Τοποθετήσεις της «Πελοπόννησος Πρώτα» στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Τοποθετήσεις της «Πελοπόννησος Πρώτα» στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Σεπτέμβριος 12, 2018 - 19:13
0 σχόλια

Τα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών, το αλιευτικό καταφύγιο του Μάραθου και ο τρόπος λειτουργίας των Αναπτυξιακών Α.Ε. της Περιφέρειας, ήταν μεταξύ των θεμάτων που μας απασχόλησαν στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου τη Δευτέρα 10/9/2018 στην Κόρινθο. Σε σχέση με όλα αυτά, ως παράταξη, παραθέτουμε ορισμένα σχετικά συμπεράσματα:

Μεταφορά μαθητών

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ανάμεσα σε αυτέςπου αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών. Τα πιο σοβαρά παρατηρούνται στις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας και Αρκαδίας όπου έχουμε άγονους διαγωνισμούς λόγω της μη συμμετοχής των Υπεραστικών ΚΤΕΛ.
Ως παράταξη είχαμε ζητήσει άμεσα σύσκεψη για το θέμα. Η Περιφέρεια την έκανε προχθές (Δευτέρα) τελευταία στιγμή, με φορείς, αλλά χωρίς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Εμείς επιμένουμε στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, για μια ασφαλή, αποτελεσματική, αξιόπιστη και οικονομική μεταφορά όλων των  μαθητών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τα ζητήματα λύνονται συζητώντας με όλα τα δεδομένα πάνω στο τραπέζι.

Αλιευτικό καταφύγιο Μαράθου

Με αφορμή ένα πολύ σοβαρό έργο, όπως το αλιευτικό καταφύγιο του Μάραθου, αποδείχτηκε για άλλη μια φορά η πρόχειρη και επιπόλαιη αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων από την Περιφέρεια. Ένα έργο που καταστράφηκε το 1994, με ευθύνη της Περιφέρειας δεν κατάφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 ενώ καθυστέρησε σημαντικά να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα, αφού η Περιφέρεια διεκδικούσε την ένταξη του έργου το Δεκέμβριο του 2017 όχι στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τα έργα αλλά για τις μελέτες. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητήσαμε τη συμμετοχή μας στην Επιτροπή Παρακολούθησης και τη συμμετοχή του Δήμου Τριφυλίας στην Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης. Δυστυχώς και τα δύο απορρίφθηκαν από τον κ. Τατούλη. Θα παρακολουθούμε από κοντά την ολοκλήρωση αυτού του απαραίτητου έργου για την περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας.

Συνεδριάσεις εκτός έδρας - έργα

Χαιρετίζουμε τις εκτός έδρας συνεδριάσεις του ΠΕ.ΣΥ. σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, όπως η τελευταία στην Κόρινθο - έστω και ανοργάνωτη - και ζητούμε από τη Διοίκηση της Περιφέρειας να πάψει να αποκλείει για τον ίδιο σκοπό τη Μεσσηνία, η οποία έχει πάρα πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Συγχρόνως θεωρούμε δυσανάλογη και άδικη τη δρομολόγηση έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας σε σχέση με τα αντίστοιχα έργα που δρομολογούνται σε κάθε άλλη Περιφερειακή Ενότητα. Ζητήσαμε και περιμένουμε να κατατεθεί αναλυτικός πίνακας των έργων που γίνονται σε κάθε νομό ώστε να βγουν τα ανάλογα συμπεράσματα.

Αναπτυξιακές Α.Ε.

Η διαχρονική αμφισβήτησή μας του τρόπου λειτουργίας των Αναπτυξιακών Α.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου άρχισε να δικαιώνεται και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που προφανώς πρόσφατα δεν ενέκριναν χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας με 64.000 και108.889,13 ευρώ προς την Αναπτυξιακή Α.Ε. Μεσσηνίας. Αιτία, όπως μας απάντησε η αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου, το ότι η ΥΔΕ(Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου) θεώρησε πωςοι προγραμματικές συμβάσεις είναι ιδιωτικού δικαίου και επομένως δεν δύναται να προχωρήσει η διαδικασία πληρωμής. Η ΥΔΕ έκρινε ότι η Αναπτυξιακή δεν μπορούσε να κάνειαπευθείαςπρογραμματικές αλλά έπρεπε να γίνει πρώτα μία διαγωνιστική διαδικασία. 

Έτσι καταρρίπτεται η «θεοποίηση» της λειτουργίας των Αναπτυξιακών από τη Διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφού αναγκάστηκε να προσφύγει σε δικαστικές αποφάσεις για την πληρωμή των ποσών που οφείλει στην Αναπτυξιακή Μεσσηνίας. 

Δεν μπορούμε να δεχτούμε το γεγονός οι Αναπτυξιακές Α.Ε. να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία εξυπηρέτησης ιδιωτικών σκοπών και πελατειακών σχέσεων μακριά και έξω από τη δυνατότητα ελέγχου και παρέμβασης των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σύντομα το θέμα αυτό θα διασφαλιστεί και θεσμικά από την Κυβέρνηση. Ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα είναι η εφαρμογή της απλής αναλογικής σε όλα τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η παράταξη 

«Πελοπόννησος Πρώτα»


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.