Την αύξηση των δημοτικών τελών αποφάσισε το ΔΣ Βόρειας Κυνουρίας

Την αύξηση των δημοτικών τελών αποφάσισε το ΔΣ Βόρειας Κυνουρίας

Φεβρουάριος 03, 2020 - 21:10
1 σχόλια

Την αναπροσαρμογή των Δημοτικών ανταποδοτικών τελών του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών Βόρειας Κυνουρίας Καμπύλης Ιωάννης σε συνεδρίαση του ΔΣ την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για την αναπροσαρμογή των ανταποδοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητος και δημοτικού Φόρου, σε κάθε επιφάνεια στεγασμένου ή όχι χώρου, με συντελεστή που ορίζεται για κάθε τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας.

Στην συνέχεια ο κ. Σούρσος προϊστάμενος της αρμόδιας διεύθυνσης οικονομικών παρουσίασε την εισήγηση της υπηρεσίας αναφέροντας ότι για να λειτουργούν οι υπηρεσίες πρέπει να υπάρξει κάποιο πλεόνασμα στα ανταποδοτικά τέλη και όχι έλλειμμα όπως υπάρχει τώρα.

Στα τελευταία δεκαέξι χρόνια δεν έγινε καμία αναπροσαρμογή και με δεδομένο ότι τα συνολικά εισπραττόμενα τέλη και ο δημοτικός φόρος δεν καλύπτουν τις δαπάνες των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και  φωτισμού, καθίσταται απολύτως αναγκαία η αναπροσαρμογή των τελών και  του δημοτικού φόρου

Από τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας προκύπτει ότι το έτος 2018 η ΔΕΗ εισέπραξε (562.815,040 ευρώ από τους Δημότες μέσω των λογαριασμών της για το Ενιαίο Ανταποδοτικό Τέλος Φωτισμού κ' Καθαριότητας (ΔΤ) και απέδωσε στο Δήμο, το ποσό των 219.942,80 ευρώ.

Τέλος εισηγήθηκε  ότι για το έτος αναφοράς (έτος 2018) συνολικά ο Δήμος αριθμεί συνολικό εμβαδό (1.230.035)τ.μ. που υπόκεινται σε δημοτικά τέλη, για να καλυφθεί η αρνητική διαφορά, θα πρέπει άμεσα να αυξηθούν οι συντελεστές χρέωσης όπως ισχύουν σήμερα με την υπ' αριθμό 553/2003 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά (0,58) ευρώ ο τ.μ.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του ΔΣ Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς επεσήμανε ότι η παραπάνω απόφαση, που πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή και αφορά την  αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών δεν έχει αναρτηθεί στο "Διαύγεια" και δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την παραπάνω εισήγηση.

Δε μπορούμε να συμμετέχουμε σε τέτοιου τύπου εισηγήσεις

Ο κ. Τετώρος από την παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" κατά την τοποθέτησή του είπε:

"Μας παρουσιάζετε μία εισήγηση αύξησης 45% , αλλά δεν μας λέτε όμως την πραγματικότητα.  
 

Να διεκδικήσουμε τα παρακρατημένα , πρόκειται για άδικο φόρο, οι ανάγκες και της καθαριότητας είναι κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να χρηματοδοτούνται

Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης διαφώνησε με την εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας, επισημαίνοντας ότι έχει ελλείψεις και είναι τυπική απλά για να καλύψει το έλλειμμα που υπάρχει.

Είναι απόλυτα σαφές σε όλους ότι όταν τα τέλη δεν είναι ισοσκελισμένα δημιουργείται πρόβλημα. Οι δαπάνες που κάνει ο δήμος για τα παραπάνω πρέπει να είναι ισοσκελισμένα με τα δημοτικά τέλη, θεωρώ ότι τέλη του 2003, δεν μπορούν να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του 2020.

Στην συνέχεια ο κ. Καμπύλης εισηγήθηκε στο σώμα μία διαφορετική αναπροσαρμογή των δημοτικών  τελών, χωρίζοντας τον δήμο σε δύο ζώνες, που θα έχουν να κάνουν με την γεωγραφία του δήμου. Έτσι χώρισε τον δήμο σε ορεινό και πεδινό και πρότεινε την παρακάτω αναπροσαρμογή.

