Τίνος είσαι εσύ, τρολάκι;..

Τίνος είσαι εσύ, τρολάκι;..

Οκτώβριος 23, 2018 - 12:16
3 σχόλια

«Τίνος είσαι εσύ;».. Συνήθης ερώτηση -γιαγιάς κυρίως- στην ελληνική επαρχία, όταν σε βλέπει στο χωριό της να περιφέρεσαι ως τουρίστας και να φωτογραφίζεις τη γραφική πλατεία και τον γαϊδαράκο του παππού.

Συνήθης ερώτηση, επίσης, η οποία έρχεται καθημερινά στον νου, όταν κάτω από τα άρθρα και τις αναρτήσεις που αφορούν σε πολιτικά πράγματα και πολιτικά πρόσωπα, στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, βλέπω σχόλια από τους ίδιους και τους ίδιους χρήστες, οι οποίοι έχουν έναν ξεκάθαρο στα όρια της σχιζοφρένειας πολιτικό, κομματικό, ακόμα και... προσωπικό προσδιορισμό, αφού στηρίζουν κάθε παραλογιά του κόμματος, της παράταξης ή και του προσώπου που καθημερινά «λιβανίζουν».

Οι χρήστες αυτοί, με τις «μακρινές» ή θολές φωτογραφίες προφίλ, ακόμα και «κατεβασμένες» από διάφορες ξένες ιστοσελίδες, είναι «μασκοφόροι». Τα προφίλ αυτά είναι ψεύτικα. Οι άνθρωποι που τα χειρίζονται, ανήκουν σε κομματικά επιτελεία. Είναι ψηφιακοί κομματικοί ή παραταξιακοί στρατιώτες, ενδεχομένως και ανύπαρκτοι, που σκοπό έχουν αφενός να επαινούν συνεχώς τον εντολέα τους και αφετέρου να ρίχνουν λάσπη, να λοιδορούν και να δυσφημίζουν τους αντιπάλους του.

Ένας άνθρωπος μπορεί να χειρίζεται ακόμα και δεκάδες τέτοια προφίλ «τρολ», και να προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Και πολλοί ανυποψίαστοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποδέχονται αιτήματα φιλίας από τέτοια ψεύτικα προφίλ, για να διαπιστώσουν ότι οι συγκεκριμένοι «αόρατοι» χρήστες ασχολούνται επιμόνως με τα πολιτικά πράγματα, με ένα πολιτικό πρόσωπο συνήθως, και δίνουν την εντύπωση ότι κάνουν προεκλογικό αγώνα όλο τον χρόνο.

Τον τελευταίο μήνα δε, έχουν αυξηθεί κατά πολύ -ξεφυτρώνουν σαν τα μαντάρια, θα έλεγα- προφίλ αυτού του είδους τα οποία έχουν ριχτεί στον αγώνα και των τοπικών υποψηφίων στην αυτοδιοίκηση.

Όσοι έχετε λογαριασμούς σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και προσθετετε φίλους αβέρτα, κάντε έναν κόπο να ελέγξετε τη λίστα σας και θα διαπιστώσετε ίσως ότι κάμποσα από αυτά τα τρολάκια δραστηριοποιούνται στον αγώνα τον... κρυφό.

Δυστυχώς το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Όπως και το φαινόμενο των fake news, πάνω στο οποίο στηρίζονται ολόκληρες πολιτικές εκστρατείες παντού στον κόσμο.

Τα ψεύτικα προφίλ φτάνουν μάλιστα στο σημείο να θίξουν την προσωπικότητα και την υπογραφή επώνυμων αρθρογράφων, αλλά εξαφανίζονται ως διά μαγείας μόλις πάρουν στο inbox ενα μήνυμα περί καταγγελίας πλαστοπροσωπίας.

Πολλές φορές, επίσης, το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από δεκάδες τρολάκια, έχει όνομα, επώνυμο και μπορεί να είναι και το ίδιο... επώνυμο.

Γαλανιάδη Εύα

Tags: 

3 Σχόλια

14.16 εκει αν πεις την ΑΛΗΘΕΙΑ θα εχει κλαμα,και δε συμφερει

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.