουάριος 28, 2017 - 10:21
0 σχόλια

Η Κυνουρία είναι ένα απέραντο αρχαιολογικό πάρκο. Είναι και ένας από τους μεγαλύτερους θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας, επειδή στα σπλάχνα της φωλιάζουν μεγάλες, ονομαστές μονές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και πιστών από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Η Μονή της Παναγίας Έλωνας, η Μονί Λουκούς, η Μονή Ορθοκωστάς, η Μονή Μαλεβής είναι γνωστές και λειτουργούν.

Πλάι σε αυτές τις μονές, υπάρχουν τα απομεινάρια μικρότερων μοναστηριών τα οποία συχνά οι περιπατητές και οι φυσιολάτρες συναντούν κατά τις περιηγήσεις τους, μέσα σε φαράγγια και σε ρεματιές. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε όλες τις γνωστές πληροφορίες για τρεις μικρότερες μονές που απαντούν στο διάβα τους οι επισκέπτες της Κυνουρίας.

Μονή Αγ. Δημητρίου (Ρεοντινό)

Κρυμμένη μέσα στα ρέματα μετά την Παναγία της Ορθοκωστάς, είναι μετόχι της σήμερα, η παλιά Ι.Μ. Αγ. Δημητρίου του Ρεοντινού. (Από την αρχαία ονομασία του διπλανού όρους Οριόντας). Από τα ερείπια εύκολα καταλαβαίνει κάποιος την αρχιτεκτονική του δομή. Ο Ναός μονόκλιτος σταυροειδής με τρούλο είναι σε ανεκτή κατάσταση. Σκεπασμένος με πλάκες διατηρεί τις τοιχογραφίες καθαρές (1698), αν και η υγρασία έχει κάνει τη δουλειά της. Τέμπλο όμορφα σκαλισμένο, μάρτυρας παλιάς αίγλης. Ακμάζει κατά τον ΙΗ΄ αιώνα και ακολουθεί η διάλυση κατά το 1834 όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μοναστηράκια της Κυνουρίας. Απομονωμένος και ξεκομμένος από ανθρώπους τόπος μέσα σε δάσος από αγλαντινιές κάτω από τους απέναντι σπηλαιώδεις βράχους, προσφέρει δροσιά απ΄ το νεράκι στη ρίζα του γέρο - πλάτανου και ειρήνη μακριά από τον πολύβουο κόσμο.

Aγιος Ιωάννη ο Πρόδρομος (το εγκλειστούρι)

Έγκλειστο μες στον θεόρατο βράχο θα δει από τον δρόμο Αγ. Ανδρέα - Πραστού μέσω Φούσκας ο οδοιπόρος τον πάλλευκο Ι.Ν. του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου και το παρακείμενο σπίτι-κελί. Από οδικό παρακλάδι φθάνει με τροχοφόρο στο προαύλιο του ασκηταριού. Τα κτίσματα εξωτερικά επιδιορθωμένα. Ο Ι. Ναός διατηρεί τοιχογραφίες καλής τεχνικής που ακολουθεί την Κρητική Τεχνοτροπία, αρχές του ΙΗ΄ αιώνα. Οι ιστορικές μνείες χάνονται στο παρελθόν γραπτές από το 1700 και εξής ακολουθεί η ακμή και η παρακμή- διάλυση του 1834. Το καθολικό του ναού είναι ναός εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο, αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, έχει τοιχογραφίες του 17ου αιώνα και δάπεδο του 1733 με ανάγλυφες παραστάσεις.

 Aγιος Νικόλαος - Παντελεήμων Κοντολινάς

Ξωκλήσι του ορεινού πανέμορφου χωριού της Καστάνιτσας, άλλοτε η Μονή του Αγ. Νικολάου και Παντελεήμονος Κοντολινάς. Χωμένο στον λόγγο σε κατάφυτη περιοχή από καστανιές και έλατα δίνει άλλο μοναστικό τόνο. Μόνο ο Ι. Ναός σώζεται και αυτός επισκευασμένος. Διατηρούνται λίγες τοιχογραφικές παραστάσεις του Κουλιδά (1767). Η ιστορία του καταγράφεται μεταξύ 1628 και 1834 οπότε διαλύεται. Φθάνει κανείς με χωματόδρομο από την Καστάνιτσα. Οι λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας μπορούν να έρθουν από το μοναδικού κάλλους φαράγγι της Μαζάς και ύστερα από κοπιαστική πορεία τριών ωρών δίπλα στο ρέμα ανάμεσα σε θεόρατα βράχια και πλατάνια.

(ΠΗΓΕΣ: arcadia.ceid. patras.gr, Exploring Greece)

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.