Τι θα γίνει με αποδείξεις και αφορολόγητο όριο

Τι θα γίνει με αποδείξεις και αφορολόγητο όριο

Μάρτιος 09, 2019 - 17:40
0 σχόλια

Και φέτος οι φορολογούμενοι πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή για να αποφύγουν παγίδες φόρου, αλλά κυρίως για να μην οδηγηθούν από λάθη και παραλείψεις στην απώλεια ελαφρύνσεων που δικαιούνται. Για το λόγο αυτό πρέπει να επιδείξουν προσοχή στη συμπλήρωση κωδικών που οδηγούν στην έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ.

Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στους εξής κωδικούς, σύμφωνα με την aftodioikisi.gr:

Κωδικοί 023-024
Οδηγούν σε αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις. Συμπληρώνονται από τους φορολογουμένους που εξαιρούνται από την προσκόμιση αποδείξεων για τη διατήρηση της έκπτωσης φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ και συνεπώς έχουν τη μείωση φόρου, ακόμη κι αν δεν έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις για δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών.

Σημειώστε «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο ίδιος ή και η σύζυγός σας ή και το άλλο μέλος του συμφώνου συμβίωσης είστε υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών, ή στρατιωτικός που υπηρετείτε στην αλλοδαπή ή υπηρετείτε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο ίδιος κωδικός αφορά και όσους διαμένουν σε οίκο ευγηρίας ή σε ψυχιατρικό κατάστημα ή είναι φυλακισμένοι.

Κωδικοί 049-050
Αφορούν στις δαπάνες με «πλαστικό» χρήμα.

Στους κωδικούς αυτούς δηλώνονται οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα που εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2018.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν το ποσό με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν το 2018 με ηλεκτρονικό χρήμα και φέρουν οι ίδιοι το βάρος της απόδειξης.

Για να δικαιούνται οι φορολογούμενοι την έκπτωση φόρου την κατοχύρωση του αφορολόγητου θα πρέπει να συμπληρώσουν:

το 10% των δαπανών τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking όταν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ
το 15% για εισόδημα από 10.001-30.000 ευρώ
20% για εισόδημα από 30.001 και πάνω.
Προσοχή. Σε περίπτωση που το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό δεν καλύπτεται, ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2019 προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%..


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.