Το θερινό Σινέ Απόλλων στην Τρίπολη, 1952

Το θερινό Σινέ Απόλλων στην Τρίπολη, 1952

Ιούνιος 26, 2017 - 20:50
0 σχόλια

Πάμε στο Σινέ Απόλλων, πίσω, στο μακρινό 1952; Μια άκρως νοσταλγική φωτογραφία ανέβασε στη σελίδα «Παλιές Φωτογραφίες και Γραφικοί Τύποι της Παλιάς Τριπολιτσάς» στο Facebook ο Στέλιος Αντωνίου.

Ο κινηματογράφος αυτός λειτουργούσε από το 1938, όπως μας πληροφορεί ο Χρήστος Η. Μήτσιας στο εξαιρετικό άρθρο του (δείτε ΕΔΩ) για τους κινηματογράφους της Τρίπολης: «Το 1938, λειτούργησε ως κινηματογράφος και το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο με πρώτο επιχειρηματία τον Λυκούργο Μαλλίρη και έπειτα το πήρε ο Γιώργος Χριστόπουλος που και το ανακαίνισε με πολλές θέσεις από 132 σε 400.
Την ιδία χρονιά γκρεμίζονται ο κινηματογράφος ΑΤΤΙΚΟΝ και η οικία του Ζαμπέλη, δίνοντας τη θέση τους στο ξενοδοχείο Μαίναλον και στον κινηματογράφο ΑΥΡΑ (με ένα δρόμο να τους χωρίζει) με ιδιόκτητη τον Γ. Χριστόπουλο και μηχανικούς το Μίμη Δαύρο, Μάρκο Δημητρακόπουλο και Χρήστο Δημητρακόπουλο, την επόμενη σεζόν η ΑΥΡΑ ήρθε στα χέρια των Κ. Ταμπακόπουλου, Β. Αγγελίδη και Ευάγγ. Πετρόπουλο, με νέους ιδιοκτήτες έπειτα από χρόνια τους Αφούς Χρήστο και Κώστα Μαυρόγιαννη. Στη καλοκαιρινή ΑΥΡΑ έρχεται ο ομιλών κινηματογράφος ΜΟΥΒΙΤΟΝ και οι Αφοί Χρήστος και Κώστας Μαυρόγιαννη δίνουν τον κινηματογράφο σε έναν επιχειρηματία ονομαζόμενο Γλύτσο από το Πασαλιμάνι. Φέρνει καινούργια μηχανήματα από τον κινηματογράφο ΚΑΠΙΤΟΛ του Πειραιά.

»Την ίδια επίσης χρονιά λειτούργησε ο θερινός κινηματογράφος ΑΠΟΛΛΩΝ, επίσης ιδιοκτησίας του Γ. Χριστόπουλου (αφού γκρεμίστηκε ο κινηματογράφος ΑΤΤΙΚΟΝ και φτιάχτηκε στη θέση του το ξενοδοχείο Μαίναλον) του επονομαζόμενου «Απατεώνα» -στη συμβολή των οδών Μαντινείας (Κένεντι) και Δεληγιάννη που ήταν παλιό χάνι, με μηχανικό τον Χρήστο Μουγκοπέτρο.

Ο Χριστόπουλος διόλου ήταν απατεώνας αλλά το παρατσούκλι βγήκε από μια ταινία που είχε φέρει να παίξει και είχε πει ότι θα ήταν με υπότιτλους αλλά ήταν χωρίς υπότιτλους, και ο κόσμος χαριτολογώντας τον είπε «ρε τον απατεώνα μας κορόιδεψε…». Αντιθέτως στη ζωή του ήταν πολύ φιλάνθρωπος)».

Σε τούτη την πόλη, είναι κρίμα που θερινό σινεμά μπορούμε να πάμε μόνο μέσα από τις μνήμες και τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες...

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.