Τουρισμός στην Αρκαδία. Μύθος η πραγματικότητα;

Τουρισμός στην Αρκαδία. Μύθος η πραγματικότητα;

Αύγουστος 05, 2011 - 19:39

του Ηλία Π.Σιώλη

Τα τελευταία χρόνια η Αρκαδία έχει αφήσει το στίγμα της στα τουριστικά δρώμενα της χώρας αποτελώντας έναν από τους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης της Πελοποννήσου.Παραδοσιακοί ορεινοί οικισμοί,, πετρόκτιστα αρχοντικά εναρμονισμένα πλήρως με το φυσικό περιβάλλον, μονοπάτια μέσα στα δάση και δίπλα σε ποτάμια, εκκλησίες και μονές μοναδικής αρχιτεκτονικής και απείρου κάλους, γραφικά παραλιακά χωριά και φιλόξενοι άνθρωποι συνθέτουν ένα μοναδικό και ιδιαίτερο σκηνικό που δίκαι έχει κατακτήσει ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων που επιλέγουν την Αρκαδία για τις εξορμήσεις τους.

Η συνεργασία των τοπικών και όχι μόνο αρχών με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αρκαδική Γη, δυστυχώς περιορίζεται σε ευχολόγια, αφίσες και χαιρετισμούς σε εκδηλώσεις.΄Είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αρκαδίας με την εκτύπωση αφισών για την αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνει η χώρα μας με τίτλο “ Η κρίση θέλει κρίση” και παροτρύνει τους πολίτες και τους επιχειρηματίες της Αρκαδίας να στηρίξουν αμφότεροι, αμφότερους αλλά τοπικό φεστιβάλ που οργανώθηκε από δημόσιους φορείς σχεδιάστηκα και υλοποιήθηκε από εταιρεία με έδρα την Πάτρα.

Είναι επίσης τραγική με την ευρεία έννοια του όρου η φιλονικία κράτους, υπουργών, τοπικών ταγών και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων για το θέμα του αεροδρομίου της Τρίπολης. Όλοι αναγνωρίζουν την τεράστια σημασία για την Πελοπόννησο της μετατροπής του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης σε εμπορικό με την δυνατότητα διαχείρισης ναυλωμένων πτήσεων και αερομεταφορείς χαμηλού κόστους αλλά οι οποιεσδήποτε δράσεις κρατάνε μόνο λίγο και θυμίζουν πυροτεχνήματα σε γιορτές. Η Αρκαδία θέλει, η Αργολίδα θέλει, η Μεσσηνία αντιδρά, η Λακωνία θα ήθελε δικό της αλλά θέλει και της Τρίπολης, και η πολιτεία ρίχνει το μπαλάκι δώθε και κείθε... Ο Τατούλης στον Ρέππα, ο Ρεππάς στον Μπεγλίτη, η Γιαννακοπούλου τα βάζει με όλους, η AEGEAN στο Costa Νavarino, η AIR BERLIN πετάει στην Καλαμάτα και το σήριαλ συνεχίζεται και μάλλον το επόμενο διάστημα καθώς “μυρίζουν” εκλογές το θέμα θα επανέλθει στο προσκήνιο και σε ψηφοθηρικούς λόγους και μεγαλοσχήμονες ομιλίες.

Θέλω όμως να πιστεύω ότι έχουμε πολλά περισσότερα και αρκετά πιο σημαντικά πράγματα να κάνουμε από το να κατηγορούμε δεξιά και αριστερά αυτά που δεν έγιναν. Υπάρχουνε εκείνα που πρέπει να γίνουν και είναι στο χέρι μας να τα φτιάξουμε. όπως λέει και ο Tobias Schorr: “δεν χρειαζόμαστε άλλους αγανακτισμένους πολίτες, χρειαζόμαστε δραστήριους πολίτες”.

Με αυτό το σκεπτικό και οραματιζόμενοι την Αρκαδία του αύριο, την δημιουργική, την πρωτοπόρα, την όμορφη Αρκαδία καλούμε σε συστράτευση όλους ανεξαιρέτως τους φορείς της Αρκαδικής γης με μοναδικό σκοπό την επανατοποθέτηση της Αρκαδίας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Στα άμεσα σχέδια μας είναι η ίδρυση ενός φορέα τουριστικής αξιολόγησης, αξιοποίησης, ανάπτυξης και προβολής της Αρκαδίας και ορίσαμε το 2012 ως έτος της Αρκαδίας. Φιλοδοξούμε να δράσουμε για την θεσμοθέτηση Αρκαδικής ταυτότητας στις τουριστικές υπηρεσίες των Αρκαδικών επιχειρήσεων και να θέσουμε άξονες συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό: Μεταφορές, παραγωγοί αγροτικών προιόντων, διαμονή, εστίαση, ξεναγοί, συνοδοί, ξενοδοχοϋπάλληλοι, σύλλογοι, σύνδεσμοι, εμπορικό επιμελητήριο, Περιφέρεια, Δήμοι.

Αρκαδία 2012: Σταθερή αξία όλες τις εποχές. Ένα “μότο” που απηχεί την προσπάθεια μας και τις φιλοδοξίες μας.

Ηλίας Π. Σιώλης

Tags: