Τίμησαν τον Κολοκοτρώνη και την πρώτη διοίκηση της Επανάστασης στο Χρυσοβίτσι (photos+video)

Τίμησαν τον Κολοκοτρώνη και την πρώτη διοίκηση της Επανάστασης στο Χρυσοβίτσι (photos+video)

Απρίλιος 26, 2015 - 16:13
0 σχόλια

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 26 Απριλίου οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό δύο πολύ σημαντικών γεγονότων της Επανάστασης του 1821 στο Χρυσοβίτσι.

Ο Σύλλογος Χρυσοβιτσιωτών, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας-Κυνουρίας και τον Δήμο Τρίπολης, διοργάνωσε εκδηλώσεις στο Χρυσοβίτσι για να τιμήσει το θρησκευτικό προσκύνημα του 1821, καθώς στον Ναό της Παναγιάς στο Χρυσοβίτσι προσευχήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (2 Απριλίου 1821) και είπε την πασίγνωστη φράση του «ο Θεός υπέγραψε την ελευθερία της Ελλάδας και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του».

Ένα ακόμα σημαντικό γεγονός εορτάστηκε τα Κυριακή και αυτό δεν είναι άλλο από την πρώτη ελεύθερη επαναστατική στρατιωτική και πολιτική διοίκηση των Ελλήνων, καθώς στο Χρυσοβίτσι υπεγράφη στις 28 Απριλίου 1821 το ιστορικό έγγραφο με το οποίο ανακηρύχθηκε αρχιστράτηγος ο Κολοκοτρώνης και παράλληλα διορίστηκε η περίφημη πενταμελής Εφορία με πρόεδρο τον Κανέλλο Δεληγιάννη.

Οι εκδηλώσεις έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και σκοπός του Συλλόγου είναι να καθιερωθεί το προσκύνημα ως εκδήλωση, αφού αναγνωρισθεί με Προεδρικό Διάταγμα και μαζί με τις εκδηλώσεις στου Πάπαρι (πρώτο στρατόπεδο των Ελλήνων), στο Βαλτέτσι, στα Δολιανά και στην Τρίπολη να αποτελέσουν ένα σύνολο εκδηλώσεων που θα περνούν τα μηνύματα του αγώνα των προγόνων μας στους νεότερους.

Στις 9:00 ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Χρυσοβίτσι, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας & Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου, την οποία παρακολούθησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Ρουμελιώτης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κατσίρης, το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας κυρία Εύη Τατούλη, όπως και δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και τοπικοί φορείς της περιοχής και φυσικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοβιτσιωτών κ. Γεώργιος Πραχαλιάς και οπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αρκάδων, Γιώργος Ζαραφέτας.

Στη συνέχεια, ακλούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία του χωριού, καθώς και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Ηλιόπουλο. Επίσης παρόντα ήταν και μέλη του Σκοπευτικού Συλλόγου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας που με τους τουφεκισμούς τους τίμησαν την ημέρα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από το Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο «Μωραΐτες».

 

Video: 

ΑrcadiaPortal.gr Τίμησαν τον Κολοκοτρώνη και την πρώτη διοίκηση της Επανάστασης στο Χρυσοβίτσι


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.