Τι είναι το Internet of Things;

Τι είναι το Internet of Things;

Ιανουάριος 19, 2017 - 09:14
0 σχόλια

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο είναι συνδεδεμένοι  3,5 δις χρήστες internetworldstats.com Σε κάθε έναν απ’ αυτούς αντιστοιχούν μία ή περισσότερες συσκευές οι οποίες δεν είναι κατ’ ανάγκη επιτραπέζιοι ή φορητοί υπολογιστές αλλά κάθε λογής «πράγματα» που έχουν τη δυνατότητα (αλλά και την ανάγκη;) να βρίσκονται online.

Τι μπορεί να είναι όλες αυτές οι συσκευές; Smartphones και λοιπές φορητές συσκευές όπως «έξυπνα» ρολόγια κ.α., παρκόμετρα, θερμοστάτες, συσκευές αυτομάτου ελέγχου, αυτοκίνητα, διαδικτυακές κάμερες και οικιακές συσκευές. Η τελευταία κατηγορία μάλλον αποτελεί ατυχές παράδειγμα και είναι κρίμα που ήταν αυτή στην οποία στηρίχτηκε η πρώτη, ας πούμε, «διαφημιστική καμπάνια» του Internet of Things (IoT).  Γιατί το Ίντερνετ των Πραγμάτων δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Ένας μεγάλος αριθμός εν ενεργεία συσκευών είναι ήδη συνδεδεμένος αλλά, απλώς, δεν είναι το ψυγείο ή η καφετιέρα σας. Γιατί, κατά τα ψέματα, έχει νόημα να είναι online μια τέτοια οικιακή συσκευή; Μας χρειάζεται; Μάλλον όχι.

Ωστόσο, αν το μυαλό μας ξεφύγει από την κατηγορία των οικιακών συσκευών και γενικότερα από τα παραδείγματα συσκευών προσωπικής χρήσης τότε θα δούμε ότι το IoT μπορεί να φανεί χρήσιμο σε άλλη κλίμακα. Ίσως αυτό έχουν παρατηρήσει και οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες και βιομηχανίες αλλά και (σιγά-σιγά) τα μεγάλα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, τι θα λέγατε αν τα συστήματα ελέγχου της κυκλοφορίας γίνονταν πιο έξυπνα δίνοντας σας την δυνατότητα να περάσετε με προτεραιότητα το φανάρι σε μια έρημη διασταύρωση; Επίσης, οι αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνεται πως επενδύουν πάρα πολύ στο IoT. Όλο και περισσότερα αυτοκίνητα κυκλοφορούν συνδεδεμένα στο διαδίκτυο και, ποίος ξέρει, ίσως μια μέρα μέσω της επικοινωνίας τους καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του μποτιλιαρίσματος ή των τροχαίων ατυχημάτων.

Πιστεύω, πως στην εξέλιξη του IoT έχει συμβάλει και το «Σύννεφο» (Cloud). Η δυνατότητα, δηλαδή, τα δεδομένα και οι πληροφορίες να βρίσκονται πάντα διαθέσιμα online και να είναι εύκολα προσβάσιμα όχι μόνο από τους ανθρώπους αλλά, κυρίως, από τις συσκευές. Πάντως, όπως και σε κάθε τεχνολογία, θα υπάρξουν προκλήσεις και προβλήματα που θα πρέπει να ξεπεραστούν με κυριότερο την ασφάλεια αλλά και την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον οι «έξυπνες» συσκευές θα συμπεριφέρονται πραγματικά έξυπνα αλλά και ότι θα υπάρξει ορθολογική χρήση και κριτική σκέψη από την ανθρώπινη πλευρά.

 

Δημήτρης Πανταζόπουλος

 

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.