Τοποθέτηση Παπαηλιού για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Τοποθέτηση Παπαηλιού για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Οκτώβριος 24, 2019 - 17:16
0 σχόλια

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Aναθεώρηση του Συντάγματος της 23.10.2019, με αντικείμενο την αναθεώρηση της διάταξης του άρθρου 101 παρ. 4 του Συντάγματος για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης Γιώργος Η. Παπαηλιού είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής : 

Η συγκεκριμενοποίηση, η εξειδίκευση και η ενίσχυση της συνταγματικής διάταξης του άρθρου 101 παρ. 4 του Συντάγματος για την ιδιαίτερη αντιμετώπιση των ορεινών και νησιωτικών περιοχών, αναδεικνύει το πρόβλημα   της ορεινής και νησιωτικής Ελλάδας και κατευθύνει τον κοινό νομοθέτη και τη διοίκηση να ασκήσουν θετικές πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης, με σκοπό την προαγωγή της περιφερειακής συνοχής. 

Είναι γνωστό, ότι στη χώρα μας, εκτός των κοινωνικών ανισοτήτων, υφίστανται και μεγάλες περιφερειακές και βέβαια ενδοπεριφερειακές  ανισότητες, που αποτυπώνονται κυρίως στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Αυτές έχουν ιδιαίτερα χωρικά, δημογραφικά και κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά, λόγω της απόστασης και της δυσχερούς πρόσβασής τους από και προς το κέντρο και τα αστικά κέντρα εν γένει, της δημογραφικής γήρανσης και της επιταχυνόμενης ερημοποίησής τους. Έτσι δεν γίνονται πάντοτε και εύκολα αποδέκτες των γενικών κυβερνητκών πολιτικών και χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση, κατ΄ αρχάς για να επιβιώσουν και στη συνέχεια να παραμείνουν «ζωντανές».  Μέσω δε της μείωσης ή της εξάλειψης των περιφερειακών και ενδοπεριφεριακών ανισοτήτων, μπορεί  εν τέλει να επιτευχθεί  η ολόπλευρη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή τους, δεδομένου ότι έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία αναδεικνυόμενα, μπορούν  να αποτελέσουν γι΄ αυτές (την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή) την αιχμή της αντίστοιχης στρατηγικής.        

Σε αυτό το πλαίσιο, και η πρόταση για «την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης» στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές επιβάλλει την προσαρμογή της εν ευρεία εννοία «δημόσιας διοίκησης»  στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συνθήκες τους. Αυτό  σημαίνει, ότι κρατικές ή άλλες δομές, όχι μόνον πρέπει να «είναι παρούσες» σε αυτές τις περιοχές, αλλά και να είναι προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Βάσει αυτών, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει και την εκπόνηση ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων γι΄ αυτές τις περιοχές, όπως επίσης και την παροχή κινήτρων στους υπαλλήλους που υπηρετούν σ΄ αυτές.   

Επομένως, η προς την παραπάνω  κατεύθυνση αναθεώρηση της συνταγματικής διαταξης του άρθρου 101 παρ. 4 του Συντάγματος είναι αναγκαία και δεν αποτελεί «βερμπαλισμό» ή «περιττολογία», όπως ισχυρίζεται η ΝΔ. Μπορεί να γίνει αποδεκτή από την παρούσα αναθεωρητική βουλή, αφού μάλιστα στην πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης  έλαβε 174 ψήφους.

Δελτίο Τύπου


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.