Timelapse: 120 χρόνια Σύρτης - Αχλαδόκαμπος (vid)

Timelapse: 120 χρόνια Σύρτης - Αχλαδόκαμπος (vid)

Οκτώβριος 23, 2015 - 17:26
5 σχόλια

Η ιστορία μιας γέφυρας από τον Παναγιώτη Pουμέντζα

Σε ένα βίντεο διάρκειας περίπου 11 λεπτών μετράμε τον χρόνο από το 1870 για την περιοχή Σύρτης - Αχλαδόκαμπος, που ήταν μια «νεκρή» περιοχή μετά το ολοκαύτωμα του Ιμπραήμ, έως το 2010.

Το βίντεο παρουσιάζει σε timelapse τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην περιοχή, με την κατασκευή της γέφυρας προπολεμικά και την ανάπτυξη της φύσης, την ανατίναξη της γέφυρας και την Κατοχή, την καλλιέργεια των πρώτων κτημάτων αργότερα. Με την υποτυπώδη αυτή ανάπτυξη, άρχισαν να ανοίγονται οι δρόμοι και κατασκευάστηκε η νέα γέφυρα.

Στο anagnostis.org διαβάζουμε: «Τα γερμανικά στρατεύματα αποχωρώντας από την Ελλάδα στις 9 Σεπτεμβρίου 1944 κατέστρεψαν τη γέφυρα που υπήρχε. Για τα επόμενα 26 χρόνια (1947-1973) η σιδηροδρομική σύνδεση Κορίνθου και Τριπόλεως στο σημείο αυτό γινόταν με παραλλαγή της διαδρομής (παράκαμψη). Μετά την ανατίναξη της γέφυρας η γραμμή έμπαινε στο βάθος της ρεματιάς.

»Εκεί ήταν σταθμός όπου άλλαζε μέτωπο η μηχανή ή αργότερα η αυτοκινητάμαξα και περνούσε από την άλλη πλευρά της χαράδρας ή αντιθέτως… και συνέχιζε τη διαδρομή. Αυτή η παράκαμψη ονομάστηκε Σύρτης.

»Η παράκαμψη αυτή σηματοδότησε μία ολόκληρη εποχή και αποτέλεσε σήμα κατατεθέν για την περιοχή του Αχλαδοκάμπου για αρκετά χρόνια μέχρι την κατασκευή της νέας γέφυρας που ολοκληρώθηκε το 1974.

»16 Φεβρουαρίου 1974:  Ο τότε Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Αλέξανδρος Τζαβέλλας εγκαινιάζει τη νέα σιδηροδρομική γέφυρα του Αχλαδοκάμπου επί της σιδηροδρομικής γραμμής Μύλων - Αργολίδος - Καλαμών.

»Έκτοτε τα τρένα διέρχονταν από τη νέα γέφυρα που συνοδεύτηκε και από νέα χάραξη της γραμμής. Το σημείο του παλιού Σύρτη μετατράπηκε σε "χωματερή" από κάθε λογής τροχήλατο σιδηροδρομικό υλικό, που πρόσφατα εκποιήθηκε με αποτέλεσμα ο χώρος να αδειάσει από βαγόνια και να γεμίσει από μπάζα...».

Στο συνοδευτικό κείμενο του βίντεο εκφράζονται προβληματισμοί για την εκ νέου εγκατάλειψη των αγρών και της καλλιέργειας του σιταριού, αλλά και για την εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου που κλείνει πέντε χρόνια από την παύση της λειτουργίας του.

«Με πέντε χρόνια χωρίς τρένο και με ένα αόριστο χρόνο - μέλλον το πότε θα ξαναπεράσει πάλι τρένο από την Πελοπόννησο!», αναφέρει.

Σημειωτέον ότι το βίντεο συνοδεύεται από ηχητικά ντοκουμέντα εποχής.

ΡΟΥΜΕΝΤΖΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑ - MULTIMEDIA.. TOY VIDEO 
 
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ LINK http://mithostousirti.blogspot.gr/ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΤΗ
Video: 

Τimelapse Συρτης - Αχλαδοκαμπος


5 Σχόλια

Πολλά πολλά συγχαρητήρια στον συμπατριώτη μας, Τάκη! Εξαιρετική δουλειά. Όχι μόνο για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι σε ηλικία... για να αφυπνιστούν κι οι τυχόν αρμόδιοι, ώστε να λειτουργήσει ξανά η σιδηροδρομική γραμμή. Αυτή η σιδηροδρομική γραμμή που καθ' όλη τη διαδρομή της, μας φανέρωνε "επιτεύγματα" φυσικού κάλλους(κάμπους, βουνά, ρεματιές, ρυάκια....κ.α), ταξίδια πραγματικές εκδρομές! Εκδρομές ιστορίας.

Ποιος είναι αυτός που υπέγραψε το κλείσιμο ; Δεν πιστεύω να είναι από Πελοπόννησο! Τι γνωρίζετε;

Ποιος δεν θυμάται τις ανοιξιάτικες μυρουδιές της Μεσσηνίας, τα παστέλια στο Ζευγολατιό τα ξεχνάμε; το Ίσσαρι ποιος δεν το θυμάται, τις καμινάδες της Μεγαλόπολης τις ξεχνάτε; ποιος δεν θυμάται την χιονισμένη Τρίπολη, το Στενό με τα βύσσινα και το Παρθένι με τα σταφύλια τα ξεχνάμε; το πέρασμα νύχτα από Ελαιοχώρι για Αχλαδόκαμπο με το πανοραμικό φωτισμό του Αχλαδόκαμπου και αριστερά την γέφυρα του σύρτη, τα σουβλάκια στους Μύλους και στο Άργος, τους τουρίστες στις Μυκήνες, το κρασί της Νεμέας; τα σουβλάκια της Κορίνθου στην ανταπόκριση για Πάτρα έεεεεεε ποιος τα ξεχνάει ποιος; Ποος ξεχνάει τις ταχείες, τα ωτομοτρίς ,τις ατμομηχανές (οι ποιο παλιοί), τις ντήζελ τις μικρές και τις μεγάλες; Οι σταθμοί , οι σταθμοί έργα τεχνικής (απορώ που δεν τους ξεπούλησαν ακόμα!), το δε τροχαίο υλικό το πήγαν στην πλειοψηφία του για σκραπ! έλεος ................. αλήθεια γιατί έγινε ο εκσυγχρονισμός της γραμμής;

....δεν ειναι ετσι φιλε!!!!!!! Τα περασμενα μεγαλεια, οπως λες, ειναι η ιστορια σου. Τα θεμελια σου. Η ιστορια που θα διδαξεις στα παιδια σου, για να συνεχισουν σε γερες βασεις. Αν λοιπον εσυ επελεξες να κλαις, δικαιωμα σου. Δεν εισαι ο κανονας. Εισαι η εξαιρεση, ολων αυτων που μας εφεραν εδω που μας εφεραν και μεμσιμοιρουν!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.