Τι είναι το Κέντρο Κοινότητας που ιδρύεται στην Αρκαδία

Τι είναι το Κέντρο Κοινότητας που ιδρύεται στην Αρκαδία

Μάρτιος 10, 2020 - 11:31
0 σχόλια

Φορείς εταίροι είναι η  Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Τρίπολης, Γορτυνίας, Μεγαλόπολης και Νότιας Κυνουρίας

Tην έγκριση του τροποποιημένου κειμένου Προγραμματικής Σύμβασης, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης με τίτλο: «Συγκρότηση και λειτουργία Κέντρου Κοινότητας και Κινητής Μονάδας στο Δήμο Τρίπολης με περιοχή ευθύνης την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας» ψήφισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Τρίπολης.

Τα Κέντρα Κοινότητας, είναι η δομή που δημιούργησε η Περιφέρεια, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και εντάχθηκαν σε αυτό οι δήμοι με σκοπό την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη προστασία των οικονομικά αδυνάτων. (δείτε ΕΔΩ)

Να αναφέρουμε ότι στην προγραμματική σύμβαση συμβαλλόμενοι φορείς εταίροι είναι η  Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Τρίπολης και οι δήμοι - εταίροι Γορτυνίας, Μεγαλόπολης, Νότιας Κυνουρίας και ο προϋπολογισμός της δομής είναι 306.720 ευρώ, με διάρκεια λειτουργίας τα τρία έτη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι θα υπάρξει μία κεντρική μονάδα στην Τρίπολη και άλλη μία κινητή μονάδα, η οποία και θα έχει την ευθύνη της κάλυψης των αναγκών, του συνόλου των δήμων της Αρκαδίας που θα συμμετέχουν.

Λίγα λόγια για τα κέντρα κοινότητας

Το Κέντρο Κοινότητας είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με την κοινωνική υπηρεσία του κάθε Δήμου. Από εκεί ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται, όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιαδήποτε μορφής, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας.

Στο Κέντρο Κοινότητας του κάθε Δήμου μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους (ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος) και χρειάζονται τη συνδρομή της Πολιτείας.

Συγχρόνως τα Κέντρα Κοινότητας παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα όπως η προσέγγιση της τοπικής αγοράς για εύρεση εργασίας, η δημιουργία ευκαιριών για νέους ώστε να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους ζωή, προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας η οικογενειακών δυσαρμονιών, ζητήματα νομικού χαρακτήρα, μαθησιακή στήριξη παιδιών και εφήβων, διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, ενημερωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο.

Τα Κέντρα Κοινότητας, επομένως, είναι οι αισθητήρες κάθε Δήμου για όλες τις υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας που χρειάζεται ο πολίτης.

Όπως αναφέρετε στην εισήγηση η δράση αυτή περιλαμβάνει εξειδικευμένες δράσεις για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την κοινωνική ένταξη ευπαθών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, την άρση εμποδίων πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας και την ατομική ενεργοποίηση και προώθηση στην απασχόληση.

  • Πολίτες που διαβιούν στην περιοχή παρέμβασης των Δομών της Δράσης και κατά προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού όπως:
  • Παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού
  • Ωφελούμενοι του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).
  • Άτομα λοιπών ευπαθών Κοινωνικών ομάδων (π.χ. Ρομά, μακροχρόνια άνεργοι ωφελούμενοι προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, ΑΜεΑ, κλπ)
  • Πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, μετανάστες τρίτων χωρών, δικαιούχων διεθνούς προστασίας κλπ

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στα «Διευρυμένα Κέντρα Κοινότητας» ανά Περιφερειακή Ενότητα είναι:

- Υποδοχή

 –Ενημέρωση

 –Υποστήριξη των ωφελουμένων που κατατάσσονται στις «ευπαθείς ομάδες», με στόχο τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και σκοπό την προώθηση στην απασχόληση (εξατομικευμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση, κατάρτιση ατομικών πλάνων και παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής στήριξης)

- Δικτύωση και συνεργασία με λοιπές αρμόδιες Υπηρεσίες και Κοινωνικές Δομές στην Π.Ε.

- Υπηρεσίες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στο ευρύ κοινό


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.