Την αξιοποίηση του Σανατορίου της Βυτίνας αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Την αξιοποίηση του Σανατορίου της Βυτίνας αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Σεπτέμβριος 27, 2011 - 11:56

Η  προοπτική  της  αξιοποίησης  του ακινήτου περιουσιακού στοιχείου  του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας και συγκεκριμένα των 18  στρεμμάτων  στην περιοχή  της  Βυτίνας  Αρκαδίας (μέσα στο ελατοδάσος), όπου λειτουργούσε  αρκετές 10ετίες  πριν το γνωστό Σανατόριο ΙΘΩΜΗ, συζητήθηκε στην τελευταία  συνεδρίαση της 21ης  Σεπτεμβρίου του  Διοικητικού  Συμβουλίου Καλαμάτας.

Με  δεδομένο  ότι  τους  προηγούμενους   μήνες  με ουσιαστικές  ενέργειες  της  Διοίκησης επιλύθηκε  οριστικά το  θέμα  της  οριοθέτησης   των 18 στρεμμάτων, αφού  ως  γνωστό  τμήμα  αυτού  είχε  καταπατηθεί  από  τρίτους, ο  Διοικητής  του  Νοσοκομείου Καλαμάτας κος Μπέζος  Γιώργος και  τα  μέλη  του  Δ.Σ  ανοίγουν πια μεθοδικά  και  προσεκτικά την προοπτική  αξιοποίησης αυτής  της ακίνητης  περιουσίας.
Συγκεκριμένα, ως  πρώτο  βήμα  αποφασίστηκε  η  ανάθεση  σε  ειδικό  μελετητικό γραφείο σύνταξης μιας  μελέτης  αξιοποίησης   αυτού  του περιουσιακού στοιχείου  που θα  συμπεριλαμβάνει όλες τις  πιθανές  προτάσεις αξιοποίησης του, σύμφωνα  πάντα  με  τα  ιδιαίτερα γεωγραφικά, περιβαντολλογικά,  μορφολογικά και  πολιτιστικά  στοιχεία και  γνωρίσματα της  περιοχής.
Με  την  ολοκλήρωση και  παράδοση   της  ανωτέρω  μελέτης  και έχοντας πια  το  Διοικητικό  Συμβούλιο στην διάθεσή  του, όλα  τα  επιστημονικά και  οικονομοτεχνικά  δεδομένα θα  συναξιολογήσει και  θα  συνυπολογίσει το σύνολο των προτάσεων  και  θα  προχωρήσει  στις  επόμενες  κινήσεις, ακολουθώντας   πιστά  τους  όρους  διαφάνειας και  διασφαλίζοντας  το  δημόσιο  συμφέρον.

ΣΥΝΤΟΜΗ  ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ 
«ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΙΘΩΜΗΣ»

Από πολύ παλιά η Ιατρική διαπίστωσε πως ο καθαρός αέρας και οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, μαζί με την ανάπαυση, την καθαριότητα, την κατάλληλη διατροφή, αυτό που ονομάζουμε, σήμερα, υγιεινοδιαιτητική αγωγή, είναι οι καλύτεροι συντελεστές για την αποκατάσταση της υγείας των φυματικών. Έτσι, την εποχή της μεγάλης έξαρσης της ασθένειας ιδρύθηκαν τα πρώτα νοσηλευτικά ιδρύματα, που ονομάστηκαν «Σανατόρια».  Στην Αρκαδία, που οι κλιματολογικές συνθήκες, από ιατρικής άποψης, ήταν ιδανικές για την αντιμετώπιση πασχόντων από το μικρόβιο της φυματίωσης, ιδρύθηκαν νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία φιλοξένησαν, για θεραπευτική αγωγή, μεγάλο αριθμό ασθενών από την Αρκαδία και τους όμορους νομούς. Σπουδαιότερα απ’ αυτά τα σανατόρια, που ήταν κτισμένα μέσα ή κοντά σε δάση και σε μεγάλο υψόμετρο, ήταν της Μάκρης, των Μαγούλιανων και της Βυτίνας.
Το Σανατόριο της Βυτίνας, ο «Άγιος Τρύφων» , το γνωστό σε όλους Σανατόριο της Ιθώμης, που ιδιοκτησιακά ανήκει στο νοσοκομείο Καλαμάτας, φιλοξένησε μεγάλο αριθμό Μεσσήνιων ασθενών που είχαν προσβληθεί από το μικρόβιο της φυματίωσης και προσέφερε ανεκτίμητες κοινωνικές υπηρεσίες στον τομέα της υγείας.
Σήμερα βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Κτίστηκε μεταξύ 1927-28 από τον πνευμονολόγο Μπόμπολα, λειτούργησε με λίγους ασθενείς και προσωπικό, αλλά επειδή δεν απέδωσε οικονομικά πουλήθηκε και συνέχισε να λειτουργεί μέχρι τον Μάιο του 1941. Θα το βρείτε αν διασχίσετε τον κεντρικό δρόμο απέναντι από τη Βυτίνα (έξοδος ευθεία από τον «δρόμο της Αγάπης») και ανεβείτε έναν μικρό χωματόδρομο. Τα χρόνια πέρασαν, το «χτικιό», όπως ονόμαζαν τη φυματίωση, περιορίστηκε με την ανακάλυψη της πενικιλίνης και των άλλων αντιβιοτικών τη δεκαετία του 1940. Τα Σανατόρια, έχοντας επιτελέσει στο ακέραιο το έργο τους, περιορίστηκαν σημαντικά, κάποιες υποδομές τους άλλαξαν χρήση και κάποιες εγκαταλείφθηκαν.
Το Σανατόριο της Ιθώμης στη Βυτίνα έβαλε λουκέτο και οι υποδομές του εγκαταλείφθηκαν, ο δε χρόνος, έχοντας σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες, άρχισε το καταστροφικό του έργο από το μέρος της σκεπής και των κουφωμάτων. Αρωγός της καταστροφικής μανίας του χρόνου και των σκληρών καιρικών συνθηκών ήταν οι λεηλασίες του ανθρώπινου παράγοντα. Όλα τα παραπάνω μάς δίνουν τη σημερινή όψη του εγκαταλελειμμένου οικήματος.
Πριν από κάμποσα χρόνια η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδας, θέλοντας να βοηθήσει στην αξιοποίηση και τουριστική προβολή της περιοχής της Βυτίνας, ζήτησε από τη διοίκηση του νοσοκομείου Καλαμάτας την παραχώρηση, για αξιοποίηση, του Σανατορίου, έχοντας δεδομένο ότι στο παρελθόν πολλοί επιχειρηματίες θέλησαν να επενδύσουν στις εγκαταστάσεις του Σανατορίου, μετατρέποντάς το σε ένα υπερσύγχρονο ξενοδοχείο ή αθλητικό κέντρο. Εξάλλου, η περιοχή με το φυσικό κάλλος της είναι ιδανική για τέτοιου είδους επενδύσεις.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ειδήσεις: