Τι γίνεται με τη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Τι γίνεται με τη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Μάρτιος 11, 2016 - 12:38
10 σχόλια

Αυτές τις μέρες επιχειρείτε από πολλές πλευρές, να μπερδευτούν τα πράγματα, σχετικά με τη πορεία της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Περιφέρειά μας.

Η κυβέρνηση με τον νέο ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων) έχει ξεκαθαρίσει με το πιο κρυστάλλινο και διαφανή τρόπο, αφού ήδη τις καλές της προθέσεις τις έχει κάνει Νόμο, ότι αφεντικά πλέον στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ο κάθε Δήμος η συνεργασία περισσότερων Δήμων μεταξύ τους.

Μάλιστα με τροπολογία που ήδη έχει ψηφιστεί από τη βουλή και η οποία περιλαμβάνονταν μέσα στο Νομοσχέδιο για το Παράλληλο Πρόγραμμα, αφαιρέθηκε το δικαίωμα υπογραφής για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον Περιφερειάρχη και στο εξής αυτό το δικαίωμα θα το έχει το πιο αντιπροσωπευτικό όργανο των Δήμων όλης της Περιφέρειας που είναι ο ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων).

Έχουν γίνει λοιπόν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τη πλευρά της κυβέρνησης και όπως προανέφερα, οι Δήμαρχοι είναι πλέον απόλυτα ελεύθεροι να κάνουν το δικό τους  κουμάντο στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με βάση το δικό τους σχεδιασμό.

Αυτό το απόλυτο δικαίωμα των Δημάρχων, οι ίδιοι οι Δήμαρχοι θα πρέπει να το αξιοποιήσουν και να μην το απεμπολήσουν, δικαιώνοντας όλους αυτούς που σε κάθε ευκαιρία τους χαρακτηρίζουν ανίκανους και άτολμους να βάλουν  τάξη σ αυτό το κοινωνικό πρόβλημα, της διαχείρισης των απορριμμάτων, που στη χώρα μας έχει καταντήσει «μάστιγα».

Όλα λοιπόν εξελίσσονται υπέρ των Δημάρχων, αρκεί οι Δήμαρχοι να συντάξουν έγκαιρα τα δικά τους σχέδια και όπως πληροφορούμαστε από δημόσιες δηλώσεις τους, οι Δήμαρχοι Σπάρτης και Τρίπολης, έχουν ήδη προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και όσον αφορά το Δήμαρχο Τρίπολης στις 23 του Μάρτη, σε δημόσια εκδήλωση θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο.

Ανάλογες δράσεις πρέπει να επιδείξουν και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι της Περιφέρειας και να μην μεμψιμοιρούν, αφού με το βράσιμο της υπόθεσης δεν βγαίνει απολύτως τίποτα.

Το παρήγορο της υπόθεσης είναι , όπως δήλωσαν στη πρόσφατη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ,  οι μεγαλύτεροι πληθυσμιακά Δήμαρχοι της Περιφέρειας, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη διαχείριση από μόνοι τους και έτσι καταργείται στη πράξη κάθε ελπίδα της ΤΕΡΝΑ να αναλάβει το έργο, αφού δεν θα έχει την ανάλογη ποσότητα απορριμμάτων να διαχειριστεί ώστε να είναι επικερδής η ανάληψη του έργου.

Η ΤΕΡΝΑ βλέποντας τις κινήσεις αυτές της κυβέρνησης, να προωθεί παντοιοτρόπως τη διαχείριση των απορριμμάτων αποκλειστικά από τους Δήμους, προέβη στη κατάθεση «βελτιωμένης» κατά κάποιο τρόπο πρότασης, σε σχέση με τη πρώτη που είχε καταθέσει και είχε αποδεχθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά η «βελτίωση» αυτή, μεταξύ των άλλων, δεν ακουμπά καθόλου το μείζον θέμα, που είναι το μεγάλο κόστος της διαχείρισης, το οποίο τριπλασιάζεται  και σε μερικές περιπτώσεις τετραπλασιάζεται  από αυτό που πληρώνουν μέχρι σήμερα οι Δημότες.

