Τι είναι η Μικροδερμοαπόξεση;

Τι είναι η Μικροδερμοαπόξεση;

Μάρτιος 04, 2013 - 11:30

Η Μικροδερμοαπόξεση αποτελεί μια από τις πλέον σύγχρονες μεθόδους που διαθέτει η Αισθητική Ιατρική για την ανανέωση της επιδερμίδας. Στην ουσία αποτελεί μια προληπτική αναπλαστική θεραπεία, η οποία καταπολεμά τις φθορές  που υφίσταται το δέρμα από το πέρασμα του χρόνου, προσφέροντας εκπληκτική λάμψη και βαθιά ανανέωση με απόλυτα φυσικό τρόπο.

Tι ακριβώς όμως είναι  η Μικροδερμοαπόξεση;
Η Μικροδερμοαπόξεση αποτελεί μια αποτελεσματική και λιγότερο επιθετική θεραπεία ανανέωσης του δέρματος του προσώπου, του λαιμού και του ντεκολτέ. Πρόκειται για τη μέθοδο εκείνη που στοχεύει στην απομάκρυνση της εξωτερικής στιβάδας της επιδερμίδας του προσώπου μέσω της μηχανικής απολέπισης των νεκρών κυττάρων αυτής.
Μέσω ενός μικροτραυματισμού που γίνεται στην επιφάνεια του δέρματος με τη συσκευή της Μικροδερμοαπόξεσης, επιτυγχάνεται τόσο η ανανέωση της επιδερμίδας όσο και η άμβλυνση των λεπτών επιφανειακών ρυτίδων αλλά και των ήπιων δυσχρωμικών αλλοιώσεων.
Η Μικροδερμοαπόξεση είναι μια θεραπεία η οποία  εκμεταλευόμενη την τεχνολογία έρχεται να απαλλάξει την εικόνα μας από την αντιαισθητική “θαμπάδα” του δέρματος και να μας προσφέρει λάμψη και ανανέωση.

Πώς ακριβώς γίνεται η θεραπεία της Μικροδερμοαπόξεσης;
Ενώ η φιλοσοφία της επέμβασης είναι μία, δηλαδή η αποφολίδωση της εξωτερικής στοιβάδας της επιδερμίδας, στην ουσία υπάρχουν δύο διαφορετικές μέθοδοι Μικροδερμοαπόξεσης.
Ι. Μικροδερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους.
                                                                                                                                                                                                  Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί μικροκρυστάλλους (κρύσταλλοι αργιλίου ή οξειδίου του αλουμινίου) οι οποίοι εκτοξεύονται ελεγχόμενα υπό υψηλή πίεση από τη συσκευή και προσκρούουν με μεγάλη ταχύτητα στην επιφάνεια του δέρματος.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το δέρμα μέσω αυτής της διαδικασίας μηχανικής απολέπισης, να αποφολιδώνεται  και να καθαρίζεται από τα νεκρά κύτταρα.

 

 

ΙΙ.Μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι.
  Η μέθοδος αυτή αποτελεί μια καινούρια εφαρμογή η οποία επιτυγχάνει ανάπλαση του δέρματος χρησιμοποιώντας διαμάντια (microdiamonds) αντί για μικροκρυστάλλους (smart peeling με διαμάντια).
  Η Mικροδερμοαπόξεση με διαμάντι πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου μηχανήματος, που  το βασικό του τμήμα  φέρει στην άκρη του ένα δαχτυλίδι από ανοξείδωτο ατσάλι, στο οποίο έχουν συγκολληθεί βιομηχανοποιημένα διαμάντια. Με αυτόν τον τρόπο   δημιουργείται η επιφάνεια απόξεσης.
  Το δαχτυλίδι της κεφαλής της συσκευής της Μικροδερμοαπόξεσης εφαρμόζεται στην επιφάνεια του δέρματος, ενώ μέσα από τον αυλό του δακτυλιδιού ασκείται μέσω μιας ειδικής αντλίας αναρρόφησης, αρνητική πίεση στο δέρμα.
Καθώς σύρουμε το στυλεό με τα μικροδιαμάντια επάνω στό δέρμα, πραγματοποιείται ένας απολύτως ελεγχόμενος μικροτραυματισμός στην επιδερμίδα μέσω του οποίου  απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα, συρρικνώνονται οι πόροι και η επιδερμίδα μένει λεία και καθαρή.

