Τι είναι το δίκτυο PowerLine

Τι είναι το δίκτυο PowerLine

Ιανουάριος 11, 2015 - 12:04
0 σχόλια

Αν δεν είστε ικανοποιημένοι από την απόδοση του ασύρματου δικτύου σας τότε ίσως ήρθε ο καιρός να δοκιμάσετε το PowerLine. Με το PowerLine μπορείτε να επεκτείνετε το δίκτυό σας χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα ηλεκτρική καλωδίωση του σπιτιού. Έτσι, έχετε τη δυνατότητα να βάλετε internet σε όλους τους χώρους είτε ενσύρματα είτε ασύρματα. Οι σύγχρονες συσκευές PowerLine είναι Plug & Play, που σημαίνει ότι απλώς τις τοποθετείτε στις πρίζες και λειτουργούν, χωρίς να χρειάζεται έξτρα εγκατάσταση ή περίπλοκες ρυθμίσεις. Το κόστος αγοράς τους είναι χαμηλό και η κατανάλωση ρεύματος είναι λιγότερη από 2W. Έχουν μάλιστα την ικανότητα να «πέφτουν» σε κατάσταση αναμονής όταν δεν χρησιμοποιούνται, το οποίο σημαίνει  αμελητέα κατανάλωση. Τέλος, αν δεν θέλετε να «χάσετε» την πρίζα, υπάρχουν τα Passthrough μοντέλα που παρέχουν υποδοχή πρίζας. Στην περίπτωση πολύμπριζου, η σωστή σύνδεση είναι η συσκευή PowerLine να συνδεθεί στην πρίζα του τοίχου και στην συνέχεια να συνδεθεί επάνω της το πολύμπριζο, και όχι το ανάποδο.

Για το στήσιμο του δικτύου σας χρειάζεστε δυο ή περισσότερες συσκευές. Υπάρχουν μάλιστα στην αγορά kit που περιέχουν ένα ζευγάρι συσκευών για να ξεκινήσετε εύκολα και άμεσα (τα λεγόμενα Starter Kit). Η μια συσκευή συνδέεται υποχρεωτικά κοντά στο modem-ρούτερ σας και παίρνει internet μέσω καλωδίου. Την δεύτερη συσκευή την συνδέετε σε όποιο δωμάτιο θέλετε, και είστε έτοιμοι! Αν διαλέξατε ενσύρματο μοντέλο, τότε συνδέστε τον υπολογιστή, την τηλεόραση, την κονσόλα παιχνιδιών ή όποια άλλη δικτυακή συσκευή μέσω καλωδίου UTP. Αν θέλετε να συνδέσετε παραπάνω από μία συσκευές, συνδέστε ενδιάμεσα μια συσκευή switch. Αν το μοντέλο σας είναι ασύρματο, τότε απλώς σκεφτείτε ότι έχετε στο σημείο εκείνο ένα WiFi access point.

Προτείνω να ξεκινήσετε με ένα Starter Kit για να πειραματιστείτε και να σιγουρευτείτε ότι η ηλεκτρική σας καλωδίωση μπορεί να υποστηρίξει το δίκτυο PowerLine. Λόγοι αποτυχίας είναι η κακή ή με πολύ «θόρυβο» ηλεκτρική εγκατάσταση και η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις πρίζες που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Υπάρχουν συσκευές με 200, 500 και 1000Mbps. Ωστόσο, πρακτικά, αν «πιάσετε» το 50% της αναγραφόμενης ταχύτητας, θα έχετε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Μέσω του δικτύου PowerLine, μπορείτε άνετα να «σερφάρετε» στο internet, να δείτε online video (π.χ. streaming μέσω Youtube ή web TV) αλλά και ταινίες HD, να συνδέσετε την smart τηλεόραση και την κονσόλα παιχνιδιών σας και να κάνετε τηλεδιάσκεψη (π.χ. μέσω Skype).

Τέλος, σημαντικό είναι να προσέξετε και το θέμα της ασφάλειας. Τα δεδομένα στο δίκτυό σας θα μεταφέρονται κωδικοποιημένα με κρυπτογράφηση 128bit, αλλά καλό είναι να δημιουργήσετε το δικό σας ιδιωτικό δίκτυο, έτσι ώστε να είστε 100% σίγουροι ότι μόνο οι δικές σας συσκευές είναι συνδεδεμένες σ’ αυτό. Για το σκοπό αυτό, συνιστώ να προτιμήσετε συσκευές που να διαθέτουν κουμπί ζεύγους (pair). Οι πιο προχωρημένοι μάλλον θα προτιμήσουν να ρυθμίσουν το ιδιωτικό τους δίκτυο μέσω του ειδικού λογισμικού που συνοδεύει αυτές τις συσκευές.
 

Δημήτρης Πανταζόπουλος
Καθηγητής Πληροφορικής, MSc

Tags: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.