Τιμητική διάκριση του Πρωτοπρεσβύτερου Ανδρέα Γκόρου

Τιμητική διάκριση του Πρωτοπρεσβύτερου Ανδρέα Γκόρου

Ιανουάριος 09, 2013 - 09:32
11 σχόλια

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ριζών Τεγέας «ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ» στις 6 Ιανουαρίου 2013, τίμησε τον Πρωτοπρεσβύτερο της ενορίας Ανδρέα Γκόρο.

Στο έργο και τη διακονία του αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, εκπαιδευτικός Χρήστος Παγώνης.

Την τιμητική πλακέτα επέδωσε ο ιεροψάλτης Βασίλης Καρράς Αντιπρόεδρος του Συλλόγου. 

ΠΑΠΑΝΔΡΕΑΣ ΓΚΟΡΟΣ

Αγαπητοί μου συγχωριανοί,
Φαίνεται εύκολη αυτή η στιγμή που όλοι μας συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε τον Παπανδρέα το Γκόρο, γέννημα και θρέμμα του χωριού μας, όμως δεν είναι καθόλου.
Αυτό συμβαίνει επειδή είναι δύσκολο να βρει κανείς λόγια για να εκφράσουν αυτό που η καρδιά όλων μας θέλει να απευθύνει στον καλό ιερέα μας, γιατί το έργο του καλού μας λευίτη δύσκολα χωράει σε λόγια.
Χωράει μόνο μέσα στις καρδιές μας και εκεί γίνεται…εκεί έγινε σε μια μακριά περίοδο 47 χρόνων ευχαριστία, σεβασμός, αίσθημα ευγνωμοσύνης, αγάπη για τον ιερέα που στις καρδιές όλων των Ριζιωτών είναι κυρίαρχος με την παρουσία του και δικαιοκρίτης πνευματικός ηγέτης.
Για μας τους Ριζιώτες αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, γιατί κάθε φορά που διαπρέπει κάποιος συγχωριανός μας αισθανόμαστε και εμείς παρόντες και καμαρώνουμε για αυτόν.
Και όταν αυτός ο συγχωριανός και συγγενής μας
με το παράδειγμά του,
την ανιδιοτέλειά του,
την αφοσίωση στην αποστολή του,
το πνεύμα αυτοθυσίας που τον διακρίνει,
την έμπρακτη αγάπη του για τον καθένα μας ξεχωριστά,
σηκώνεται ψηλότερα απ’ όλους μας αισθανόμαστε ως κοινωνία ανθρώπων και κοινότητα χριστιανών, ως ενορία ολοκλήρωση, που μας γαληνεύει και μας κάνει καλύτερους ανθρώπους απ’ ό,τι πριν. 

Παπανδρέα Γκόρο,
ίσως παραξενευτείς και αισθανθείς και λίγο αμήχανα για τους θριαμβευτικούς τόνους που φανερώνονται από την επιθυμία μας να σε αναδείξουμε και να σε τιμήσουμε.
Όμως η ζωή σου, το έργο σου και το παράδειγμά σου δικαιώνουν τη ριζιώτικη ανθρώπινη παράδοση των τίμιων και εργατικών ανθρώπων, που κυριολεκτικά θεμελιώνουν τα έργα ολόκληρων γενεών με τη δύναμη της προσφοράς και την αξιοσύνη τους.
Έτσι δεν αισθανόμαστε καθόλου πως υπερβάλλουμε…
Η ζωή σου αποτελεί σύνοψη αυτού που θα λέγαμε εκπλήρωση κάθε ευγενικού ονείρου.
Από τα φτωχά χρόνια στις αρχές της ζωής σου με τις διανοητικές σου ικανότητες, τη συνεχή προσπάθεια και την απόλυτη πίστη στο έργο και την αποστολή του ιερέα κατάφερες να γίνεις υποδειγματικός ιερέας, υποδειγματικός οικογενειάρχης, αλλά και εμπνευσμένος ιεροφάντης του Αγίου Αθανασίου και των εφτά εξωκκλησιών του χωριού μας.
Η προσπάθειά σου να ευπρεπίσεις και να ανακαινίσεις όχι μόνο τον εσωτερικό αλλά και τον  περιβάλλοντα χώρο των ιερών ναών του χωριού μας πρόσθεσε μεγαλοπρέπεια και λάμψη στους λατρευτικούς μας χώρους, κάτι που πρέπει να πούμε πως συνδέει την προσπάθειά σου με «ένδοξο μας βυζαντινισμό», δηλαδή την απόδοση λατρείας προς το Θεό, μέσα σε χώρους που υποβάλλουν και δημιουργούν ανάταση ψυχής.
Η ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου και η μετατροπή του μεταπολεμικού Πάρκου σε σύγχρονο ανθόκηπο είναι μερικά από τα πολλά δικά σου έργα.
Ό,τι ωραίο έχει να παρουσιάσει το χωριό μας σ’ αυτόν εδώ το χώρο της Κεντρικής πλατείας φέρει τη δική σου σφραγίδα.
Κέρδισες την εμπιστοσύνη και τη βοήθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκκλησιαστικών σου Συμβούλων
Κέρδισες την αγάπη και την εμπιστοσύνη  όλων των Ριζιωτών, μονίμων κατοίκων και ξενιτεμένων, οι οποίοι μέσα από το παγκάρι, το δίσκο και το κερί αλλά και με το πλήθος των ανώνυμων και επώνυμων δωρεών στάθηκαν δίπλα σου και σε βοήθησαν.

