Την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα αναγνωρίσει ο Τραμπ

Την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα αναγνωρίσει ο Τραμπ

Δεκέμβριος 06, 2017 - 12:02
0 σχόλια

Την οργή των μουσουλμάνων έχει ήδη προκαλέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει βαλθεί να ξηλώσει την αμερικανική πολιτική όπως την γνωρίζαμε από άκρου εις άκρον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναγνωρίσει σήμερα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις πολλών ηγετών στην περιοχή που φοβούνται ανάφλεξη της βίας.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου αναμένεται να γνωστοποιηθεί με ένα εξ ορισμού ιστορικό διάγγελμά του στις 13:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) από τον Λευκό Οίκο. Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αποτελεί casus belli για τους ηγέτες των Παλαιστίνιων, που θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία καταλήφθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και προσαρτήθηκε κατόπιν, να γίνει πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται.

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας έκρουσε τον κώδωνα οτυ κινδύνου: μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει «την οργή των μουσουλμάνων», ενώ η Ιορδανία, θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, προειδοποίησε εναντίον μιας απόφασης που θα είχε «πολύ σοβαρές συνέπειες» και των κινδύνων «κλιμάκωσης» της έντασης.

Στην Ευρώπη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισήμανε πως «καθετί που συμβάλλει στην αναζωπύρωση της κρίσης είναι αντιπαραγωγικό».

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.