Τι ισχύει για τη σημερινή υποχρεωτική αργία

Τι ισχύει για τη σημερινή υποχρεωτική αργία

Δεκέμβριος 26, 2017 - 09:23
1 σχόλια

Υποχρεωτική αργία κηρύχθηκε από φέτος η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, διαμορφώνοντας έτσι ένα νέο τοπίο στην ελληνική αγορά εργασίας. Η απόφαση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, έθεσε νέα δεδομένα, αφού υποχρεωτικά θα πρέπει να τηρηθεί η αργία κατά τη σημερινή ημέρα.

Όσοι μεν εργαζόμενοι αμείβονται με ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο, στην περίπτωση της μειωμένης απασχόλησής τους, θα λάβουν κανονικά το ημερομίσθιό τους χωρίς να εργασθούν και οι αμειβόμενοι με μηνιαίες αποδοχές θα λάβουν τον πλήρη μισθό τους.

Όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και αργίες (πχ επιχειρήσεις στους τομείς του επισιτισμού, της υγείας, του τουρισμού, των συγκοινωνιών κ.λπ), οι οποίοι θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, θα δικαιούνται προσαύξηση κατά 75% επί του νομίμου ημερομισθίου τους ή το 1/25ο του μηνιαίου μισθού τους, ανάλογα με τον τρόπο καταβολής των αποδοχών τους.

Πρέπει να επισημανθεί ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν λάβει την άδειά τους σήμερα, η ημέρα αυτή δεν θα υπολογισθεί στις ημέρες αδείας που δικαιούνται για το έτος 2017 και θα λάβουν μία ημέρα άδειας επιπλέον. Αν δεν υπάρχουν, λόγω της λήξης του έτους, άλλες ημέρες ώστε να λάβουν την πρόσθετη αυτή ημέρα άδειάς τους, θα δικαιούνται ένα ημερομίσθιο σε χρήμα, ως αποδοχές μη ληφθείσας άδειας.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Ωραία όλα αυτά, αλλά στην πραγματικότητα ελάχιστοι θα δούμε το 75% στην τσέπη μας. Κι αν το δούμε, θα καλυφθεί από τις υπερωρίες που θα κάνουμε δωρεάν...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.