Το στοιχείο που θα καθορίσει τη τύχη της διαχείρισης των απορριμμάτων όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε, από τώρα και στο εξής, το κρατάνε οι Δήμαρχοι στα χέρια τους και αυτό είναι η αποφασιστικότητά τους.

Η κυβέρνηση όπως η ίδια ενημέρωσε τους Δημάρχους, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν, έχει προς το παρόν στα χέρια της την «βελτιωμένη» πρόταση της ΤΕΡΝΑ, όσο αυτή είναι «βελτιωμένη» και περιμένει σε ένα χρονικό διάστημα έως δύο μήνες να καταθέσουν και οι Δήμοι τα δικά τους σχέδια και τότε να παρθούν οι όποιες αποφάσεις, που όπως όλα δείχνουν, θα είναι υπέρ του Δημοσίου συμφέροντος και αυτό εκφράζεται μόνο μέσα από τους Δήμους.

Τάσος Παπαζαχαρίας


10 Σχόλια

Τι λές Παπαζαχαρία; Η κυβέρνηση έκανε διαπραγμάτευση για ένα έργο για το οποίο έχει καταφύγει (ΕΣΕΙΣ) στο ΣτΕ για ακύρωση; Που έχει παραστεί σε 2 ενστάσεις στο ελεγκτικό συνέδριο ζητώντας την ανάκληση της έγκρισης του; Αλλά δεν είναι κωλοτούμπα; ΣΟΒΑΡΑ; Και μετά τη διαπραγμάτευση λέει οτι υπάρχει κι ένα φωτοβολταικο με 700 χιλιάρικα για τους δήμους αν δεχτούν; Και πού συμφωνεί αυτό το έργο με τον ΕΣΔΑ; ΠΟΥΘΕΝΑ! Πώς λοιπόν διαπραγματεύεται για ένα έργο που ο ΕΣΔΑ κι ο Συριζα είχαν ανακοινώσει οτι θα ακυρωθεί; Δε ντρέπεσαι λίγο; Παντελόνια φοράς εσύ;

Δεν θέλω αερολογίες. Η ΤΕΡΝΑ έκανε μία αντιπρόταση γιατί δεν εγκαταλείπει τη δουλειά της. Η κυβέρνηση ενημέρωσε όλους τους Δημάρχους γι αυτό. Τους είπε ότι σε δύο μηνες θέλω τα δικά σας τοπικά σχέδια. Τους επισήμανε ότι να μην αργήσουν γιατί πληρώνουμε πρόστιμα. Οι Δήμαρχοι υποσχέθηκαν ότι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης. Ηδη ο δικός μας Δήμαρχος στις 23 Μάρτη παρουσιαζει το δικό του σχέδιο. Η Σπαρτη ήδη το έχει έτοιμο. Οι άλλοι Δήμοι το ετοιμάζουν με γοργούς ρυθμούς. Προς τι λοιπόν τόση κακία από μερικούς σχολιαστές????

Θέλω την καρδιά να σφίξω πέτρα πίσω μου να ρίξω και να φύγω μάλιστα κύριε μάλιστα κύριε Mες στο χρόνο να περάσω κι αν μπορέσω να ξεχάσω λίγο λίγο μάλιστα κύριε μάλιστα κύριε Μα τις νυχτιές σαν συλλογιέμαι τα μάτια της τα μενεξιά φοβάμαι και αναρωτιέμαι πως θα σ’ αντέ πως θα σ’ αντέξω μοναξιά μάλιστα κύριε μάλιστα κύριε σας το αφιερώνω κ. σχολιαστά. Στίχοι: Αλέκος Καγιάντας Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας

