Τι γίνεται με τα εγκαταλειμμένα οχήματα στους δρόμους της Τρίπολης;

Τι γίνεται με τα εγκαταλειμμένα οχήματα στους δρόμους της Τρίπολης;

Απρίλιος 28, 2015 - 10:24
7 σχόλια

Δεν είναι λίγες οι γειτονίες οι οποίες «πάσχουν» από έλλειψη θέσεων στάθμευσης στην Τρίπολη. Ειδικά οι οδηγοί στο κέντρο της Τρίπολης αλλά και των γύρω περιοχών κάνουν αρκετούς κύκλους στις γειτονίες προκειμένου να βρουν την πολυπόθητη θέση για να σταθμεύσουν το όχημά τους.

Οι θέσεις στάσης και στάθμευσης είναι δυσεύρετες, και για έναν ακόμα λόγο: υπάρχουν αρκετά ακινητοποιημένα οχήματα τα οποία έχουν εγκαταληφθεί από τους ιδιοκτήτες τους. Χιλιάδες είναι τα αυτοκίνητα που εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες τους στους δρόμους όλης της χώρας είτε γιατί η οικονομική κρίση δεν τους επιτρέπει να ανανεώσουν της άδεια κυκλοφορίας, είτε επειδή το όχημα εγκαταλείφτηκε λόγω κάποιας βλάβης, ακόμα και οχήματα παλιά και σάπια βρίσκονται στους δρόμους και στις γειτονιές της Τρίπολης.

Για να θεωρηθεί ένα όχημα εγκαταλειμμένο θα πρέπει να πληροί μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Να είναι εγκαταλειμμένο σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους, στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες.

Να είναι εγκαταλειμμένο σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες, και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Αρχής.

Να είναι εγκαταλειμμένο σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του χώρου.

Να αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, ιδίως όταν λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται δεν δύναται να ανταποκριθεί στον σκοπό για τον οποίο προορίζεται.

Τα εγκαταλειμένα αυτοκίνητα αποτελούν εστίες μόλυνσης λόγω της συσσώρευσης απορριμμάτων από την ακινησία και σημαντική πηγή δημιουργίας αποβλήτων με σοβαρές ρυπαντικές επιπτώσεις (σκουριές, λάδια, υγρά φρένων). Συχνά δε, αποτελούν την αιτία για την πρόκληση ατυχημάτων για διερχόμενους πεζούς και οδηγούς, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα εγκαταλειμμένο όχημα εμποδίζει τη διέλευση ανθρώπων με αναπηρία ή ακόμη και την προσπέλαση πυροσβεστικών οχημάτων και απορριμματοφόρων.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την περισυλλογή σύμφωνα με το Π.Δ. 116/2004 είναι η εξής:

Πρώτον, για να χαρακτηριστεί κάποιο όχημα ως εγκαταλειμμένο οι σχετικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΟΤΑ για τον εντοπισμό και την απόσυρσή τους περιγράφονται με σαφήνεια στο Προεδρικό Διάταγμα 116/2004.

Όπως ορίζεται σε αυτό, η διαδικασία συλλογής εγκαταλειμμένων οχημάτων είναι η ακόλουθη:

Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου εντοπίζει τα οχήματα και επικολλά αυτοκόλλητο με τον χαρακτηρισμό «εγκαταλειμμένο».

Μετά από 15 ημέρες,: 1) ενημερώνει την ΕΛ.ΑΣ και άλλες υπηρεσίες ώστε να ερευνηθεί εάν πρόκειται για όχημα που εκλάπη ή απασχολεί τις αρχές, 2) εάν το όχημα έχει πινακίδες, αναζητεί τον νόμιμο κάτοχο για να ενημερώσει αυτόν και την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ.

Μετά από 45 ημέρες, εάν δεν το αποσύρει ο ιδιοκτήτης ή δεν υπάρχει εμπλοκή από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας, το όχημα περιέρχεται στην κατοχή του Δήμου.

Στη συνέχεια, παραδίδεται σε σύστημα συλλογής «οχημάτων στο τέλος κύκλου ζωής τους» όπου και για 10 ημέρες μπορεί να το ανακτήσει ο ιδιοκτήτης, αλλιώς παίρνει τον δρόμο για την ανακύκλωση.

Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο θα αποθηκευτεί στον χώρο που θα επιλέξει ο Δήμος για έναν μήνα. Αν ο ιδιοκτήτης του θελήσει να το παραλάβει θα πληρώσει εύλογο πρόστιμο και το ανάλογο τέλος αποθήκευσης, αλλιώς το αυτοκίνητο μετά το πέρας ενός μήνα οδηγείται προς την καταστροφή του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να προβούν σε άμεσες κινητοποιήσεις έτσι ώστε να απελευθερωθούν οι πολύτιμες θέσεις στάθμευσης, καθώς, το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αθρόας κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια. Ο νόμος προβλέπει για όποιον θέλει να καταθέσει τις πινακίδες του αυτοκινήτου του ότι πρέπει να διαθέτει χώρο στεγασμένο και να το αποθηκεύσει το όχημα με ασφάλεια.

Ειδήσεις: 

7 Σχόλια

Ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κοιμούνται στον ύπνο του δικαίου.....

αλήθεια εκείνος ο τυπάς που έχει οπωροπωλείο και έχει παρκάρει 2 αγροτικά δίπλα το ένα στο άλλο τι ρόλο βαράει και καταλαμβάνει 2 θέσεις?

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.