Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Εποχή της Κρίσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (pics,vid)

Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Εποχή της Κρίσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (pics,vid)

Νοέμβριος 02, 2016 - 10:44
0 σχόλια

 «Η περιφερειακή διακυβέρνηση και οι πολίτες σε πρώτο πλάνο»

Στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας, Οικονομίας και Διοίκησης (ΠΑΣΥΤΟΔ' 2016) βρέθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ο οποίος και παρακολούθησε στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου την Τρίτη θεματική ενότητα με τίτλο «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Εποχή της Κρίσης».

Το μεγάλο επιστημονικό γεγονός συνεχίστηκε και το απόγευμα της Τρίτης 1 Νοεμβρίου έχοντας ως στόχο να προωθήσει και να βελτιώσει τη συνεχή ενημέρωση και κατάρτιση των ανθρώπων που συμμετέχουν ενεργά στη Δημόσια Διοίκηση και να προβάλλει τη γνώση, την εμπειρία, τη τεχνογνωσία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Ο περιφερειάρχης μίλησε για την ενίσχυσης της Παιδείας στην οποία πρέπει να επενδύσει σοβαρά η χώρα.

Επιτακτική ανάγκη η επένδυση στην Παιδεία αλλά και στην τεχνολογία και στην οικονομία

Μία νέα αντίληψη πρέπει να υπερισχύσει, αυτή της επένδυσης στο προσωπικό της διοίκησης, για καλύτερες αποδόσεις.

Ο κ. Τατούλης μίλησε και για την κατάσταση τα χώρας που αντιμετωπίζει την οκταετή οικονομική ύφεση , αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή του Καλλικράτη, αναφέροντας ότι ήταν η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Τέλος, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι η χώρα πρέπει να περάσει από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση.
Τον συντονισμό των ομιλητών κατά την απογευματινή συνεδρία έκανε ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, επικεφαλής του Γρ. Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Πάντος,  Πρόεδρος ΔΣ Μονάδας, Οργάνωσης της Διαχείρισης  Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΜΟΔ ΑΕ, Δημοτικός Σύμβουλος Ν. Σμύρνης, Μέλος Γ.Σ. ΚΕΔΕ ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα «Η Ανάγκη μιας Ολιστικής Προσέγγισης στη Σχέση Αυτοδιοίκησης, Τοπικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Καινοτομίας».  Όπως ανέφερε, υπάρχουν έργα που γίνονται αλλά με χιλιάδες προβλήματα.
«Είναι πολύ εύκολο η αυτοδιοίκηση να κρατήσει τον ρόλο της, αλλά πολλές φορές κατέληγε να είναι υπάλληλος του κράτους», επεσήμανε, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται καινοτομία.

Ο Γεώργιος Μαρκόπουλος, δήμαρχος Γαλατσίου και δεύτερος ομιλητής, τοποθετήθηκε επί του θέματος «Ο Δήμος ως αποτελεσματικός Θεσμός Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής σε Περιόδους Κρίσεων και Mη. Η Περίπτωση του Δήμου Γαλατσίου».  Ο δήμαρχος μίλησε για το α’ βαθμό αυτοδιοίκησης και αναφέρθηκε στις κοινωνικές δομές που λειτουργούν στον Δήμο, οι οποίες έχουν ως στόχο να στηρίξουν τους πολίτες που έχουν άμεση ανάγκη. Ο κ. Μαρκόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη φιλοξενία προσφύγων από τον Δήμο του.

Τρίτος ομιλητής ήταν ο Γιώργος Κοκκόλης, αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, μέλος της Πολιτικής  Επιτροπής της ΝΔ ο οποίος μίλησε για την εποχή μετά τον Καλλικράτη, αλλά και για τις προκλήσεις για μια Πραγματική Αυτοδιοίκηση. «Η νέα αυτοδιοίκηση έχει στοιχεία της ευθύνης, έτσι αν δεν υπάρξει σοβαρή οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ δεν θα υπάρξει ανάπτυξη», τόνισε , επισημαίνοντας ότι οι προϋπολογισμοί των νομικών προσώπων πρέπει να σπάσουν σε δύο κομμάτια.

Ο Δρ Κανέλλος Τούντας, εντεταλμένος Διδασκαλίας ΕΚΠΑ, τ. αντιδήμαρχος Οικονομικών  & νυν  Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη μίλησε για την οικονομική πρόοδο του Συγχωνευμένου Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ι.  Ρέντη κατά την Περίοδο της Οικονομικής Κρίσης 2011 – 2014 αναφέροντας: «Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό».

Ο κ. Τούντας μίλησε για την κακή  οικονομική κατάσταση του Δήμου, ο οποίος ήταν στο όριο της οικονομική κατάρρευσης με έλλειμμα και με μεγάλη δανειοδότηση η οποία έτρεχε. Μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο ο Δήμος καταφέρει να στηριχθεί στα πόδια του και να μην καταργήσει καμία από τις κοινωνικές δομές.

Ο Βασίλειος Μπαλάφας, από το  Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής  Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και  Διεθνών  Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Κόρινθο εισηγήθηκε του θέματος «Διαχείριση της Αλλαγής και ΤΠΕ στην Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ανάλυση Μελέτης Περίπτωσης από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας». Ο Κ. Μπαλάφας παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας εργασίας κάνοντας λόγο για έλλειψη ολοκληρωμένου στρατηγικού πλάνου της χώρας αλλά και για το «bottom up» προσέγγιση.

Τέλος η Εύη Τατούλη, νομικός, πολιτευτής Αρκαδία,ς έκλεισε την ενότητα παρουσιάζοντας συμπερασματικά το θέμα  «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Εποχή της Κρίσης», επεσήμανε ότι χρειάζεται ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης για

τη μεγέθυνση της οικονομίας.

Όπως ανέφερε η κυρία Τατούλη, η  περιφερειακή διακυβέρνηση έδωσε ένα πλαίσιο ερωτημάτων από τα οποία προέκυψε ότι πρέπει να υπάρξει ένα μοντέλο αλλαγής, καθώς οι μικροεπεμβάσεις πρέπει να ανήκουν πια στο παρελθόν.

Η κυρία Τατούλη μεταξύ άλλων μίλησε για την τοπική ανάπτυξη η οποία πρέπει να υπάρξει προκειμένου χώρα να πρωταγωνιστήσει. Όπως ανέφερε, μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης, ενώ δεν παρέλειψε να παρουσιάσει κάποια παραδείγματα τα οποία έχουν «τρέξει» ακόμα και από εθελοντές.
Ανέφερε χαρακτηριστικά το Καταδυτικό Πάρκο στην Τυρό το οποίο προχωρεί και σε λίγο, όπως εκτίμησε, θα αδειοδοτηθεί κάνοντας έτσι τον Τυρό πρωτοπόρο και στο κέντρο του καταδυτικού τουρισμού.

Μίλησε επίσης για το Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου , αλλά και για τον περιπατητικό τουρισμό και για το πρώτο διεθνώς πιστοποιημένο ελληνικό μονοπάτι στο Μαίναλο, στο οποίο οι πολίτες έχουν μεγάλο ρόλο, με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή και αναγνωρισμένα, όπως επίσης και τα οφέλη από αυτού του είδους τις κινήσεις.

Έφη Καστραντά
 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Tοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Εποχή της Κρίσης


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.