Τίμησαν τον διακεκριμένο ραδιοαστρονόμο από το Κεραστάρι Τάσο Τζιούμη (pics,vid)

Τίμησαν τον διακεκριμένο ραδιοαστρονόμο από το Κεραστάρι Τάσο Τζιούμη (pics,vid)

Μάιος 30, 2017 - 20:04
2 σχόλια

«Στο χωριό μου βοηθούσα τον πατέρα μου με τα πρόβατα. Συχνά έβοσκα το κοπάδι. Σε ηλικία 18 ετών έφυγα μετανάστης στην Αυστραλία. Δούλεψα δυο χρόνια, έβγαλα χρήματα και έμαθα τη γλώσσα.

Σπούδασα φυσικομαθηματικά, και μηχανολογία - ηλεκτρολογία. Κατόπιν δούλεψα ως βοηθός καθηγητή, κάνοντας διδακτορικό και μεταπτυχιακά στην αστρονομία. Έχω τρία πτυχία και ομολογώ πως με βοήθησε το κράτος της Αυστραλίας. Πάνω απ’ όλα, όμως, βάζω την πατρίδα μου. Πάνω απ’ όλα, όμως, βάζω το Κεραστάρι.» Με τα λόγια του ίδιου του Τάσου Τζιούμη, με καταγωγή από το Κεραστάρι και διεθνούς φήμης ραδιοαστρονόμου, επέλεξε να τον προσφωνήσει η κυρία Ντίνα Νικολάκου κατά τη συνεδρίαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου, όπου και βραβεύτηκε για την προσφορά του. Και η αλήθεια είναι ότι σε αυτές τις πέντε γραμμές αποτυπώνεται η δυναμική προσωπικότητα του Τάσου Τζιούμη, ο οποίος, αυτές τις ημέρες, έκανε το Κεραστάρι το κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Με ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη συγκίνηση σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου υποδέχθηκε την Τρίτη 30 Μαΐου τον διεθνούς φήμης Αρκάδα ραδιοαστρονόμο Τάσο Τζιούμη, ο οποίος έλαβε τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στην επιστήμη και στην Αρκαδία.

Σημειωτέον ότι το 4ο Διεθνές Συνέδριο Ραδιοαστρονομίας ξεκίνησε ήδη στο Κεραστάρι του Δήμου Τρίπολης από τις 29 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου 2017 με τίτλο: «The Labyrinth of the Unexpected: unforeseen treasures in impossible regions of phase space». Εμπνευστής και διοργανωτής του σημαντικού αυτού συνεδρίου είναι φυσικός-ραδιοαστρονόμος και μηχανολόγος Τάσος Τζιούμης, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Ραδιοαστρονομικού Συστήματος της Αυστραλίας, αντιπρόσωπος της Αυστραλιανής κυβέρνησης στον Διεθνή Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών στη Γενεύη και διευθυντής των μηχανικών της CSIRO, οργανισμού που κατασκευάζει τα τεράστια ραδιοτηλεσκόπια για την  παρακολούθηση και εξερεύνηση του Διαστήματος.

Ο κ. Τζιούμης, αφού ευχαρίστησε θερμά το Σώμα που τον κάλεσε για να μιλήσει για τη ραδιοαστρονομία, εξηγώντας ότι όχι μόνο κατασκευάζει τα μηχανήματα, αλλά πραγματοποιεί και τις μετρήσεις. Ο κ. Τζιούμης παρουσίασε στο ΠεΣυ τα πλέον σύγχρονα τηλεσκόπια τα οποία έχουν κατασκευαστεί και με τα οποία επιχειρεί η ανθρωπότητα να απαντήσει τα μεγάλα ερωτήματα του Σύμπαντος.

Η αντιπεριφερειάρχης κυρία Ντίνα Νικολάκου παρουσίασε τον κ. Τζιούμη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, λέγοντας ότι της έχει κάνει μεγάλη εντύπωση η μεγάλη αγάπη που έχει για τον τόπο του, αγάπη που τον έχει οδηγήσει να φέρει στην Αρκαδία ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή συνέδρια.

 Ο κ. Τζιούμης μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι το μεγαλείο της ψυχής μας μάς αναδεικνύει πρώτα απ’ όλα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ευάγγ. Γιαννακούρας, από την πλευρά του, είπε ότι είναι μεγάλη χαρά για τον ίδιο να μιλάει για έναν συντοπίτη του: «Δάκρυσα που είδα έναν μεγάλο επιστήμονα, έναν φίλο μου, να είναι στο Κεραστάρι, που σήμερα είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος για την επιστήμη», είπε ο κ. Γιαννακούρας, ο οποίος το πρωί της Τρίτης βράβευσε στο Κεραστάρι τον κ. Τζιούμη. Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης θυμήθηκε που, ως μαθητές, οι δυο τους έπαιρναν το λεωφορείο για να πάνε στο σχολείο στην Τρίπολη.

Ο Τάσος είναι προσγειωμένος άνθρωπος, και πατάει στη γη, όσο κι αν πετάει κάθε μέρα στα αστέρια.
 

Ο κ. Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Αρκά ομογενούς από το Κεραστάρι που ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες και μέσα από τη δική του Οδύσσεια έφθασε στη Γη της Επαγγελίας, την Αυστραλία, στη συγκεκριμένη περίπτωση, και τόνισε:

Το ελληνικό DNA έχει την ικανότητα να κατορθώνει την καταξίωση υπό αντίξοες συνθήκες. Γι' αυτό η χώρα μας ξεπερνά δύσκολες καταστάσεις χωρίς να απειλείται η επιβίωσή της.
 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Το ΠεΣυ τίμησε τον ραδιοαστρονόμο Τάσο Τζιούμη


2 Σχόλια

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΟΙΟΝ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟ ΤΖΙΟΥΜΗ Η ΤΗΝ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΡΑΜΠΙΣΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ !!!!!!!! ?????????????

Ωραίες φωτογραφίες, ωραία παχυά λόγια, ωραία λιβανίσματα, αλλά την επιστημονική γνώμη του κ. Τζιούμη για το Φαραωνικό εργοστάσιο απορριμμάτων που θα φτιάξουν στό χωριό του, όπου πραγματοποιεί τα γνωστά Διεθνή Συνέδρια Ραδιοαστρονομίας τήν έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Γιά φρουφρού και αρώματα είμαστε πρώτοι. Σαν δε ντρεπόμαστε λέω εγω...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.