Τα πεδινά είναι τα εξής:

 Άστρος, Άγιο Ανδρέα, Κάτω Βερβενα, Δολιανά, Κάτω Κούτρουφα, Κορακοβούνι, Μελιγού, Παράλιο Άστρος, Ξηροπήγαδο καθώς και τα υπόλοιπα πεδινά χωριά.

Τα ορεινά  είναι τα εξής:

Αγία Σοφία, Αγιάννης, Άγιος Γεώργιος, Βέρβενα, Άνω Δολιανά, οικοσμοί Δραγούνι, Κούβλι, Άγιος Πέτρος, Έλατος, Καράτουλα, Καστάνιτσα, Καστρί, Ορεινό Κορακοβούνι, , Κούτρουφα ,Ορεινή Μελιγού, Μεσσοράχη, Νέα Χώρα, Περδικόβρυση, Πραστός, Στόλος, Πλάτανος, Πλατάνα, Σίταινα,Χάραδρος, Ωριά.

Έχουμε την ειλικρίνεια και το πολιτικό θάρρος να κάνουμε την αναπροσαρμογή η οποία δεν έχει γίνει εδώ και 17 χρόνια, παρά τη δυσκολία του εξορθολογισμού

Ο δήμαρχος πρότεινε η τιμή σε κάθε ζώνη να αυξηθεί και να διαμορφωθεί ως εξής:

Στην ορεινή ζώνη ανά τετραγωνικό η τιμή για τα δημοτικά τέλη στις οικίες να είναι 0,70ευρώ, ενώ στα επαγγελματικά να είναι 0,80 ευρώ.

Ενώ η τιμή στα πεδινά ο δήμαρχος πρότεινε η αύξηση να είναι στα 0,95 ευρώ, ενώ στα επαγγελματικά η αναπροσαρμογή να είναι στα 1,10 ευρώ.

Τέλος ο δήμαρχος ανέφερε ότι στόχος είναι ο δήμος να προμηθευτεί νέα φωτιστικά, να δημιουργήσει νέες πηγές ενέργειας καθώς επίσης και να μελετηθεί το ενδεχόμενο να αλλάξει ο δήμος πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος οι ευπαθείς ομάδες του δήμου θα συνεχίζουν να έχουν έκπτωση 50% σε σχέση με τις ομάδες, είπε κλείνοντας το θέμα.

Τώρα όσον αφορά το δημοτικό φόρο υπάρχουν αυξομειώσεις ο δήμαρχος πρότεινε να γίνει διαχωρισμός πάλι σε δύο ζώνες, ως εξής.

Στην ορεινή ζώνη ο δημοτικός φόρος να αυξηθεί στα 0,05 ευρώ, ενώ ο δημοτικός φόρος να αυξηθεί 0,07 ευρώ στην πεδινή ζώνη.

 Ο κ. Βεκιάρης ζήτησε κάποιες διευκρινήσεις για τα όσα είπε ο δήμαρχος και σημείωσε ότι όσοι αλλάξουν παρόχους έχουν μειωμένους λογαριασμούς,ενώ για τα ηλιακά φωτιστικά είπε ότι οπωσδήποτε θα υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων.

 Ο κ. Μαντάς επεσήμανε ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής δεν έχει αναρτηθεί στο "Διαύγεια".

Ο κ. Τετώρος είπε ότι υπάρχουν κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις που πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά στα τέλη.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μαντάς στάθηκε απέναντι στην αύξηση των δημοτικών τελών, μιλώντας για τον τρόπο που ο ίδιος λειτούργησε και κατάφερε να συνεχίσει τα έργα στον δήμο , χωρίς να γίνει αύξηση στα δημοτικά τέλη, αφήνοντας αιχμές για τον δήμαρχο για τον τρόπο που θέλει να χειριστεί την αύξηση των τελών.

Ευχαριστώ τον κ. Καμπύλη που έπρεπε να έρθει αυτός για να ανεβάσει τα δημοτικά τέλη, του οφείλουμε πολλά, που ήρθε τώρα και είδε ότι δεν υπάρχει
 ισοσκελισμός.