Κυρίες και κύριοι,
ο πατήρ Ανδρέας Γκόρος γεννήθηκε στο χωριό μας το 1934.
Τελείωσε το Δημοτικό μας Σχολείο και στη συνέχεια το Γυμνάσιο Τεγέας.
Υπήρξε απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου Καλαμάτας.
Παντρεύτηκε τη Νίκη Βλάχου, την καλοσυνάτη παπαδιά μας και απέκτησαν 4 παιδιά, 2 αγόρια και 2 κορίτσια.
Ευτύχησε να δει το γιό του παπαδάσκαλο και να αποκτήσει κι άλλο γιό παπά τον παπαΓιώργη τον άνδρα μιας από τις κόρες του.
Η ιερατική του πορεία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1964, όταν χειροτονήθηκε διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου στην Κόρινθο.
Το Δεκαπενταύγουστο του 1964 χειροτονήθηκε ιερέας στην Ιερά Μονή Παναγίας Έλωνας.
Τη διετία 1964- 1966 υπηρέτησε ως εφημέριος στο χωριό Καράτουλα Κυνουρίας και από το 1966 είναι εφημέριος στο χωριό μας.
Τον Αύγουστο του 1974 του ανετέθη το έργο της Ιεράς Εξομολογήσεως και έλαβε το οφφίκιο του Σακελλαρίου και το 1987 του απενεμήθη το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου.
Το Μάρτιο του 2004 ετιμήθη από το Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρο με το χρυσό μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως.
Η κοινωνική του παρουσία είναι συνεχής, διακριτική και διακρίνεται από το γεγονός της «περικύκλωσης»- πως αλλιώς να το πούμε;- του Παπανδρέα από τους νέους του χωριού που πρωταγωνίστησαν στο Ιερό και στο Ψαλτήρι.
Άριστος γνώστης της Βυζαντινής μουσικής μετέδωσε στον παπαΚώστα το γιό του, στον παπαΤάσο το Χαϊδά, στον παπαΔημήτρη Κουτσιούρη και στον παπαΤάσο τον Καρρά τις γνώσεις του και δεν θα ήταν υπερβολή αν τους χαρακτηρίζαμε ως πνευματικά του παιδιά.
Συνοδοιπόρος του από την αρχή της εδώ εφημερίας του, ο ψάλτης μας ο Βασίλης, με τον οποίο δημιουργούν ατμόσφαιρα υψηλής μουσικής απόλαυσης και πνευματικής ευφορίας.

Παπανδρέα,
κοντά 50 χρόνια τώρα είσαι μαζί μας στις χαρές και στις λύπες μας, σαν αδερφός και σαν πατέρας.
Μας πάντρεψες, βάφτισες τα παιδιά μας, τα στεφάνωσες. Βάφτισες τα εγγόνια μας.
Προσευχήθηκες με θέρμη, κατευοδώνοντας τους γονείς μας στο τελευταίο τους ταξίδι.
Πάντα σωστός, έστεκες απέναντί μας όπως η στιγμή το επέβαλλε.
Πάντοτε όταν συμβούλευες ως πνευματικός ο λόγος σου είχε το γνώρισμα της αγάπης.
Δεν ξέρω πόσο το βιώνεις αλλά από τη ζωή που έζησες περνούν σε όλους μας πολλά μηνύματα που έχουν σχέση με τον καθένα μας.
με τον καθένα ξεχωριστά και την οικογένειά του,
με τον καθένα ξεχωριστά και την κοινότητά του,
με τον καθένα ξεχωριστά και την πατρίδα του.
Αλλά και με τον καθένα και τη μεγάλη παράδοση που δένει τον Έλληνα και την εκκλησία του.

