Τι απαγορεύεται για τα εκλογικά κέντρα Αυτοδιοικητικών - Ευρωεκλογών

Τι απαγορεύεται για τα εκλογικά κέντρα Αυτοδιοικητικών - Ευρωεκλογών

Απρίλιος 10, 2019 - 11:56
0 σχόλια

Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Αλέξη Χαρίτση που έχει να κάνει με τα εκλογικά κέντρα των συνδυασμών κατά την προεκλογική περίοδο για τις Ευρωεκλογές, τις Δημοτικές, Κοινοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του Μαΐου 2019 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Αναλυτικά σύμφωνα με την απόφαση ο χώρος κάθε συνδυασμού αποφασίζεται ως εξής:

1) Οι εκπρόσωποι των Πολιτικών Κομμάτων (ή των Συνασπισμών συνεργαζόμενων Κομμάτων) που μετέχουν στις Ευρωεκλογές, οι Επικεφαλής των Συνδυασμών υποψήφιοι Δήμαρχοι ή υποψήφιοι Περιφερειάρχες ή οι εκπρόσωποι των Συνδυασμών τους, οι εκπρόσωποι των Συνδυασμών των Κοινοτικών Εκλογών και μεμονωμένοι υποψήφιοι των Κοινοτικών Εκλογών, συνέρχονται σε κοινή σύσκεψη, με πρόσκληση του Δημάρχου, με σκοπό την κατανομή των χώρων και τον καθορισμό του τρόπου χρήσης αυτών, αμέσως με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ήτοι:

(α) για τις Ευρωεκλογές, με την προκήρυξή τους (παρ.3 αρ.1 ν. 4255/2014)

(β) για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές κατά την παρ.4 αρ.9 και παρ.6 αρ.114 του ν.3852/2010, ως ισχύουν (“Με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων, η προεκλογική περίοδος αρχίζει 2 μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών”).

2) Σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι των Συνδυασμών ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΟΜΟΦΩΝΑ, υπογράφεται Πρακτικό που είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ για το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο συγκαλείται αμέσως, με μοναδικό θέμα τη διάθεση των δημοτικών χώρων στα Κόμματα ή στους Συνασπισμούς συνεργαζόμενων Κομμάτων, στους Συνδυασμούς των Δημοτικών, Κοινοτικών και Περιφερειακών εκλογών και στους μεμονωμένους υποψήφιους των Κοινοτικών Εκλογών, για την προεκλογική προβολή τους.

3) Αν στη σύσκεψη αυτή που θα προκαλέσει ο Δήμος ΔΕΝ ΠΑΡΕΥΡΕΘΟΥΝ Ή ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ τα Πολιτικά Κόμματα ή οι Συνασπισμοί συνεργαζόμενων Κομμάτων που μετέχουν στις Ευρωεκλογές, οι εκπρόσωποι των Συνδυασμών των υποψηφίων για τις Κοινοτικές, Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, το Δημοτικό Συμβούλιο υποχρεούται να καθορίσει και διαθέσει από μόνο του τους χώρους αναλογικά και επί ίσοις όροις.

Με τον όρο “ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ” νοείται, ότι η έκταση των χώρων που διατίθενται:

(α) Προκειμένου για τις Ευρωεκλογές θα βρίσκεται σε αντιστοιχία με τη δύναμη που είχαν τα Κόμματα ή οι Συνασπισμοί συνεργαζόμενων Κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, ιδίως για τα πρωτοεμφανιζόμενα στις Ευρωεκλογές, και η δύναμή τους σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.

(β) Προκειμένου για τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές, σε Συνδυασμούς με μεγάλη εκλογική δύναμη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων Δημοτικών Εκλογών, θα διατεθούν περισσότεροι χώροι για την προεκλογική τους προβολή, απ’ ότι σε Συνδυασμούς με μικρή εκλογική δύναμη ή πρωτοεμφανιζόμενους.

Για τους τελευταίους (πρωτοεμφανιζόμενους) Συνδυασμούς λαμβάνεται υπόψη και το στοιχείο της τυχόν υποστήριξής τους από Πολιτικό Κόμμα ή Πολιτικά Κόμματα και η εκλογική δύναμη αυτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών. ΔΕΝ θεωρείται πρωτοεμφανιζόμενος ο Συνδυασμός που εμφανίζεται με διαφορετική ονομασία απ’ αυτήν των προηγούμενων Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, εφόσον ο Επικεφαλής αυτού υποψήφιος είναι το ίδιο πρόσωπο.

Η επί “ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ” μεταχείριση αποσκοπεί στην κατά το δυνατόν διασφάλιση ισοδύναμων προϋποθέσεων προεκλογικής προβολής κατά την κατανομή των χώρων σε ίση μεταχείριση ως προς τους χώρους εκείνους οι οποίοι είναι προσφορότεροι λόγω θέσεως για την προεκλογική τους προβολή.

Προκειμένου για τους Συνδυασμούς υποψήφιων και για τους μεμονωμένους υποψήφιους για τις Κοινότητες, ο χώρος που θα διατεθεί για τη συγκεκριμένη κατηγορία εκλογών επιμερίζεται εξίσου σε όλους τους Συνδυασμούς ή τους μεμονωμένους υποψήφιους της οικείας Κοινότητας.

Επίσης επιτρέπονται και απαγορεύονται τα εξής:

4) Η προβολή στους χώρους που διατίθενται γίνεται μέσα σε μόνιμα και σταθερά πλαίσια που έχουν κατασκευάσει οι Δήμοι ή σε προσωρινά και κινητά που κατασκευάζονται και τοποθετούνται με δαπάνες των Συνδυασμών.

Μπορούν όμως να παραχωρηθούν και άλλοι χώροι πρόσφοροι για αφισοκόλληση, ιδιαίτερα από τους Δήμους που δεν έχουν προβεί στην κατασκευή και διάθεση στους Συνδυασμούς των υποψήφιων, μόνιμων πλαισίων. Μετά τον καθορισμό των χώρων αυτών από τα Δημοτικά Συμβούλια ή τον οικείο Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η επικόλληση εντύπων σε κάθε άλλο χώρο.

5) ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, κατ’ εξαίρεση, η τοποθέτηση από τους Συνδυασμούς, καλαίσθητων περιπτέρων ή άλλων κατασκευών στους χώρους που τους διατίθενται, των οποίων οι διαστάσεις δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από 2 x 2 x 2, μέτρα καθώς και τροχόσπιτα που το μήκος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4 μέτρα. Στην περίπτωση αυτή ισχύουν οι διατάξεις της ανωτέρω περίπτωσης (3).

Στους χώρους αυτούς ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση μεγαφωνικών συσκευών.

6) Σε περίπτωση που οι Δήμοι έχουν τοποθετήσει μόνιμα πλαίσια σε στύλους των οργανισμών κοινής ωφέλειας και των ΟΤΑ, τα πλαίσια αυτά διατίθενται στους Συνδυασμούς και στους μεμονωμένους υποψήφιους επίσης «αναλογικά και επί ίσοις όροις».

Με τον ίδιο τρόπο διατίθενται τα σταθερά πλαίσια της εμπορικής διαφήμισης που έχουν τοποθετηθεί σε κοινόχρηστους χώρους και που την προεκλογική περίοδο διατίθενται στους Συνδυασμούς, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

7) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ανάρτηση πανό ή αεροπανό ή άλλων αντικειμένων πάνω από δρόμους, πλατείες και λοιπούς χώρους. Σε περίπτωση που τοποθετούνται πανό ή αεροπανό οι Δήμοι υποχρεούνται για την άμεση αφαίρεσή τους.

8) ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η χρήση “φωτεινών διαφανειών (σλάιτς)” σε ανοικτούς χώρους που καθορίζονται από τα Δημοτικά Συμβούλια, με την προϋπόθεση ότι δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και δεν δημιουργούνται γενικά οποιασδήποτε μορφής προβλήματα για την ασφαλή κυκλοφορία.

9) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

– η χρήση πλαστικών σημαιών και γενικά προεκλογικού διαφημιστικού υλικού, από πλαστική ύλη, επειδή το υλικό αυτό δεν είναι ανακυκλώσιμο και επιβαρύνει το περιβάλλον

– η χρήση χρωστικών ουσιών, όπως σπρέι, χρώματα κ.λπ

– η αναγραφή συνθημάτων στις εξωτερικές επιφάνειες δημοσίων ή ιδιωτικών χώρων όπως και σε χώρους, επίσης, που καθορίζονται από τις διατάξεις του αρ.2 του ν.2946/2001.

10) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση “διαφημιστικών τρυκ”, γιατί η μαζική ρίψη τους συμβάλλει στη ρύπανση των πόλεων και χωριών και καθίσταται έτσι προβληματικός ο καθαρισμός των φρεατίων.

11) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η επικόλληση αφισών ή άλλων εντύπων σε πλαίσια καθώς και η χρήση χώρων που έχουν διατεθεί, σύμφωνα με την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε άλλους Συνδυασμούς ή μεμονωμένους υποψηφίους.

12) Οι Συνδυασμοί καθώς και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι οφείλουν να φροντίζουν για την ευπρεπή εμφάνιση των χώρων που τους διατέθηκαν με την περισυλλογή των αφισών και τον καθαρισμό των χώρων από τις κολλητικές ουσίες κλπ.

13) Τα περίπτερα ή άλλες κατασκευές, καθώς και τα τροχόσπιτα που τυχόν τοποθετήσουν οι συνδυασμοί, πρέπει να αποσυρθούν με φροντίδα τους, μέσα σε πέντε ημέρες από την ημέρα των Εκλογών. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, οι Δήμοι υποχρεούνται να τα απομακρύνουν ή να τα καταστρέψουν.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.