Τιμητική εκδήλωση για τον Πάνο Κολοκοτρώνη στο χωριό Θάνα (pics,vid)

Τιμητική εκδήλωση για τον Πάνο Κολοκοτρώνη στο χωριό Θάνα (pics,vid)

Νοέμβριος 11, 2018 - 13:06
8 σχόλια

Τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θανιωτών «Άγιος Γεώργιος», την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στο χωριό Θάνα για τον Πάνο Κολοκοτρώνη.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στο Πνευματικό Κέντρο εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός από τον κ. Τάκη Δημητρακόπουλο , μέλος του Συλλόγου Θανιωτών και μέλος του ΦΟΤ.

Ο Πάνος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε το 1798 (κατ' άλλους το 1800) στο Λεοντάρι Αρκαδίας. Ήταν ο πρωτότοκος γιος του ηγέτη της Ελληνικής Επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και της Αικατερίνης Καρούσου, κόρης προεστού του Λεονταρίου.

Στις 13 Νοεμβρίου 1824 (κατ’ άλλους στις 21 Νοεμβρίου 1824) ο Πάνος Κολοκοτρώνης και οι άνδρες βάδιζαν μεταξύ των χωριών Θάνα και Μπεσίρι (σημερινό Παλλάντιο) έχοντας κατεύθυνση προς το γειτονικό χωριό Σύλιμνα, όπου είχε στρατοπεδεύσει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Γύρω στις 4 το απόγευμα δέχθηκαν επίθεση από μια ομάδα 25 Βουλγάρων, που ανήκαν στις κυβερνητικές δυνάμεις της Τρίπολης και είχαν ως επικεφαλής τον ομοεθνή τους Κότζιο. Μία σφαίρα διαπέρασε το κρανίο του Πάνου Κολοκοτρώνη και τον άφησε άπνου. (δείτε ΕΔΩ περισσότερα)

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Μνημείο που έχει στηθεί προς τιμήν του Πάνου Κολοκοτρώνη, πρωτότοκου γιου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στο σημείο που δολοφονήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1824 στη θέση Χίμιζα – Καμίνια.

Έπειτα ακλούθησε έπαρση της σημαίας, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Έφη Καστραντά

Video: 

ArcadiaPortal.gr Θάνα: Τιμητική εκδήλωση για τον Πάνο Κολοκοτρώνη


8 Σχόλια

Μυρίστηκαν εκλογές και εμφανίστηκαν όλοι. Τα προηγούμενα χρόνια ούτε οι μισοί δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Τσαμούλος η Ζαμπαθά και ο Κούρος ήρθαν φέτος για πρώτη φορά στο χωριό μας.

Για να δούμε αν η Ζαμπαθά ξαναπατήσει την γόβα της στα κατσάβραχα στου Θάνα και του χρόνου. Σήμερα ήρθε ουρανοκατέβατη να μας μοιράσει σανό στο χωριό μας.

Στου Θάνα θα σαρώσει ο Φάνης ο Παπάς και ο Τζιούμης τους ελέγχει ολους ο Τυροβολάς και δεν περισσεύουν ψήφοι για άλλους._

Το να ψηφίζει κάποιος κάποιον,έχει προφανώς τους λόγους του.Τη Ζαμπαθά,τί λόγους μπορεί να έχει???

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.