Τουριστική αξιοποίηση του φαραγγιού της Γκούρας στο Δ. Γορτυνίας

Τουριστική αξιοποίηση του φαραγγιού της Γκούρας στο Δ. Γορτυνίας

Μάιος 10, 2012 - 10:19
2 σχόλια

Παρελήφθη η οριστική μελέτη που είχε ανατεθεί από τον τέως δήμο Ηραίας

Την οριστική μελέτη με τίτλο «Οικοτουριστική Ανάπτυξη του Δήμου Ηραίας φαράγγι «Γκούρας», αξιοποίηση Ιαματικού Τουρισμού και δυνατοτήτων λασποθεραπείας, πεζοπορικού και ορειβατικού τουρισμού, προστασία φυσικού περιβάλλοντος», ύψους 10700 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, που είχε ανατεθεί από τον τέως δήμο Ηραίας παρέλαβε ο δήμος Γορτυνίας. Μία μελέτη που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά, αν και εφόσον υλοποιηθεί, στην ανάπτυξη του Φαραγγιού της Γκούρας που αποτελεί έναν σημαντικό πόλο έλξης για ορειβατικό και πεζοπορικό τουρισμό.

Ο χείμαρρος της Γκούρας «ανήκει» κατά ένα μεγάλο μέρος του στη ΔΕ Ηραίας και κατά ένα μικρότερο μέρος του στη ΔΕ Τροπαίων. Ξεκινά από το βουνό Αρτοζήνος και φτάνει στο ποτάμι Τουθόα. Παλιότερα εκεί υπήρχαν νερόμυλοι και γενικά οι κάτοικοι δραστηριοποιούνταν έντονα γύρω από το ποτάμι της περιοχής τους.
Το φαράγγι διαθέτει πλούσια βλάστηση, σπηλιές ανεξερεύνητες όπως την σπηλιά του Αράπη, την Γουρουνοσπηλιά  και του Γιαννικούλια που διαθέτει κτίσμα 7 ορόφων.
Η εν λόγω σπηλιά εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε από ομάδα σπηλαιολόγων με το Β.Τουντόπουλο του συλλόγου ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο στα πλαίσια της εξόρμησης του Ορειβατικού Ομίλου "Η ΓΚΟΥΡΑ" (2/5/2009) στο Φαράγγι της Γκούρας. Το φαράγγι περιμένει την τουριστική αξιοποίησή του ενώ προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλει ο ορειβατικός Όμιλος «Η Γκούρα» που ξεκίνησε τη δράση του το 2008. Ενώ είναι γνωστές οι διαμαρτυρίες πριν λίγα χρόνια για την απαγόρευση ή μη του κυνηγιού στο φαράγγι, αλλά και για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στην εκβολή του φαραγγιού στον ποταμό Τουθόα. Για να επιτευχθεί η τουριστική αξιοποίηση του φαραγγιού πρωτεύον είναι τα έργα υποδομής και φυσικά η ήπια τουριστική ανάπτυξή του. Για τους κατοίκους της περιοχής θεωρείται σημαντικό κομμάτι για την ανάπτυξη της ορεινής περιοχής της ΔΕ Ηραίας αλλά και ευρύτερα της Γορτυνίας και μαζί με το Λούσιο και με κάποια αναξιοποίητα ακόμα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής θα μπορέσει να βοηθήσει στην αύξηση του τουρισμού της περιοχής και να αναδείξει και νέους τουριστικούς προορισμούς πέραν των σύνηθων.

 


2 Σχόλια

υπάρχουν καλυτερα φαράγγια και μέρη να δεις στην γορτυνία

Συγχαρητήρια στους ανθρώπους της ''ΓΚΟΥΡΑΣ'' για τη προσπάθεια που κάνουν να αναβαθμίσουν τη Γορτυνία.! Και όχι μόνο,βέβαια,όλη την Αρκαδία και την Ελλάδα !Διότι άκουσα, πως η Γκούρα είναι από τα καλλίτερα φαράγγια.Μπράβο παιδιά !