Με ποιό μηχανισμό βελτιώνεται η υφή του δέρματος κατά τη  Μικροδερμοαπόξεση;
Με τη μέθοδο της Μικροδερμοαπόξεσης απομακρύνεται η κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας και κινητοποιούνται εξειδικευμένα κύτταρα ανάπλασης που ονομάζονται ινοβλάστες προκειμένου να παράγξουν κολλαγόνο και ελαστίνη ενεργοποιώντας τη φυσική επουλωτική διαδικασία του οργανισμού. Ταυτόχρονα προκαλείται υπεραιμία στην περιοχή όπου εφαρμόζεται η συσκευή της Μικροδερμοαπόξεσης, λόγω του μικροτραυματισμού, γεγονός που βοηθάει στην περαιτέρω ανάπλαση του δέρματος.
Στο τέλος κάθε συνεδρίας διακρίνονται πάνω στο φίλτρο της κεφαλής (η οποία είναι μοναδική για κάθε ασθενή) τα απομακρυσμένα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας που την έκαναν να φαίνεται θαμπή, ταλαιπωρημένη και κατά συνέπεια γηρασμένη.

 

Μικροδερμοαπόξεση γίνεται σε όλο το πρόσωπο;
Κατά τη Μικροδερμοαπόξεση με διαμάντια, δεδομένου ότι υπάρχουν 3 ή 4 διαφορετικές κεφαλές (με μικρότερη ή μεγαλύτερη διάμετρο δακτυλίου) μπορούμε να προσεγγίσουμε πολύ καλά και με απόλυτη ασφάλεια όλα τα σημεία του προσώπου όπως την περιοφθαλμική περιοχή, το μεσόφρυο ή την περιοχή της ρινός.      
  Μέσω του δακτυλίου τα νεκρά κύτταρα, το σμήγμα ή άλλες δερματικές ακαθαρσίες αναρροφώνται χωρίς να προκληθούν σοβαροί ερεθισμοί στην επιδερμίδα. Επιπλέον, δίδεται η δυνατότητα του καθορισμού  της έντασης της συσκευής  για κάθε περιοχή, πρόβλημα και είδος δέρματος (λεπτό και ευαίσθητο, πιο ανθεκτικό κ.λ.π.) καθώς υπάρχει  η κατάλληλη κεφαλή που επιτρέπει τη διαβάθμιση της θεραπείας. Με τον τρόπο αυτό η θεραπεία με τη συσκευή της Μικροδερμοαπόξεσης έχει μοναδικό αποτέλεσμα, μιας και η αντιμετώπιση είναι απολύτως εξατομικευμένη.
 

Το ίδιο αποτέλεσμα επίσης μπορούμε να επιτύχουμε και με τη Μικροδερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους, δεδομένου ότι η δέσμη των μικροκρυστάλλων μπορεί να προσεγγίσει με ακρίβεια όλα τα σημεία του προσώπου.

Μικροδερμοαπόξεση γίνεται και στο λαιμό ή στο ντεκολτέ;
Φυσικά. Δεδομένου ότι η φιλοσοφία της ανάπλασης του δέρματος με τη θεραπεία της Μικροδερμοαπόξεσης έχει να κάνει με την απομάκρυνση της εξωτερικής στιβάδας της επιδερμίδας μέσω της μηχανικής απολέπισης των νεκρών κυττάρων αυτής είναι κατανοητό ότι η περιοχή του λαιμού και του ντεκολτέ αποτελούν βασικές περιοχές που μπορούν να ευεργετηθούν από τη θεραπεία της Μικροδερμοαπόξεσης.