 Έχουμε συντάξει την δική μας πρόταση, είπε και παρουσίασε εν συντομία, γιατί γνωρίζει, όπως είπε ότι υπάρχει η άνεση στις νέες δημοτικές αρχές να αυξάνουν τα τέλη για να έχουν χρήματα για να κάνουν έργα για τους ψηφοφόρους τους.

Είναι απόλυτο ότι η απόφασή σας στερείται νομιμότητας.

"Το κόστος της σημερινής απόφασης είναι ένα σοβαρό κόστος και έχει ένα πολιτικό χαρακτήρα. Σε αυτόν τον δήμο υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η διπλοκατοικία, αλλά και οι οικίες που διατηρούν κάτοικοι που ζουν σε άλλους νομούς. Επίσης υπάρχουν και πολλές τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν τους θερινούς μήνες. Αν γίνει η  αύξηση των δημοτικών τελών, θα διακοπεί η ηλεκτροδότηση πολλών σπιτιών που τώρα πληρώνουν μόνο το πάγιο, γιατί κατοικούνται ένα μήνα τον χρόνο, έτσι θα γίνει πιο έντονη η ερημοποίηση του τόπου.Επίσης θα αυξήσετε τις ανισότητες" είπε ο κ. Μαντάς.

Φταίμε που δεν κάναμε εμείς επτά χρόνια αύξηση τελών, αλλά καταφέραμε να κάνουμε έργα και παρεμβάσεις, χωρίς να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη , τα οποία για εμάς ήταν κόκκινη γραμμή, σε μία πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο με μειωμένους προϋπολογισμούς.

Δεν υπάρχει έλλειμμα, ο δήμος δεν χρωστά τίποτα δεν έγινε κακοδιαχείριση δήμαρχε, όλες μας οι αποφάσεις είναι νόμιμες

Η παράταξη του κ. Μαντά πρότεινε να συγκρατηθούν τα δημοτικά τέλη στα σημερινά δεδομένα και να ζητήσει η δημοτική αρχή πόρους για την μεταβατική διαχείριση των απορριμμάτων όπως έκανε η δική του παράταξη και να γίνει αναπροσαρμογή εάν και εφόσον γίνει ένα σκανάρισμα, για να δούμε ποιες πραγματικά είναι οι ανταποδοτικές ανάγκες του τόπου.

Ο κ. Καμπύλης απαντώντας στα όσα ακούστηκαν από τον κ. Μαντά είπε ότι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια».

Τέλος ο κ. Καμπύλης ανέφερε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς ο δήμος με την παραπάνω αναπροσαρμογή θα εξοικονομήσει περίπου 980.000 ευρώ.

O κ. Κολοστούμπης από την παράταξη του κ. Βεκιάρη είπε "Μπορούμε να πούμε καμία αύξηση, αλλά έτσι θα παρατείναμε ένα πρόβλημα, όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Πρέπει σοβαρά, να κοιτάξουμε για να λειτουργήσει ο δήμος, για να γίνουν έργα στα χωριά"

Μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις για ένα ΔΣ είναι αυτό των ανταποδοτικών τελών είπε ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας κ. Κατσής, σημειώνοντας την νομοθεσία που αφορά τα παραπάνω.

Σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να προτείνει αυξήσεις, γνωρίζουμε τις δυσκολίες, αλλά δεν γίνεται να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Η νέα δημοτική αρχή φέρνει αυτή την εισήγηση έχοντας ως στόχο να γίνει ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την εξοικονόμηση χρημάτων

Υπάρχει μία σαφέστατη πολιτική διαφορά ανάμεσα στις δύο παρατάξεις, είπε κατά την δευτερολογία του ο κ. Μαντάς, αναφέροντας ότι η παράταξη του θα καταψηφίσει την πρόταση της δημοτικής αρχής.

Ο κ. Καμπύλης χαρακτήρισε ως λαϊκιστικό παραλήρημα, την τοποθέτηση του κ. Μαντά, ζήτησε την ψήφο των συμβούλων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Είναι η πιο δίκαια λύση, αυτή που πρότεινε η παράταξη μου

Ύστερα από δύο ώρες συζήτησης έγινε ονομαστική ψηφοφορία με την πρόταση της δημοτικής αρχής να περνά κατά πλειοψηφία.

Πηγή: astrosnews.gr
 


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.