Τι θα ισχύσει για τις μεταγγραφές των φοιτητών

Τι θα ισχύσει για τις μεταγγραφές των φοιτητών

Οκτώβριος 07, 2010 - 01:54

Στην εγκύκλιο αυτή, που έχει ήδη σταλεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και προς όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, επισημαίνεται αρχικά ότι αιτήσεις για μετεγγραφές συγκεκριμένων κατηγοριών φοιτητών Πανεπιστημίων και σπουδαστών Τ.Ε.Ι. του εσωτερικού μπορούν να γίνονται και ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση http://metegrafes.minedu.gov.gr.
Ηλεκτρονική αίτηση μπορούν να καταθέσουν τα μέλη πολύτεκνων και πολυμελών οικογενειών, τα τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας, ορφανοί από έναν ή δύο γονείς, διακριθέντες στον τομέα του αθλητισμού και στοιχειοθετούντες δικαίωμα μετεγγραφής σε σχέση με τον αδελφό ή αδελφή τους στην περιφέρεια.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ

1) Για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, οι φοιτητές ή σπουδαστές που εμπίπτουν στις προαναφερόμενες κατηγορίες θα συνδέονται σε ειδικά διαμορφωμένο πληροφοριακό σύστημα όπου και θα πιστοποιείται η ταυτότητά τους. Περαιτέρω θα επιλέγουν την κατηγορία στην οποία ανήκουν, θα καταχωρούν τα στοιχεία της μόνιμης κατοικίας των ιδίων ή των γονέων τους, καθώς και το Τμήμα φοίτησης του Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. που φοιτά ή σπουδάζει ο αδελφός ή αδελφή τους, εφόσον ανήκουν στις κατηγορίες 1,2,3,4,5,6 και 7. Στο επόμενο στάδιο, οι φοιτητές ή σπουδαστές οφείλουν να επιλέξουν, ανάμεσα στους Νομούς όπου ευρίσκονται τα αντίστοιχα Τμήματα με το Τμήμα προέλευσης, εκείνον που είναι πλησιέστερος στον τόπο μόνιμης κατοικίας που δήλωσαν ή στην πόλη που φοιτά ή σπουδάζει ένας τουλάχιστον αδελφός ή αδελφή, εάν ανήκουν στις κατηγορίες 1,2,3,4,5 και 6 ενώ εάν ανήκουν στην κατηγορία 7 τα αδέλφια οφείλουν να επιλέξουν τον ίδιο Νομό. Σε καμία περίπτωση ο επιλεγείς Νομός δεν επιτρέπεται να συμπίπτει με αυτόν του Τμήματος προέλευσης. Εάν τα αντίστοιχα Τμήματα είναι περισσότερα του ενός σε ένα Νομό οι φοιτητές ή σπουδαστές θα ιεραρχούν τα προτεινόμενα Τμήματα ανάλογα με την προτίμηση μετεγγραφής τους σε αυτά και θα κατανέμονται στα αντίστοιχα Τμήματα σύμφωνα με την οριζόμενη στην παρ. 1Α του άρθρου 1 του ν. 3282/2004-Ά 208, όπως προστέθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 25 του ν3879/2010(Α163), διαδικασία.
2) Με την οριστικοποίηση της αίτησης οι φοιτητές ή σπουδαστές θα ενημερώνονται από το σύστημα για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν στις Γραμματείες των Τμημάτων υποδοχής καθώς και για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσω ηλεκτρονικού εγγράφου.
3) Εντός επτά ημερών από την λήξη της ημερομηνίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικής αιτήσεως ολοκληρώθηκε με επιτυχία, θα ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικού εγγράφου για το Τμήμα υποδοχής που μετεγγράφονται. Ο φοιτητής ή σπουδαστής μετεγγράφεται αυτόματα από την τελευταία ενημέρωση του στο Τμήμα υποδοχής, υπό την διαλυτική αίρεση της έγκρισης της μετεγγραφής από την Γενική Συνέλευση του Τμήματος υποδοχής και τον έλεγχο νομιμότητας της τελευταίας από το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι.. Εάν το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του Τ.Ε.Ι. κρίνουν ότι η μετεγγραφή δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί, τότε δεσμεύεται η Γενική Συνέλευση του Τμήματος να την ανακαλέσει και ο μετεγγραφόμενος φοιτητής ή σπουδαστής διαγράφεται από τα μητρώα του Τμήματος υποδοχής και επανεγγράφεται στα μητρώα του Τμήματος προέλευσης. Κατά της αναπεμπτικής απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. αντίστοιχα μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, εντός εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης ή αφότου έλαβε γνώση αυτής, για τον έλεγχο της νομιμότητας της. Ο Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μπορεί επίσης, αυτεπαγγέλτως, εντός ενός (1) έτους, να ελέγξει τη νομιμότητα της πράξης του Πρυτανικού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. Εάν διαπιστωθεί έλλειψη νομιμότητας σε οποιονδήποτε από τους ανωτέρω ελέγχους, ο Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ακυρώνει την πράξη του Πρυτανικού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. και αναπέμπει την υπόθεση στο οικείο Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι..
4) Η ηλεκτρονική αίτηση των φοιτητών ή σπουδαστών επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης κατά την έννοια και με τις συνέπειες του ν.1599/1986 (Ά 75).

Οι φοιτητές ή σπουδαστές που ζητούν τη μετεγγραφή τους υποβάλλουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που έχει εκδοθεί εντός τριμήνου από την υποβολή του,
β) βεβαίωση εγγραφής που εκδίδεται από το τμήμα προέλευσης,
γ) ατομικό δελτίο επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις,
δ) πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας που εκδίδεται από το τμήμα προέλευσης, εφόσον η αίτηση υποβάλλεται σε εξάμηνο μεταγενέστερο του πρώτου,
ε) έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσίας ή λογαριασμός οργανισμού κοινής ωφελείας, από το οποίο προκύπτει ο τόπος κατοικίας του αιτούντος ή του προσώπου σε σχέση με το οποίο στοιχειοθετείται το δικαίωμα μετεγγραφής,
στ) βεβαίωση του τμήματος από την οποία προκύπτει η φοιτητική ή σπουδαστική ιδιότητα του αδελφού ή της αδελφής, εφόσον στοιχειοθετείται δικαίωμα μετεγγραφής σε σχέση με τον αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. και
ζ) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 για την ακρίβεια του περιεχομένου των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών, στην οποία βεβαιώνεται ο τόπος κατοικίας του αιτούντος ή του προσώπου σε σχέση με το οποίο στοιχειοθετείται το δικαίωμα μετεγγραφής και γίνεται ιδιαίτερη μνεία της γνώσης των συνεπειών της υποβολής αναληθούς δήλωσης ή ανακριβών, ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών.

ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΕΣ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ
(Για λόγους οικονομικούς ή υγείας και πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες)

1) Φοιτητές ή σπουδαστές που εγγράφηκαν σε Τμήμα Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. για έναν από τους λόγους υγείας που κατά τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (Ά 156) έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε ποσοστό θέσεων 5% επί του αριθμού εισακτέων σε οποιοδήποτε Τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και λόγω κάλυψης του προβλεπόμενου ποσοστού από υποψήφιους με μεγαλύτερη βαθμολογία δεν μπόρεσαν να εγγραφούν στο αντίστοιχο Τμήμα προτίμησής τους ή που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους υπέστησαν μια από τις σοβαρές ασθένειες που αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (Ά 156). Επίσης, δικαίωμα μετεγγραφής έχουν και όσοι πάσχουν από τις παραπάνω σοβαρές ασθένειες και εγγράφηκαν σε Τμήμα Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι. μετά από συμμετοχή στις εξετάσεις των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, χωρίς να έχουν κάνει χρήση του σχετικού δικαιώματος εγγραφής καθ’ υπέρβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για έναν από τους λόγους αυτούς (παρ. 5(α) του άρθρου 1 του ν.3282/2004-Ά 208). Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή για έναν από τους λόγους υγείας της περίπτωσης αυτής έχουν μόνο οι νεοεισαχθέντες φοιτητές ή σπουδαστές που βρίσκονται στο πρώτο εξάμηνο σπουδών τους κατά τον χρόνο υποβολής
2) Φοιτητές ή σπουδαστές οι οποίοι είναι γονείς ή τέκνα, ή αδελφοί ή σύζυγοι ατόμου που είναι τυφλός ή κωφάλαλος ή νεφροπαθής που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση ή πάσχει από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκει στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχει κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%(αρθρο 1 παρ. 5 περ., β του νόμου 3282/2004,όπως η περίπτωση αυτή τροποποιήθηκε με το άρθρο 25 παρ. 4 του νόμου 3879/2010, μετεγγράφονται σε ποσοστό 1% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής.

3) Τα τέκνα των γονέων των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των σαράντα πέντε χιλιάδων Ευρώ.
Για τα Τμήματα υποδοχής των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. του λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης, οι μετεγγραφές της προηγούμενης περίπτωσης δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν σε ποσοστό το 9% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής και, ειδικότερα, οι μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών που βρίσκονται στο πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν σε ποσοστό το 4% και οι μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών που βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο σπουδών τους δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν σε ποσοστό το 5% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής.
Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι με τις ίδιες προϋποθέσεις, προηγούνται τα τέκνα των οικογενειών με τον μικρότερο μέσο όρο οικογενειακού εισοδήματος. Αν υπάρχει ίσος μέσος όρος οικογενειακού εισοδήματος, για την αποφυγή της υπέρβασης λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός αριθμός των μορίων που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ στην περίπτωση που βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο λαμβάνεται υπόψη η συνολική βαθμολογία που έχουν πετύχει οι υποψήφιοι στο Τμήμα προέλευσης στα δύο πρώτα εξάμηνα. Αν και ο συνολικός αριθμός των μορίων ή η συνολική βαθμολογία είναι ίδιος/ίδια, τότε και μόνον τότε επιτρέπεται η υπέρβαση των ποσοστών μετεγγραφής (παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3282/2004 Ά 208 όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 2 του άρθρου 25 του ν.3879/2010(Α163).