Η Μικροδερμοαπόξεση πονάει;
Η Mικροδερμοαπόξεση είναι μια κατεξοχήν ανώδυνη μέθοδος που ενδείκνυται για όλους τους τύπους δέρματος και για κάθε περίοδο του χρόνου.
Δεδομένου ότι ο μικροτραυματισμός που προκαλλεί το διαμάντι ή οι μικροκρύσταλλοι, αφορά μόνο τις επιφανειακές στοιβάδες του δέρματος και είναι πολύ ήπιος, τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται καν η εφαρμογή αναισθητικής κρέμας(όπως συμβαίνει με άλλες θεραπείες ανάπλασης).

Aπό πoιά ηλικία και μετά ενδείκνυται η Μικροδερμοαπόξεση;
Η Μικροδερμοαπόξεση καταπολεμά κυρίως τα προβλήματα φωτογήρανσης και τις ήπιες χρωματικές βλάβες ενώ έχει αποδειχθεί ότι η συχνή επανάληψη της θεραπείας  απαλύνει τις λεπτές ρυτίδες και βελτιώνει τις επιφανειακές ουλές καθώς και ορισμένες μορφές ακμής.  
 Λαμβάνοντας υπόψιν μας ότι μια ρυτίδα χρειάζεται περίπου 10 χρόνια για να σχηματιστεί και να εμφανιστεί στην επιφάνεια της επιδερμίδας θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η Μικροδερμοαπόξεση αφορά ηλικίες μεγαλύτερες, όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί σημάδια φθοράς και γήρανσης στα χαρακτηριστικά του προσώπου.
Σε αντίθεση με την παραπάνω διαπίστωση, πρέπει να τονίσουμε ότι η θεραπεία με Μικροδερμοαπόξεση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Έτσι σε μικρές ηλικίες η Μικροδερμοαπόξεση μπορεί να βελτιώσει κάποιες μορφές ακμής του προσώπου πετυχαίνοντας έναν βαθύ καθαρισμό του δέρματος από νεκρά κύτταρα και μια τόνωση της επιδερμίδας ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να απαλύνει ή και να επιτύχει πρόληψη από τη δημιουργία μικρών επιφανειακών ρυτίδων ή και ήπιων  δυσχρωμικών αλλοιώσεων.

Είμαι 32 χρονών. Μπορώ να κάνω Μικροδερμοαπόξεση προληπτικά για να “μην σπάσει το πρόσωπό μου”;

Σήμερα υπάρχουν διάφορες θεραπείες ανάπλασης, προσαρμοσμένες και απευθυνόμενες  σε  νεότερους ηλικιακά ανθρώπους που εμφανίζουν τα πρώτα ήπια σημάδια γήρανσης της επιδερμίδας. Η Μικροδερμοαπόξεση αποτελεί μια από τις πλέον σύγχρονες αναπλαστικές θεραπείες μέσω της οποίας μπορεί να επιτευχθεί πρόληψη προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές επιδερμιδικές φθορές.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία της Μικροδερμοαπόξεσης;
Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά, ωστόσο σε τραχείς ζώνες του δέρματος  μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο.

Τι περιμένω να δω αμέσως μετά από τη θεραπεία με Μικροδερμοαπόξεση; Πρέπει να κάνω κάτι μετά το πέρας της θεραπείας;

Μετά το τέλος της εφαρμογής εμφανίζεται ελαφρό οίδημα και ήπιος ερεθισμός στην υπό θεραπεία περιοχή ο οποίος όμως υποχωρεί σχετικά γρήγορα μέσα στις  πρώτες 24 με 36 ώρες.
Την ημέρα της θεραπείας, ανάλογα με το βαθμό του ερεθισμού, αυτό που συνήθως προτείνουμε είναι ο ασθενής να επιστρέφει στο σπίτι του αμέσως μετά την εφαρμογή και να βάζει ενυδατική κρέμα στα σημεία της θεραπείας.
Την επομένη ημέρα μπορεί συνήθως να επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητές του χρησιμοποιώντας ίσως ένα ελαφρύ make-up.
Πρέπει να τονιστεί ότι μετά την εφαρμογή της Μικροδερμοαπόξεσης,  συνιστάται η συχνή ενυδάτωση της υπό θεραπεία περιοχής με ενυδατικές κρέμες ενώ απαγορεύεται η άμεση έκθεση στον ήλιο χωρίς αντιηλιακή προστασία για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κάθε πότε επαναλαμβάνεται η θεραπεία της Μικροδερμοαπόξεσης;
Ο αριθμός των συνεδριών που προτείνεται αρχικά, κυμαίνεται από 2 έως 4 επαναλήψεις (αναλόγως με το πρόβλημα), με απόσταση τουλάχιστον 3 ή 4 εβδομάδων μεταξύ τους.
Στη συνέχεια και δεδομένου ότι το δέρμα είναι ένας πολύ δυναμικός ιστός ο οποίος όμως εύκολα φθείρεται, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε το δέρμα μας σε μια πολύ καλή κατάσταση, συνιστούμε η θεραπεία με Μικροδερμοαπόξεση να  επεναλαμβάνεται κάθε 3 με 4 μήνες.
Η συχνή επανάληψη της θεραπείας βοηθάει πολύ στο να επανακερδηθεί ο χαμένος τόνος των ιστών  και  το δέρμα να αποκτήσει ζωντάνια, απαλότητα και λάμψη.

Μπορεί να συνδιαστεί η Μικροδερμοαπόξεση με κάποια άλλη θεραπεία;
  Δεδομένου ότι με τη Μικροδερμοαπόξεση πετυχαίνουμε έναν πολύ καλό καθαρισμό της επιδερμίδας και την επακόλουθη ανανέωση αυτής, μπορούμε πολύ έξυπνα να συνδυάσουμε αυτή τη  θεραπεία με μια εν τω βάθει ανάπλαση των ιστών κάτι το οποίο γίνεται με ενέσιμη αντιγηραντική αγωγή ή με θεραπείες Laser ανάπλασης. Μπορούμε δηλαδή πολύ απλά να συνοδέψουμε τη Μικροδερμοαπόξεση με Μεσοθεραπεία ή με σύγχρονα Laser κλασματικής φωτοθερμόλυσης (Laser Palomar Starlux 1540)επιτυγχάνοντας έτσι μια ολιστική προσέγγιση του θέματος αντιγήρανση του προσώπου.

Είναι ασφαλής η θεραπεία με Μικροδερμοαπόξεση;
Η επέμβαση της Μικροδερμοαπόξεσης περιορίζεται απολύτως στις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος,  χωρίς να επεκτείνεται καθόλου  στους  εν τω βάθει ιστούς.  Αυτό ακριβώς το γεγονός καθιστά την ανάπλαση της επιδερμίδας με Μικροδερμοαπόξεση απολύτως προβλέψιμη και ασφαλή.

Η Μικροδερμοαπόξεση με διαμάντια ή με μικρκρυστάλλους, είναι μια μη επεμβατική θεραπεία που σε συνδυασμό με άλλες μη χειρουργικές εφαρμογές   όπως Botox, Υαλουρονικό Οξύ, Μεσοθεραπεία, Laser ανάπλασης, Laser δυσχρωμικών αλλοιώσεων, Laser ευρυαγγειών κ.ά.) μπορεί και απευθύνεται σ’ όλες τις ηλικίες εξασφαλίζοντας ένα εξαιρετικά ασφαλές και εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Μέσα από ένα απόλυτα ελεγχόμενο, βαθύ καθαρισμό του δέρματος από τα νεκρά κύτταρα τονώνει, απαλύνει και ξαναζωντανεύει το δέρμα.

 

Μιχάλης Κουτσούρης, πλαστικός χειρουργός

 

Ειδήσεις: 
Tags: