Τι εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποίησαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Τρίπολης

Τι εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποίησαν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Τρίπολης

Οκτώβριος 22, 2019 - 10:00
11 σχόλια

Ψυχαγωγικό, παιδαγωγικό και περιβαλλοντικό ρόλο είχαν οι σχολικές εκδρομές μαθητών της Τρίπολης και της Τεγέας

Πλούσιες είναι οι δράσεις των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Τρίπολη, αφού οι καθηγητές και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων  κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν προκειμένου οι μαθητές να ενημερωθούν,  να ευαισθητοποιηθούν και να κοινωνικοποιηθούν γνωρίζοντας αξιόλογα μνημεία τόσο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Οι δράσεις που διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είτε γίνονται εντός των σχολικών κτιρίων είτε γίνονται εκτός, με την μορφή της σχολικών εκδρομών, ή δίνουν την ευκαιρία στους καθηγητές να ακολουθούσουν  μια άλλου είδους διαπαιδαγώγηση που προσφέρει εφόδια για μια ζωή.

Οι διευθύνσεις των σχολείων έχοντας πλήρη επίγνωση των απαιτήσεων για μια σωστή και ασφαλή μαθητική εκδρομή, τηρώντας πάντα τους κανόνες που διέπουν τις σχολικές εκδρομές πάσης φύσεως, διοργανώνουν δράσεις για εκπαιδευτικούς λόγους συνήθως, αλλά και για λόγους αναψυχής, δημιουργώντας αλησμόνητες αναμνήσεις στους μαθητές.

Οι εκδρομές που διοργανώθηκαν από τα σχολεία τη διδακτική χρονιά 2018-2019 στο δήμο Τρίπολης αφορούσαν ταξίδια, μικρής ή και μεγαλύτερης διάρκειας, αποδεικνύοντας ότι τα σχολεία συνεχίζουν να διδάσκουν τα παιδία ακόμη και έξω από τα σύνορα σχολικών αιθουσών και των άλλων των εγκαταστάσεών τους.

Σε αυτά τα ταξίδια τα παιδιά εκτός από τη διασκέδαση, την οποία πολλές φορές επιζητούν οι μαθητές θέλοντας να βγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, βιώνουν όμορφες στιγμές κάθε φορά και συσφίγγουν τις σχέσεις μεταξύ τους, αλλά αποκτούν και ανεκτίμητες ευκαιρίες μάθησης.

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Τρίπολης και της Τεγέας κάνοντας μεγάλες προσπάθειες διοργανώνουν εκδρομές τόσο μονοήμερες διδακτικού χαρακτήρα, όσο και μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά και στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus τα οποία περιλαμβάνουν εργαστήρια, συζητήσεις, εργασίες σε μικτές ομάδες, παιχνίδια ρόλων, προσομοιώσεις, υπαίθριες δραστηριότητες κλπ.

Το 1ο Γυμνάσιο

Διδακτικές και όχι μόνο ήταν οι εκδρομές που πραγματοποιήθηκαν στο 1ο Γυμνάσιο Τρίπολης.  Η Πάτρα και η Αθήνα ήταν δύο από τους προορισμούς όπου ταξίδεψαν οι μαθητές του σχολείου εντός την σχολικής χρονιάς 2018-2019.

Το Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα εμπλούτισε τις γνώσεις λαογραφίας και όχι μόνο  των μαθητών του σχολείου.

Μεταξύ άλλων, η ΒΙΠΕ Τρίπολης και το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης συμπεριλήφθηκαν στο καλεντάρι των διδακτικών επισκέψεων του σχολείου, καθώς επίσης και λοιπές εκδρομές στη Σπάρτη και στην Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα, και στον ΙΝ Αγίου Παύλου στην Τρίπολη.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι μαθητές λόγω των καταλήψεων έχασαν τρεις από τους περιπάτους, ενώ πήγαν δύο από αυτούς σε κοντινούς προορισμούς κοντά στην πόλη.

Το 2ο Γυμνάσιο

Στο 2ο Γυμνάσιο οι μαθητές έκαναν τους πέντε περιπάτους όπως και τα περισσότερα σχολεία και στο τέλος της χρονιάς όλες οι τάξεις του σχολείου πήγαν στην Πάτρα.

Επίσης πραγματοποίησαν και άλλες σχολικές εκδρομές μεταξύ αυτών στην Αθήνα και το Ναύπλιο.

Η Δευτέρα Γυμνασίου πήγε για τρεις μέρες στα Τρίκαλα, ενώ η Τρίτη Γυμνασίου πήγε στα Γιάννινα.

Οι μαθητές του σχολείου είχαν την τύχη μέσω του προγράμματος Ανταλλαγής Νέων (Erasmus+) που δίνει τη δυνατότητα σε ομάδες νέων από διάφορες χώρες να έρθουν σε επαφή, να γνωριστούν και να συζητήσουν πάνω σε μια θεματική κοινού ενδιαφέροντος να ταξιδέψουν για πέντε μέρες σε Γερμανία - Πολωνία - Βοσνία.

Το 3ο Γυμνάσιο

Πέντε οι περίπατοι και για το 3ο Γυμνάσιο και μία εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα.

Όλες οι τάξεις συμμετείχαν σε μία μονοήμερη εκδρομή στον Πόρο. Μεμονωμένα η μεγαλύτερη τάξη πήγαν στα Γιάννενα για τρεις μέρες μια εκπαιδευτή εκδρομή. Καθώς επίσης έγιναν και διδακτικές επισκέψεις στο Χρυσιοβίτσι στο Μουσείο Δασικής Ιστορίας, καθώς αντίστοιχες εκδρομές έγιναν στο Άστρος και στο Ναύπλιο.

ΑΦΤΑΚΙΑ: Προσπαθούμε να πηγαίνουν όχι πολλές εκδρομές, για να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι μαθητές και οι οικογένειες καθώς και να μην χάνονται διδακτικές ώρες.

Με το πρόγραμμα Εrasmus οι μαθητές πήγαν Γερμανία-Πολωνία-Πορτογαλία, καθώς ήρθαν και μαθητές από άλλες χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος στην Τρίπολη.

Φέτος με το πρόγραμμα Erasmus θα ταξιδέψουν στην Ιταλία.

Το 4ο Γυμνάσιο

Τα παιδιά στου 4ου Γυμνασίου πραγματοποίησαν τους σχολικούς περιπάτους καθώς επίσης και επισκέψεις στη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα για την 3η Γυμνασίου.

Το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο

Πολλές ήταν και οι επισκέψεις που έγιναν στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν μέσω του προγράμματος Erasmus στην Γαλλία, Τσεχία, Φιλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, και σε μία επαρχία με το όνομα Σόμμα βόρεια της Σμύρνης.

Η καθιερωμένη σχολική εκδρομή της Γ’ Λυκείου έγινε κλασσικά όπως και στα περισσότερα σχολεία στη Θεσσαλονίκη.

Το Μουσικό Σχολείο δεν παρέλειψε να επισκεφτεί και τη Βόρεια Κυνουρία μέσω του ΚΠΕ Καστρίου. Επίσης επισκέφτηκε την λιμνοθάλασσα του Μουστού, αλλά και το Μουσείο Δασικής Ιστορίας στο Χρυσοβίτσι.

Το ΚΠΕ Καστρίου έχει ως κύριο αντικείμενο τη σχεδίαση, εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και την παραγωγή πρωτογενούς εκπαιδευτικού υλικού.

Τέλος η Γ΄ Γυμνασίου βρέθηκε και στη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα.

Το σχολείο φιλοξενεί μέσω του προγράμματος και μαθητές από άλλες χώρες, ενώ για εφέτος έχει ήδη επισκεφτεί την Τσεχία και προγραμματίζονται εκδρομές στην Πολωνία και στην Πορτογαλία.

Το Γυμνάσιο Τεγέας

Το Μουσείο της Ακρόπολης και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» επισκέφθηκαν οι μαθητές του Γυμνασίου Τεγέας την περασμένη χρονιά. Επίσης στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος πήγαν στο Πανεπιστήμιο στην Κόρινθο, καθώς επίσης και στην κοντινή Σαλαμίνα.

Αρκετές ήταν και οι διδακτικές επισκέψεις, όπως αυτή στο Ναύπλιο και στην έκθεση ζωγραφικής «Θεόφιλος», αλλά και στη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα.

Στο κοντινό Ίδρυμα «Μιχαήλ Στασινόπουλος» πραγματοποίησαν μερικές επισκέψεις, αλλά έκαναν και πέντε σχολικούς περιπάτους σε κοντινούς προορισμούς στην περιοχή.

Τέλος, οι καθηγητές του σχολείου βρέθηκαν στην Πορτογαλία και στην Ιταλία με αφορμή τα επιμορφωτικά προγράμματα που γίνονται για μαθητές μέσω του Erasmus.

 

Το 2ο Λύκειο

Οι μαθητές του Λυκείου είχαν την τύχη να ταξιδέψουν στην Σερβία, στην Κωνσταντινούπολη και στην Νάουσα στο πλαίσιο ενός συνεδρίου.

Επίσης οι μαθητές της Γ’  Λυκείου επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη ως πόλη προορισμού για την εκδρομή λίγο πριν από την αποφοίτησή τους από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στη Σύρο και στην Τήνο πήγαν οι μαθητές της Α' Λυκείου, ενώ της Δευτέρας επισκέφθηκαν την Κέρκυρα.

Το σχολείο δεν παρέλειψε να πραγματοποιήσει και διάφορες διδακτικές μονοήμερες εκδρομές στη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα, ενώ τη Μεσσήνη και την Καλαμάτα επισκέφθηκε  η Α' Λυκείου.

Το 3ο Λύκειο

Ύστερα από την αδελφοποίηση του 3ου Λυκείου Τρίπολης και του Λυκείου Παραλιμνίου Κύπρου δεκατρείς μαθητές από την Πρώτη και την Δευτέρα Λυκείου επισκεφθήκαν την Κύπρο τον Απρίλιο.

Η αδελφοποίηση επικύρωσε την αγαστή συνεργασία και τις εξαιρετικές σχέσεις που υπάρχουν ήδη εδώ και λίγο καιρό ανάμεσα στους καθηγητές και μαθητές των δύο Λυκείων.
Η καθιερωμένη πλέον εκδρομή στην Θεσσαλονίκη έγινε και για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ μόνο 2 περίπατοι έγιναν λόγω των καταλήψεων που είχαν γίνει στο σχολείο.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι η Πρώτη Λυκείου πήγε εκπαιδευτική εκδρομή Μεσσήνη, ενώ μία αντίστοιχη για τη Δευτέρα Λυκείου έγινε στην Επίδαυρο.

Το 4ο Λύκειο

Στην Κύπρο και συγκεκριμένα σε Λευκωσία και Πάφο ταξίδεψαν 24 μαθητές του Λυκείου μιας και το σχολείο είναι αδελφοποιημένο το Παγκύπριο Γυμνάσιο, καθώς επίσης και το σχολείο φιλοξένησε μαθητές του αντίστοιχου σχολείου στην Τρίπολη.

Η Θεσσαλονίκη είχε την τιμητική της για την σχολική εκδρομή της Γ΄ Λυκείου, ενώ οι μαθητές της Β΄ Λυκείου πήγαν στη Θράκη, όπου επισκέφθηκαν την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και το Πόρτο Λάγος. Τώρα οι μαθητές της Α’ Λυκείου γνώρισαν τα αξιοθέατα της Κέρκυρας.

Το 4ο Λύκειο δεν θα μπορούσε να μην συμμετέχει και στο πρόγραμμα Erasmus. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος μετακινήθηκαν 9 μαθητές  στη Γαλλία, καθώς επίσης και 6 μαθητές σε Σλοβενία και Βενετία. Να αναφέρουμε ότι καθηγητές συνόδευαν τους μαθητές σε αυτές της πενθήμερες εκδρομές

Τέλος, οι μαθητές του σχολείου στο πλαίσιο διδακτικών εκδρομών πήγαν στην Αθήνα, στην Καλαμάτα, στο Ναύπλιο και στη Μονεμβασία και πραγματοποίησαν και 4 περιπάτους.

Το Γενικό Λύκειο Τεγέας

Ση Ρώμη βρέθηκαν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου για πέντε μέρες, λίγο πριν από το κλείσιμο της χρονιάς, αλλάζοντας τα δεδομένα της τελευταίας τάξης των σχολείων του δήμου, που προτιμούν τη Θεσσαλονίκη ως προορισμό για την τελευταία εκδρομή της σχολικής τους θητείας.

Μέσω του προγράμματος Erasmus επισκέφθηκαν το Ντίσελντορφ για πέντε μέρες οι μαθητές της Πρώτης και της Δευτέρας Λυκείου.

Διάφοροι αρχαιολογικοί χώροι ήταν στο καλεντάρι των σχολικών εκδρομών του Λυκείου, όπως και η βιβλιοθήκη του Ναυπλίου, ενώ στην Επισκοπή πραγματοποίησαν τους πέντε περιπάτους.

Για εφέτος έχει ήδη κανονιστεί επίσκεψη στη Βενετία μέσω ενός Ευρωπαϊκού Μαθητικού Φεστιβάλ.

Το 1ο ΕΠΑΛ Τρίπολης

Το 1ο ΕΠΑΛ Τρίπολης, στο πλαίσιο των μαθημάτων επισκέφθηκε επιχειρήσεις και φορείς της Τρίπολης, καθώς επίσης και τον δορυφορικό σταθμό του ΟΤΕ στη Νεμέα και το Γενικό Νοσοκομεία Άργους.

Οι πέντε περίπατοι επίσης πραγματοποιήθηκαν ενώ η τριήμερη εκδρομή του σχολείου έγινε στην Κόνιτσα και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην περιοχή.

Για εφέτος υπάρχουν κάποια σχέδια για το πρόγραμμα των διδακτικών εκδρομών.

Το 3ο ΕΠΑΛ

Οι μαθητές του εσπερινού Λυκείου αν και δεν πραγματοποίησαν μονοήμερες ή μεγαλύτερες σχολικές εκδρομές, πραγματοποίησαν διάφορους περιπάτους και επισκέψεις, όπως αυτή στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης, αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αλέα.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους διευθυντές των σχολείων που μας βοήθησαν στο ρεπορτάζ, να τους ευχηθούμε καλή σχολική χρονιά και να τους ζητήσουμε να συνεχίσουν αυτές τις πολύτιμες δράσεις για τους μαθητές που οπωσδήποτε πολλά τους έχουν διδάξει για τη μετέπειτα ζωή τους.

Τέλος, πρέπει να συγχαρούμε τους καθηγητές που συνοδεύουν τα παιδιά σε αυτές τις μεγάλες σχολικές εξορμήσεις και αναλαμβάνουν μια τόσο μεγάλη ευθύνη, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν πολιτισμούς και κουλτούρες ανακαλύπτοντας την ιστορία του πολιτισμού και φτιάχνοντας τη δική τους προσωπική ιστορία.

Έφη Καστραντά


11 Σχόλια

Οταν καταγραφεί και η χρηματοδότηση των εκδρομών (πέραν των γονέων) με την συχνότητα εμφάνισης των ίδιων καθηγητών συνοδών ιδίως στις εκδρομές εξωτερικού, θα μιλάμε για πλήρες ρεπορτάζ.

Οπότε το 4ο πετάγεται μέχρι το στάδιο συμμετέχουν όλοι οι καθηγητές μηδέν κόστος για τους μαθητές και τους γονείς και προάγεται η παιδεία όμορφα κι ωραία !!! Οι υπόλοιποι τρέχετε δεξιά κι αριστερά άσκοπα... Ρε στη φτώχεια σας καθίστε μην αγχώνεστε.

Φίλε 08:07 μάλλον δεν κατάλαβες ότι το σχόλιο είναι ειρωνικό. Σε κάποια σχολεία ασχολούνται διευθυντής και καθηγητές και κάνουν επιπλέον δράσεις και τα παιδιά κερδίζουν εμπειρίες και γνώσεις. Αυτό προφανώς κοστίζει στους γονείς και δημιουργεί συνθήκες για κάποιους καθηγητές να κάνουν ταξίδια (στα οποία βέβαια έχουν την ευθύνη επίβλεψης των παιδιών και βεβαίως έχουν κοπιάσει για να τα οργανώσουν κλπ.). Το κέρδος των δραστηριοτήτων αυτών εντός και εκτός συνόρων, ταπεινή μου άποψη, είναι μεγάλο για τα παιδιά. Κάποια άλλα σχολεία απλά χαλαρώνουν στο δημοτικό στάδιο.... Αυτά...

Αυτό όμως που αποκρύπτεται είναι το γίνεται σε ένα σχολείο όταν καθηγητές λείπουν για ναι εβδομάδα από την εργασία τους 2-3 φορές το χρόνο. Το κόστος της διάλυσης ενός σχολείου είναι δυσανάλογα μεγάλο με αυτό που προσφέρουν τα προγράμματα Erasmus.

Επιτρέπεται οι αταξίδευτοι πριν μάθουν πού πέφτει το Ζάππειο και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη να κάνουν το παρθενικό του ταξίδι στο εξωτερικό με όλα πληρωμένα και ξανά μανά πενταήμερες με τα λεφτά των άλλων;

20:00 Ώπα εσύ ρε κοσμογυρισμένε, πρόσεξε μη σκοντάψεις σε 'κανα μνημείο, απ' τα πολλά ταξίδια

@17:38 Όχι δεν βασίζεται σε κάποια έρευνα, στην καθημερινή μου εμπειρία ως διδάσκοντος σε σχολείο με συνεχόμενα Erasmus βασίζεται. Και πίστεψέ με είναι πάνω από αρκετή.

-Κύριε κύριε, με την οικογένειά σας πότε πήγατε έξω;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.