H κυβέρνηση προεκλογικά και μετεκλογικά ανακοίνωσε δημοσίως και μέσω των τοπικών (εσάς), οτι είναι πολιτική της απόφαση να μη γίνει το έργο γιατί είναι αντίθετο με τον ΕΣΔΑ και την ευρωπαικη νομοθεσία. Αντί να ακυρώσει το έργο όπως ανήγγειλε δια Τσιρώνη 15/12, όπως ο ίδιος μας λέγατε μές στο Δεκέμβρη, τελικά η διυπουργική μεγάλων έργων αποφάσισε τη διαπραγμάτευση για να ΣΩΘΕΙ το ΣΔΙΤ. Πρώτη κωλοτούμπα. Η διαπραγμάτευση είχε 4 απαράβατους όρους που ΕΣΕΙΣ λέγατε οτι η ΤΕΡΝΑ δε δέχεται και πάει για φούντο. Τελικά και οι όροι παραβιάστηκαν και το έργο προτάθηκε από το Συριζα. Οκ τώρα;

Η αντιπρόταση της Τερνα έφερε τα σκουπίδια ΟΛΑ στην Παλαιόχουνη κύριε Παπαζαχαρία; Λέτε ψέμματα και θα έπρεπε να ντρέπεστε. Μας εξαπατήσατε και τώρα θέλετε να το ρίξετε στους δημάρχους. "Τέλος το έργο" μας λέγατε, "μην ανησυχείτε" μας λέγατε. Σταματήστε τις ανοησίες, δεν πρόκειτε να σωθείτε πετώντας αλλού ο φταίξιμο. ΑΝ γίνει το έργο έχετε πει οτι θα παραιτηθείτε. Ετοιμαστείτε.

Παπαζαχαρία οι προτάσεις των Δήμων για να υλοποιηθούν χρειάζονται χρήματα, όχι μόνο εκδηλώσεις! Μήπως ο Δήμος προτείνει στις 23 Μάρτη να παριστάνει άλλον ένα μεσάζοντα ανάμεσα στην ΤΕΡΝΑ και τους Δημότες; Τα 60 εκατομμύρια που συμφωνήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να δοθούν ως κρατική ενίσχυση στην ΤΕΡΝΑ αυτό μαρτυρά. Με αυτό τον τρόπο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τοπικοί αριστεροί του γλυκού νερού θα φάνε το σανό της Κρατικής Προστασίας του έργου συν της συνέχιση του φαραωνικού εγχειρήματος! Τα γιαούρτια Τάσο δεν αργούν να πέσουν!

Παπαζαχαρία δε φταίνε οι κάτοικοι που το κόμμα σου άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να τα βρει με τη διαπλοκή. Το έργο ομόφωνα αποφασίσατε πριν λίγο καιρό να το ακυρώσετε και τώρα ο Φλαμπουράρης το φέρνει ως δεδομένο προς υλοποίηση χωρίς καν να καταφέρει να μειώσει τιμή και περιβαλλοντικούς όρους. Διάλεξε με ποιον θα σταθείς.

Τάσο ο γάιδαρος ΔΕΝ πετάει όσο κι αν θες να μας πείσεις για το αντίθετο. Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΣΔΙΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έγινε διαπραγμάτευση και τώρα το φαραωνικό εργο γίνεται πιο φαραωνικό και επιβλαβές για τους αρκάδες! Αν δεν έχεις το θάρρος να πολεμήσεις το κόμμα σου τότε να έχεις τουλάχιστον την ωριμότητα να παραιτηθείς και να σωπάσεις. Πρόκειται για αθλιότητα, ξεπούλημα και προδοσία αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστέψαμε σε εσάς, πιστέψαμε στις δεσμεύσεις σας όταν λέγατε οτι αυτό το έργο τελείωσε κι οτι η κυβέρνηση θα σώσει τα χωριά μας. Τώρα μας ανακοινώνετε χωρίς ντροπή οτι θα πεθάνουμε για να μη χάσει ο εργολάβος την επένδυση. Τασ σκουπίδια όλης της πελοπονήσου στη χωματερή δίπλα από τις πόρτες μας. Είσθε άτολμοι, ψεύτες και δειλοί. Είθε η οργή του κόσμου να σας βάλει εκεί που αξίζετε.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.