Κατάφερες να εκφράσεις αυθεντικά τον Έλληνα ιερέα και την ιστορική του εικόνα.
Για ό,τι υπήρξες σε τιμούμε και σε αγαπούμε.
Στη ζωή σου θα σε συνοδεύει πάντα η αγάπη και η ευγνωμοσύνη μας.

Να είσαι πάντα καλά.    
 

 


11 Σχόλια

ΟΚ. Του χρόνου να βραβεύσετε έναν ιεροψάλτη και του αντιχρόνου εναν ιεροδιάκονο. Να βραβεύετε ο ένας τον άλλον για μια δεκαετία... Αυτό είναι το βαθύτερο νόημα της υποκρισίας.

Από πότε έγινε Πρόεδρος ο Παγώνης και Αντιπρόεδρος ο Καρράς στο σύλλογο ? ? ? Οι εκλογές χάθηκαν στο δρόμο ? Αυτό είναι το βαθύτερο νόημα της υποκρισίας ...

Κάνε παρέα στη γκρίνια σου!!!Οι δυό σας είσαστε. Αφού αυτοί δεν τα κάνουν καλά, φτιάξε εσύ ένα Σύλλογο φίλε μου (προφανώς είσαι ο ίδιος) που να είναι καλύτερος απο αυτόν.Καλό θα κάνεις στο χωριό μας. Και 2 και 3 και 4 Συλλόγους τους σηκώνει το χωριό, μεγάλο χωριό είναι. Αφού τα ξέρεις όλα για το Σύλλογο, για τα μέλη, για το Προεδρείο για το πότε θα γίνουν εκλογές κτλ. -αφού έφαγες τον τόπο ρωτώντας- αλλά αυτά που άκουσες δεν σου άρεσαν προφανώς.

ΡΕ ANONYMOUS ΠΕΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΑΚΙ ΣΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΜΙΑ ΠΛΑΚΕΤΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΚΑΣΕΙΣ ΡΕ ΘΗΡΙΟ...ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Γρίνια epistimona ακούω οτι παίζει σε εσάς, ακόμα δεν ξεκίνησε ο σύλλογος συντρίμια βλέπω αλλά έστω για προβολή "κάποιων" καλο είναι να υπάρχει και καλά ένας σύλλογος ...

Εσύ κι ο σκύλος σου... ο μόνος φίλος σου!!!!!!!

Την θυμάστε την ιστορία που κάποιος χωρικός είχε μια κατσίκα που δεν παρήγαγε γάλα και προσευχήθηκε στο Θεο κι αντι να του ζητήσει να θεραπεύσει την κατσίκα του,του ζήτησε να ψοφίσει η κάτσίκα του γείτονα που ήταν υγιής?Ε λοιπόν αυτός ο χωρικός ήταν σίγουρα Ριζιώτης!!

Γιατί, διάολε, είναι αδύνατο να σχολιάσω τις δηλώσεις του, δυστυχώς για μας, υπουργού υγείας;

φωτογραφίες για να το πιστέψουμε

Υπαρχει προσωπο(εκ ριζων καταγομενο) αναγνωρισμενο σχεδον παγκοσμιως Γεωργιος Μπουζιανης λεγεται -για πληροφοριες περι αυτου ορα Εθνικη Πινακοθηκη,εγκυκλοπαιδειες Ιστορικους Τεχνης κ.λ.π) που καλο θα ηταν να ειχε ασχοληθει καποιος μαζι του με καποιο μικρο αφιερωμα (υπ΄οψιν χρειαζεται σπουδη και μελετη αυτο)ετσι ωστε να υπαρχει ουσιαστικος λογος για να καμαρωσει καποιος για την καταγωγη του και βεβαιως αν ποτε σας βρεθει κανενα κομματι "τσιγκος" χαραξτε με καμμια προκα τιμης ενεκεν το ονομα αυτου που σας προσφερε το ακινητο για να ενταφιαζονται οι νεκροι σας (που διπλολιβανιζει ο τιμηθεις) και κρεμαστε το σε καμμια κολωνα εκει στον αη Γιαννη γιατι κριμα ειναι!!