Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου ξεκινά η υποβολή των δηλώσεων

Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου ξεκινά η υποβολή των δηλώσεων

Απρίλιος 21, 2015 - 08:27
0 σχόλια

Αυτό ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Κα Νάντια Βαλαβάνη απατώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην βουλή. 

Συγκεκριμένα ανέφερε: 
"Η πρόβλεψη είναι ότι θα ανοίξουν οι δηλώσεις τόσο των νομικών προσώπων όσο και των φυσικών προσώπων μέσα στην πρώτη βδομάδα του Μαΐου, δηλαδή τις επόμενες μέρες μετά την Πρωτομαγιά. "

Για την λήξη της προθεσμίας των δηλώσεων πρόσθεσε :
"Η λήξη των δηλώσεων θα γίνει κανονικά. Και το λέω ότι θα γίνει κανονικά γιατί ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος ως γνωστόν προβλέπει για πρώτη φορά σταθερές ημερομηνίες καταβολής του φόρου, τρεις δίμηνες δόσεις -31/7, 30/9 και 30/11- ανεξάρτητα από την ημερομηνία, νωρίτερα ή αργότερα, υποβολής της δήλωσης. 
Ένας τέτοιος στόχος είναι δύσκολος σήμερα. Είναι, ωστόσο, εφικτός με πολλή οργάνωση και με βάση τα περσινά στοιχεία. Επειδή έχω μιλήσει πάρα πολύ, θα μπορέσω στη συνέχεια να εξηγήσω γιατί είναι εφικτός υπό ορισμένες προϋποθέσεις. "

Για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των εφαρμογών η αναπληρώτρια υπουργός συμπλήρωσε:

"Εδώ τελειώνει η ευθύνη του νομοθετικού σώματος και των κυβερνήσεων και αρχίζει η ευθύνη της εκτέλεσης που ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. 
Χρειάστηκε η έκδοση δεκάδων αποφάσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων. Ακόμα, θα έλεγα βέβαια ότι για να είναι στην ώρα τους να μπορέσουν να ανοίξουν θα χρειαζόταν –δεν έχω και χρόνο αυτή τη στιγμή, μπορώ όμως στη συνέχεια να συμπληρώσω αυτά που σας λέω- να έχουν καθοριστεί τα έντυπα και να έχει αρχίσει η ηλεκτρονική επεξεργασία το φθινόπωρο. Αυτό είναι φανερό. Δεν προλαβαίνουν διαφορετικά. Ξέρετε τους χρόνους. 
Θα σας έλεγα δηλαδή ότι θα έπρεπε να είχε αρχίσει η επεξεργασία ακόμα πριν τον Ιούνη και από τη δικιά σας περίοδο και να είχε συνεχιστεί εντατικά μέχρι το Σεπτέμβρη τουλάχιστον, άντε Οκτώβρη το πολύ-πολύ, για να μπορέσουν να ανοίξουν τότε που θα έπρεπε να ανοίξουν. 
Τελικά, με όλα αυτά, ολοκληρώθηκαν οι δεκάδες ΠΟΛ που χρειάστηκε να βγουν αρχές Απριλίου, αποφασίστηκε μετά από εξοντωτικές συσκέψεις των υπηρεσιακών παραγόντων τα τρία έντυπα για τα νομικά πρόσωπα να γίνουν δύο και τελικά -για λόγους απλοποίησης- ένα, το οποίο θεωρώ θετικό και τώρα βρίσκονται στο στάδιο ηλεκτρονικού σχεδιασμού με πολύ μεγάλη πίεση. "

"Ήθελα να πω ότι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ο πρώτος, ο καινούργιος κώδικας φορολογίας εισοδήματος είναι για τη χρήση του 2014, άρα ουσιαστικά δεν είναι συγκρίσιμα τα στοιχεία τα προπέρσινα με τα στοιχεία τα περσινά από την άποψη της διαχείρισης. Αυτό είναι το πρώτο. 
Δεύτερον, δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε τις σταθερές ημερομηνίες καταβολής του φόρου που ξεκινούν με δίμηνες δόσεις από 31/7. Αφήνοντας τα πράγματα έτσι, χωρίς παρέμβαση, φυσικά θα αναγκαστούμε να τις αλλάξουμε. 

Όμως, όπως είναι τα πράγματα, με πολύ καλή οργάνωση και με εξαιρετική συνεργασία με αυτούς που θα έχουν το κύριο βάρος, που είναι κατ’ αρχάς οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί και κατά δεύτερο λόγο οι εφοριακοί, έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε -το πολύ-πολύ να υπάρξει καμιά δεκαριά ημέρες να είναι ένα δίμηνο καθαρό ανοιχτές οι φορολογικές δηλώσεις.

Taxheaven.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.