4) Φοιτητές ή σπουδαστές με αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε Τμήμα Πανεπιστημίου ή Τ.Ε.Ι., διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των σαράντα πέντε χιλιάδων Ευρώ.
5) Φοιτητής ή σπουδαστής τρίτεκνης οικογένειας δύναται να υποβάλλει αίτηση μετεγγραφής μετά τη λήξη της προθεσμίας(4-20/10/2010) απευθείας στο Τμήμα υποδοχής στην περίπτωση που το τρίτο τέκνο της οικογένειας γεννηθεί μετά τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός βρίσκεται στο α΄εξάμηνο σπουδών (αριθ. 387/2008 Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ.).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

Οι μετεγγραφές πραγματοποιούνται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος υποδοχής. Η απόφαση αυτή αποστέλλεται στο Πρυτανικό Συμβούλιο του Τμήματος ή στο Συμβούλιο του ΤΕΙ για έλεγχο νομιμότητας. Με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης οι υποψήφιοι που μετεγγράφονται απαλλάσσονται από την εξέταση σε μαθήματα ή ασκήσεις που εξετάστηκαν με επιτυχία στο Τμήμα προέλευσης. Με την ίδια απόφαση οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές ή σπουδαστές υποχρεώνονται να εξεταστούν σε μαθήματα ή ασκήσεις, τα οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος υποδοχής κρίνεται ότι δεν διδάχθηκαν πλήρως ή επαρκώς στο Τμήμα προέλευσης (παρ. 9 του άρθρου 1 του ν. 3282/2004-Ά 208, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 33 του ν 3794/2009 Ά-156)
Κατά τον έλεγχο νομιμότητας εάν διαπιστωθεί ότι πραγματοποιήθηκε μετεγγραφή χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου ποσοστού ή χωρίς να υφίσταται αντιστοιχία μεταξύ των Τμημάτων προέλευσης και υποδοχής που δεν οφείλεται σε υποβολή ανακριβών, ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών ή αναληθούς υπεύθυνης δηλώσεως εκ μέρους του ενδιαφερομένου, η αναπεμπτική απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου ή του Συμβουλίου του ΤΕΙ είναι δεσμευτική για το Τμήμα υποδοχής. Στην περίπτωση αυτή η μετεγγραφή ανακαλείται υποχρεωτικά με απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως του Τμήματος και ο μετεγγραφόμενος φοιτητής ή σπουδαστής διαγράφεται από τα μητρώα του Τμήματος υποδοχής και επανεγγράφεται στα μητρώα του Τμήματος προέλευσης ( παρ. 10(α) του άρθρου 1 του ν. 3282/2004-Ά 208, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 33 του ν 3794/2009 Ά-156).
Κατά της αναπεμπτικής απόφασης του Πρυτανικού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. αντίστοιχα μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, εντός εξήντα (60) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης ή αφότου έλαβε γνώση αυτής, για τον έλεγχο της νομιμότητας της. Ο Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μπορεί επίσης, αυτεπαγγέλτως, εντός ενός (1) έτους, να ελέγξει τη νομιμότητα της πράξης του Πρυτανικού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. Εάν διαπιστωθεί έλλειψη νομιμότητας σε οποιονδήποτε από τους ανωτέρω ελέγχους, ο Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ακυρώνει την πράξη του Πρυτανικού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου του Τ.Ε.Ι. και αναπέμπει την υπόθεση στο οικείο Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι..(παρ. 10(β) του άρθρου 1 του ν. 3282/2004-Ά 208, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 33 του ν 3794/2009 Ά-156

ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που έχει εκδοθεί εντός τριμήνου από την υποβολή του,
β) βεβαίωση εγγραφής που εκδίδεται από το τμήμα προέλευσης,
γ) ατομικό δελτίο επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις,
δ) πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας που εκδίδεται από το τμήμα προέλευσης, εφόσον η αίτηση υποβάλλεται σε εξάμηνο μεταγενέστερο του πρώτου,
ε) έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσίας ή λογαριασμός οργανισμού κοινής ωφελείας, από το οποίο προκύπτει ο τόπος κατοικίας του αιτούντος ή του προσώπου σε σχέση με το οποίο στοιχειοθετείται το δικαίωμα μετεγγραφής,
στ) βεβαίωση του τμήματος από την οποία προκύπτει η φοιτητική ή σπουδαστική ιδιότητα του αδελφού ή της αδελφής, εφόσον στοιχειοθετείται δικαίωμα μετεγγραφής σε σχέση με τον αδελφό ή αδελφή που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. και
ζ) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 για την ακρίβεια του περιεχομένου των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών, στην οποία βεβαιώνεται ο τόπος κατοικίας του αιτούντος ή του προσώπου σε σχέση με το οποίο στοιχειοθετείται το δικαίωμα μετεγγραφής και γίνεται ιδιαίτερη μνεία της γνώσης των συνεπειών της υποβολής αναληθούς δήλωσης ή ανακριβών, ψευδών ή πλαστών δικαιολογητικών.

Ολόκληρη την εγκύκλιο, μπορείτε να την βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.minedu.gov.gr/.

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: