Του χρόνου ας κάνουμε γιορτή, όχι συσσίτιο

Του χρόνου ας κάνουμε γιορτή, όχι συσσίτιο

Φεβρουάριος 28, 2017 - 18:20
12 σχόλια

Πήγα νωρίς στην πλατεία Άρεως την Καθαρά Δευτέρα. Συννεφιά, ψιλόβροχο, κούραση και μεταπαρτιακή θλίψη από το Κυριακάτικο ξεφάντωμα στα κλαμπ και στα μπαρ της πόλης, αυτό ήταν το σκηνικό του πρωινού της πρώτης ημέρας της μεγάλης νηστείας. Λίγος κόσμος συγκεντρωνόταν κάτω από τις τέντες κρατώντας στα χέρια πλαστικά πιάτα, άλλοι κάθονταν στα τραπέζια. Κάποιοι έπαιρναν καρέκλες από τη «στοίβα» και στριμώχνονταν στο τραπέζι κοντά στους άλλους. Μέσος όρος ηλικίας, άνω των 60. Από τα μεγάφωνα ακούγονταν «λάτιν», λες και γινόταν καρναβάλι.

Πίσω από τους πάγκους, οι αντιδήμαρχοι μοίραζαν τα νηστίσιμα καλούδια. Μπροστά από τους πάγκους Ρομά, κυρίως, με σακούλες στα χέρια πήγαιναν και ξαναπήγαιναν για να γεμίσουν το πιάτο τους. Μπροστά μου κάποιος από τους υπευθύνους ζήτησε σε μερικούς από αυτούς να πάνε και να σταθούν πίσω από τις τέντες. Στα μαρμάρινα παγκάκια ήδη έβλεπες τα πεταμένα κουταλάκια και τα παρατημένα πλαστικά πιάτα από εκείνους που είχαν τελειώσει με το γεύμα τους.

Σεβασμός στον δημόσιο χώρο...

Σε λίγο το ψιλόβροχο σταμάτησε και η ορχήστρα έβγαλε τα καλύμματα από τα όργανα και πήρε τη θέση της, σταμάτησε και η καρναβαλική μουσική. Στις κολόνες οι ελάχιστες πολύχρωμες κορδέλες -κάτι από γαϊτανάκι- αποτελούσαν τον μοναδικό στολισμό της πλατείας. Νεαρές Αθίγγανες άρχισαν να χορεύουν και να τραβούν φωτογραφίες με κινητά και τάμπλετ. Ο κόσμος πύκνωνε στους πάγκους για τον χαλβά, τη λαγάνα και την ταραμοσαλάτα.

Συσσίτιο θύμιζε και όχι γιορτή. Συσσίτιο μετά ζωντανής μουσικής.

Πού πήγε η Καθαρά Δευτέρα, λοιπόν; Πού εξαφανίστηκε η παραδοσιακή λαϊκή γιορτή των γειτόνων, των φίλων και των συγγενών, που σμίγει παρέες πάνω στην ίδια πρόχειρη κουβέρτα; Μήπως φταίει που εφέτος δεν γιορτάσαμε στην Κάρτσοβα; Μήπως φταίει ο Δήμος; Μήπως φταίει το γεγονός ότι σιγά-σιγά από το να γιορτάζουμε φανερά προσφέροντας κι εμείς κάτι στο κοινό τραπέζι προτιμάμε να γιορτάζουμε κρυφά στο σπίτι μας χωρίς να μοιραζόμαστε;

Επιτυχημένη και μέσα στο πνεύμα της ημέρας, της μοιρασιάς και του γλεντιού, σκέφτομαι, θα ήταν μια γιορτή στα πάρκα και στις πλατείες ολόκληρης της πόλης. Φανταστείτε: οι δημότες με τις κουβέρτες του πικ-νικ τους και τα νηστίσιμα καλούδια στα καλάθια να είχαν τη δυνατότητα να στρώσουν υπαίθριο τραπέζι στα πάρκα, ακόμα και στο ΔΑΚ. Ας έστηνε και ο Δήμος μικρούς πάγκους να προσφέρει κάτι. Ούτε τέντες ούτε καρέκλες ούτε τίποτα. Αυτό που χρειάζεται, αυτό που λείπει, είναι η αίσθηση ότι γιορτάζουμε με τον διπλανό μας. Αυτό που λείπει, είναι η «κατοίκηση» και η χρήση, επιτέλους, του δημόσιου πράσινου χώρου. Αυτό που λείπει, δεν είναι η Κάρτσοβα, αφού και εκεί πέρυσι ένα συσσίτιο έγινε. Αυτό που λείπει είναι η αίσθηση της κοινής γιορτής, η συμμετοχή. Ούτε τα χρήματα ούτε κάτι άλλο.

Αλλά τα παραπάνω προϋποθέτουν σχεδιασμό και δουλειά. Καθαρισμό των πάρκων, πρώτα από όλα, και φροντίδα. Και θέληση εκ μέρους των δημοτών να προσφέρουν και να γιορτάσουν, όχι να βολευτούν με μια θέση στην ουρά για το συσσίτιο.

Γι' αυτό, δεν θα σταθώ στην κακή ή στην καλή οργάνωση. Το πνεύμα είναι που λείπει. Και λείπει από όλους.

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 
Tags: 

12 Σχόλια

TA XΕΙΡΟΤΕΡΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ. ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ

όσο θα μας διοικούν Μητσοι,Γιάννηδες Κώστηδες και Νικολάκηδες αυτά θα συμβαίνουν στην πόλη μας.

Φίλε ανώνυμε των 20:41, με κάθε καλή διάθεση πάντα, έχεις να προτείνεις κάτι καλύτερο? Χορτάσαμε κριτική, αυτό που θέλουμε είναι ιδέες. Κατά τη γνώμη σου ποιος είναι ικανός να πραγματοποιήσει κάτι καλύτερο στην καταθλιπτική αυτή πόλη? Και κυρίως ποιος βλέπεις να έχει διάθεση για να αναλάβει κάτι τέτοιο.... Δυστυχώς...

του χρόνου θα είναι όλα τέλεια, για αυτό φέτος οι δημοτικοί άρχοντες ξενιτεύτηκαν για το τριήμερο, τι Πάτρα, τι Καλαμάτα, τι Μεσσήνη .... όργωσαν .. έχουν πάρει ιδέες και θα είναι έτοιμοι ... ούτε οι μισοί δεν έμειναν εδώ.

Οταν είναι τόσο κοντά Ναύπλιο και Καλαμάτα (μην πεταχτεί κανένα νούμερο να προσθέσει το Αστρος) όποιος έχει στοιχειώδη αυτοσεβασμό δεν πρόκειται να μένει στην Τρίπολη διαγκωνιζόμενος με τους γύφτους χρονιάρες μέρες.

@ανωνυμος Τρί, 28/02/2017 - 20:41 Οπότε, όλα είναι έτοιμα να αναλάβεις εσύ, φαφλατά Τριπολιτσιώτη και ανώνυμε «μάστορα» του πληκτρολογίου. Απ' αυτά που γράφεις, πρέπει να έχεις κι εσύ τις λύσεις στο τσεπάκι σου. Δεν μας τις λες να τις μάθουμε κι εμείς;

Φτάσαμε να γίνονται συσσίτια όπως την κατοχή (40-44) από τους Γερμανούς, μήπως και σήμερα υπάρχει κατοχή πάλι από τους ίδιους κατακτητές και μας το κρύβουν έντεχνα οι κ.κ. πολιτικοί ,τα συνεργαζόμενα ΜΜΕ κ.λ.π.συνακόλουθοι;

Ακόμα και τα σχόλια δείχνουν πόσο εκτός θέματος είμαστε! Φίλε τριπολιτσιώτη έχουμε χρεοκοπήσει κοινωνικά πρώτα, εδώ και πολλά χρόνια. Περαστικά μας.

Ποιός θα αφήσει την καφετέρια και το σάπισμα στην πολυθρόνα/καναπε /σκαμπο για να περπατήσει έστω (πόσο μάλον να τη βγάλει στο παρκο)...τα παιδιά παρατημένα σε ένα playstαtion όλη τη μέρα στο σπίτι (και τα μεγαλύτερα στις καφετέριες μεσα στα κινητα). Η βόλτα στην ύπαιθρο με σκοπο να γιορτάσεις αλλά και να απολάυσεις τη φύση/μια θέα, είναι κάτι (δυστυχώς) το ξεπερασμένο και το...βαρετο!!! Ακόμη και για μια τέτοια μέρα που επιβάλλεται η διασκέδσαση στη φύση. Βγαίνουμε απο το σπίτι για να πάμε σε καφετέρια ή σε φαγάδικα!! Πόσο μάλλον να βγείς ομαδικά για..πικ νικ!!!

είναι και ο καιρός...τι να κάνουμε ..Τρίπολη είμαστε..ζητάς μια τέτοια ημέρα να πας κοντά στη θάλασσα που έχει 7-10 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία..ειδικά με το χειμώνα που ζήσαμε φέτος...καλό λοιπόν είναι να μην ξοδεύονται πολλά χρηματα για συσίτια όσο ο κόσμος βρίσκεται μέσα στα μαγαζιά (όλο το 3ήμερο) αντί να μασκαρευτεί/ περπατήσει/βγεί από τους 4 τοίχους. Όταν αρχίσει και συμμετέχει το ξανασυζητάμε...τώρα χαμένα πάνε....είτε είναι καρτσοβα, είτε πλατεία άρεως είτε οπουδήποτε.....

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.